RC Konst PLAY

Här hittar du allt vårt digitala material från utställningar, projekt och Moskito Art Talks.

Invigningstal Carola Grahn, Kämpa. i Övertorneå

Den 26 november 2021 invigdes det andra konstverket längs med Konstens Väg i byn Ruskola. Verket Kämpa. är en hoppfull uppmaning om att den som är på väg att ge upp ska finna kraft att fortsätta lite till.
Läs mer >>

Moskito Art Talk: Andreas Senoner

Andreas Senoner var hösten 2021 inbjuden till KKV Luleå på residens. Andreas kommer från Italien, Florens. Med sina skulpturer fördjupar han sig i relationer, det föränderliga och element som bidrar till den transformation. I sina konstverk använder han unika material, mestadels från animaliska och växtliga källor - inklusive trä, fjädrar, lavar, tyg, bivax - alltid med tanke på dess historia och process för skapande och utveckling.
Läs mer >> 

AiR 4x400 år: Luleå  
30 augusti – 3 september 2021

I Luleå deltog konstnärerna Andreas Brännström (Luleå), Shai Dahan (Borås), Sofie Karlsson (Göteborg) och Ulrika Weinz (Piteå) under en veckas tid.

Varje konstnär  arbetade utifrån varsin ramkonstruktion i stål som bildar en kub på 2,5x2,5x2,5 meter. Konstnärerna arbetade utifrån Luleås 400-åriga historia som tema.

Läs mer om projektet>>

AiR 4x400 år – Vårväderstorget, Biskopsgården 30 maj-4 juni 2021

Under Göteborgs födelsedagsvecka skapade fyra konstnärer konst i en kub som var 3x3x3 meter på Vårväderstorget i Biskopsgården. Temat var regn.

AiR 4x400 år, är ett samarbetsprojekt och konstnärligt utbyte mellan städerna som alla fyller 400 år 2021; Göteborg, Piteå, Luleå och Borås. I projektet genomförs fyra residens. Konstnärerna som skapade konst var Amanda Mendiant, Piteå, Johan Björklund, Göteborg, Odysseas Pappa, Borås och Jenny Schinkler, Luleå.

Läs mer om projektet >>

Talk: Berwick-Upon -Tweed calling Råneå

10th of June 2021, zoom
Welcome to a talk about the digital residency between Råneå/Sweden and Berwick/England

During the spring in 2021 artists Morag Eaton from Berwick, England and Mats Wikström, Råneå, Sweden, conducted a digital residency. In this talk the artists and organizers share their experience and process with you.

Read more about the residency >>

Vad händer i mötet mellan konsthantverkare och samiska slöjdare?

2 juni 2021
Lyssna till när Anna-Stina Svakko, Lotta Lampa, Aslat Simma, Ida Isak Westerberg och Lena S Johansson berättar om sitt deltagande i projektet Händer Tillsammans.

Händer Tillsammans är ett samverkansprojekt som skapat en mötesplats mellan konsthantverkare och samiska slöjdare i Norrbotten. 

Läs mer om projektet >>

Intervju med Amanda Mendiant

31 maj 2021
Amanda Mendiant är Piteås representant i det konstnärliga utbytet AiR 4x400 år som genomförs i Göteborg 31 maj-4 juni. Under veckans residens kommer konstnärerna att jobba med regn som tema och material. 

Läs mer om residenset >>  

Bokrelease "Mammas hus i Lainio"

20 maj 2021
Under åren 2017-2019 har projektet Residence in nature pågått i Norrbotten. Konstnärerna och projektledarna Hans Isaksson, Åsa Jungnelius och Lisa Torell har haft Lainio/Kiruna som sin utgångspunkt i arbetet att undersöka platsen. 

