Victoria Andersson

Under 2024 blir det Victoria Andersson som kommer att åka på residens till Frankrike.

Juryns motivering
"Med ett intresse för det djupt personliga och samtidigt mellanmänskliga arbetar Victoria Andersson både på egen hand och tillsammans med andra. Konstnären har de senaste åren utforskat den estetiska kvalitet och bildmässighet som finns hos det som inte är i fokus. Juryn ser fram emot att se vad en längre tids fördjupat arbete kan göra för konstnären i hennes fortsatta arbete."

Jury
Sebastian Andersson, Strateg bild- och formområdet, Region Västernorrland
Karin Kvam, Konstkonsulent Region Jämtland Härjedalen

Vad ser du framemot med residenset?
Jag sökte residenset för att jag behöver ett mellanrum, en paus för egna tankar och processer. Jag har jobbat väldigt mycket under en lång tid med olika uppdrag, projekt och utställningar. Jag är ju även kursansvarig på konstutbildningen, Happis Arts & Crafts/Svefi folkhögskola, vilket är ett fantastiskt roligt och utvecklande jobb. Nu vill jag resa bort för att tänka på mig själv och se en ny horisont. Reflektera och ladda om!

Vad planerar du att göra på plats?
Jag föreställer mig att jag kommer att teckna, skissa, skriva och kanske brodera. Mest nyfiken på vad en ny plats kan ge för tankar och idéer, jag åker dit med ett öppet sinne.
 
Ett urval av de senaste årens projekt:
Andra Sidan: ett undersökande konstprojekt tillsammans med Agneta Andersson (2021-24)
Konstplanen: uppdrag utplacering av Kiruna kommuns konstsamling tillsammans med Agneta Andersson och Lena Ylipää (2021-22). 
Separatutställning: Konstepidemin Göteborg (2022)
Gestaltningsuppdrag Tunaskolan: Luleå kommun (2021) och Östersund kommun (2023)
Koncentrats växtprojekt: (2020-24), aktuell med kommande utställning Skyddad natur på Lindbergs Konst och Ram, vernissage 8 juni 2024
Kommande: Bothniasalongen Gällivare kulturmuseum 15 juni-24 augusti

Victoria Andersson
Victoria Andersson
Out of Focus 1
Out of Focus 1
Kapslar av ögonblick (2023) Östersunds kommun
Kapslar av ögonblick (2023) Östersunds kommun