Moskito Art Talk

Moskito Art Talk är ett föreläsningskoncept som har initierats av Resurscentrum för konst, Konsthallen i Luleå och KKV Luleå. Inom konceptet kommer vi att presentera
föreläsningar/panelsamtal/seminarier kring konst.

Våra arrangemang genomförs på Konsthallen, Kulturens Hus i Luleå eller digitalt via ZOOM, ungefär en gång i månaden. Fritt inträde

En stor rubrik.

Moskito Art Talks 2024

När: 25 april kl 17.00 - 18.00
Var: Kulturens Hus, Luleå
En målnings framväxt fungerar bäst för Jan-Anders "Jatte" Eriksson när han närmar sig ett drömtillstånd. När det nyktra och intellektuella sätts på undantag för mer intuitiva och dunkla krafter. Bilderna blir då, som i den verkliga drömmen, en bearbetning av hela tillvaron. Så småningom – om man anser det mödan värt – kan man närma sig bilderna med det så kallade förnuftet för att försöka ”förstå” dem. Förhoppningsvis når man inte helt fram eftersom ”en genomskådad bild är död”. 

I sin text "Välkommen till Jatteland" skriver Anders Marner i den nyss utgivna boken I Jatteland om Jan Anders "Jatte" Erikssons bildkonst.: 
  
”Tiden är inte bara en skärva, begränsat till ett snävt nu. Jatte är hemtam i Norrbotten, men i hans bilder tycks inte alltid landskapet bekvämt. Här har det förvandlats till ett Jatteland, en mikronation med broar såväl i tid som rum, passager till andra kulturer. En omvänd värld där periferin har blivit centrum. Jatteland är ett förhållningssätt snarare än geografisk bestämning.” 
  
”Inbäddad i Jattes målningar, i bildytornas slutna rum, finns en värld av prövade, förkastade eller funna möjligheter. Och drömmar om någonting annat. Tillförsel och avlägsnande. En nedsmält mångtydighet. Bildens nu är en tunn hinna över flera tidsperspektiv. Inlandet är det inre landet, det i medvetandet föreställda landet.” 

Jan-Anders "Jatte" Eriksson, född 1944 i Södra Harads, är en svensk bildkonstnär, bosatt och verksam i Norrbotten. Jatte utbildade sig på Konstfack 1967–1973. Hans måleri kan beskrivas som en romantiskt färgad expressionism som fångar människans litenhet i ett storslaget landskap.  
Moskito Art Talk är ett samarbete mellan Resurscentrum för konst, KKV Luleå och Konsthallen Luleå.

Läs hela inlägget »

Moskito Art Talks 2023

Senaste kommentarer

Moskito Art Talks 2022

  • Andre » Detta är ett blogginlägg:  ”Jag brinner för konst och har därför startat en hemsida där jag köper och säljer..”

  • Andre » Detta är ett blogginlägg:  ”Jag brinner för konst och har därför startat en hemsida där jag köper och säljer..”

Arkiv

Moskito Art Talks 2021

Länkar

Moskito Art Talks 2020

-

Etiketter

-

Moskito Art Talks 2019

Moskito Art Talks 2018

Om du vill samverka och ordna ett Moskito Art Talk i din kommun är du välkommen att kontakta oss. Maila
hanna.isaksson@norrbotten.se