Deltagare under kvällen
Moderator: Silvia Colombo
Panel: Hans Isaksson och Åsa Jungnelius
Inbjudna gäster: Lena Ylipää och Oscar Männikkö

Läs mer >> 

Piteå om 400 år

Från 1 maj till 13 juni 2021
Vi samverkar tillsammans med Piteå Kommun under deras 400års-jubileum och gör 4 stycken utomhusutställningar tillsammans med Kaleido och Konstkonsulenten. Fram till 13 juni kan man se en utställning som barn i Piteå har gjort med framtidstemat, Piteå om 400 år. En mix av ganska dystopiska bilder, men även stark framtidstro på den tekniska utvecklingen.
Läs mer om utställning >>

KKV Medlemsutställning: Demokrati 100 år

Vernissage 7 maj 2021
1921 fick hela Sveriges befolkning rösträtt, även kvinnor, detta uppmärksammas på flera sätt i Region Norrbotten och hela landet under 2021. För att lyfta och fira Demokratin 100 år blev KKV Luleå inbjuden av Resurscentrum för konst och Region Norrbotten att anordna en grupputställning på temat.

Jette Andersen

Digitalt Moskito Art Talk - 22 april 2021
Jette Andersens konst präglas av en stark konceptuell ådra sammanflätat med en expressiv estetik och ett gediget hantverkskunnande. Med teckning, måleri, skulptur, objekt som främste medier, följer hon en tydlig tematik som efterhand tar sig form på distinkta och olikartade sätt.

Hemsida: www.jetteandersen.se

Utställning - Staden som landskap

Presentation Pablo Castilla
Född 1974 i Sevilla, Spanien, bor och verkar i Boden

Till utställningen Staden som landskap har Pablo Castilla sammanställt en rad konstverk som återspeglar hans perspektiv och tankar om att se skönheten i vardagen.

Läs mer om utställningen >>

Utställning - Staden som landskap

Vernissage 26 mars 2021
I utställningen Staden som landskap visar vi tre konstnärskap som tar sitt avstamp utifrån vår närmiljö. Vi rör oss dagligen i detta landskap precis som djuren rör sig i naturens landskap. Vi påverkas i våra förflyttningar i form av hinder som vägar och bebyggelser, vi måste ta omvägar till vårt mål, eller trampa upp egna stigar att ta oss fram på.
Medverkande konstnärer: Sven Teglund, Urban Wikberg, Pablo Castilla

Läs mer om utställningen >>​​​​​​​

Erik Homstedt

Digitalt Moskito Art Talk - 25 mars 2021
Ett övergripande tema i Erik Holmstedts motivkrets har varit det urbana samhället i dess olika utryck. Det är frågeställningar om vår samtid, hur miljöer förändras och hur nya landskap uppstår. Föreläsningen kretsar främst kring hans mest omfattande projekt där han följt gruvsamhället Malmbergets samhällsomvandling. 

Hemsida: www.holmstedt.nu

Konst i farten

5 bussar 5 konstnärer - lansering 6 mars 2021
Projektet ”Konst i farten” är ett samarbete mellan Resurscentrum för konst, Region Norrbotten, Luleå Lokaltrafik (LLT) och Galleri Lindberg. Projektet ”kör ut” konsten till publiken när konsthallar och museum håller stängt.

Varje buss kläs in med två konstverk, ett på vardera sidan. Även om konstnärerna bor utspritt över länet har alla förhållit sig till platsen Luleå. Konstnärerna är Victoria Andersson, Luleå, Serkan Günes, Gällivare, Anders Sunna, Jokkmokk, Urban Wikberg, Luleå och Lena Ylipää, Lainio/Kiruna.

Läs mer om projektet >>

Utställning: Tio Tolkar Tiden

Vernissage 12 februari 2021
Konstkonsulenten och Resurscentrum för Konst fick på försommaren 2020 extra medel för att stötta konstnärer i Norrbotten under Covid-19. KRO Norrbotten bjöds in till samarbetet där två av KRO:s medlemmar fick uppgiften att curera urvalet av tio konstnärer. Deltagande konstnärer med verk presenterades hösten 2020 i Norrbottens Kuriren. I februari 2021 visas den gemensamma utställningen fysiskt på Galleri Foajén, Regionhuset Luleå. Vi ser detta som ett viktigt dokument över den tid vi upplever just nu. 

Medverkande Konstnärer:  Victoria Andersson, Sture Berglund, Mikael Dysholm, Kerstin Hedström, Linn Lindström, Lena Stenberg, Anders Sunna, Bertil Sundstedt, Pia Schmaltz och Mats Wikström.

Curatorer: Eva Hagström, Eva Stina Sandling.

Läs mer om utställningen >>

Victoria Andersson

Digitalt Moskito Art Talk - 11 Februari 2021
Tiden är en central del i Victoria Anderssons process, både den faktiska arbetstiden men också den närvaro av tid som hennes arbeten återspeglar.
Victoria ger en virtuell guidad tur av hennes senaste utställning TIDEN LIDER på Umeå Konsthall. Flertalet av verken i utställningen är skapade under 2020, en tid som för oss alla är och har varit något helt unikt.

Hemsida: www.victoriaandersson.se

Mariangela Mendez Prencke

Digitalt Moskito Art Talk - 21 Januari 2021
Mariangela Méndez Prencke är född i Barranquilla, Colombia. Hon tillträdde som chef för Havremagasinets Länskonsthall i februari, 2020. Mariangela kommer att presentera sitt arbete som curator, sina processer och metoder med avstamp i särskilda exempel från hennes praktik. Men dessa exemplifieringar kommer också att ge ingångar till Mariangelas idéer om konst, om utställningsmediet, och om arbetet med att skapa mening och kunskap i offentliga rum.
 
Hemsida: www.havremagasinet.se 

Pilar de Burgos

Digitalt Moskito Art Talk - 8 december 2020
Pilar de Burgos är född 1971 i Mexico City. Sedan 1998 bor och arbetar hon i Luleå. Pilar har studerat vid konstakademien i Mexico City. Hon har arbetat inom konstområdet under mer än 30 år. Hennes återkommande tema är relaterat till känslor och olika mänskliga beteenden. Hon ifrågasätter våra relationer fysiskt, mentalt och andligt, i var och en av oss, i människor runt omkring oss och i universum.

Hemsida: www.pilardeburgos.com

Katarina Pirak Sikku

Digitalt Moskito Art Talk - 29 september 2020
Katarina Pirak Sikku är bosatt och verksam i Jokkmokk. 2005 tog hon en master i fri konst vid Konsthögskolan i Umeå. Redan under utbildningen ställde hon frågan; Kan sorg ärvas? Det har lett in henne på ett mångårigt sökande i det rasbiologiska materialet. De senaste åren har hon haft konstnärliga forskningsmedel så hon har haft möjlighet att gräva i det omfattande arkivet från Institutet för rasbiologi i Uppsala.

Läs mer >>

Meri Nikula

Digitalt Moskito Art Talk - 27 maj 2020
Meri Nikula är sångare och performancekonstnär bosatt i Haparanda. Hennes verk utgår ifrån henne röst och kropp som är grunden till hennes skapande. Ett av hennes huvudteman för konstnärliga forskning och uttryck är den grundläggande psykofysiska upplevelsen av att vara människa i denna tid. Hållbarhet, ekologi och människan som en del av naturen har blivit viktiga teman under de senaste åren, såväl som den helande effekten av konstnärligt uttryck och den mänskliga rösten. 

Hemsida: www.merinikula.com

Serkan Günes

Digitalt Moskito Art Talk - 22 april 2020
Prisbelönta fotografen Serkan Günes (f. 1980, Istanbul), bosatt i svenska Lappland sedan år 2015, började fotografera vid 22 års ålder. Genom kameran upptäckte han den svenska naturen och det nordiska ljuset. 
Serkan gestaltar naturens variationsrika landskap, stora som små. Bilderna karaktäriseras av hans kritiska sätt att välja ljus, det som idag blivit hans signum. 

Hemsida: www.serkangunes.com

Well-being Residency

Māra Pāvula är genom den lettiska musikfestivalen Sansusī en av initiativtagarna till det internationella projektet Wellbeing Residency som Resurscentrum för konst har varit svensk partner till. Målet med projektet har varit att ta fram en metodhandledning och genomföra residens inom temat well-being. Du hittar allt material på nedanstående hemsida. 

Hemsida: www.wellbeingresidency.net