Moskito Art Talk: Jatte Eriksson

När: 25 april kl 17.00 - 18.00
Var: Kulturens Hus, Luleå
En målnings framväxt fungerar bäst för Jan-Anders "Jatte" Eriksson när han närmar sig ett drömtillstånd. När det nyktra och intellektuella sätts på undantag för mer intuitiva och dunkla krafter. Bilderna blir då, som i den verkliga drömmen, en bearbetning av hela tillvaron. Så småningom – om man anser det mödan värt – kan man närma sig bilderna med det så kallade förnuftet för att försöka ”förstå” dem. Förhoppningsvis når man inte helt fram eftersom ”en genomskådad bild är död”. 

I sin text "Välkommen till Jatteland" skriver Anders Marner i den nyss utgivna boken I Jatteland om Jan Anders "Jatte" Erikssons bildkonst.: 
  
”Tiden är inte bara en skärva, begränsat till ett snävt nu. Jatte är hemtam i Norrbotten, men i hans bilder tycks inte alltid landskapet bekvämt. Här har det förvandlats till ett Jatteland, en mikronation med broar såväl i tid som rum, passager till andra kulturer. En omvänd värld där periferin har blivit centrum. Jatteland är ett förhållningssätt snarare än geografisk bestämning.” 
  
”Inbäddad i Jattes målningar, i bildytornas slutna rum, finns en värld av prövade, förkastade eller funna möjligheter. Och drömmar om någonting annat. Tillförsel och avlägsnande. En nedsmält mångtydighet. Bildens nu är en tunn hinna över flera tidsperspektiv. Inlandet är det inre landet, det i medvetandet föreställda landet.” 

Jan-Anders "Jatte" Eriksson, född 1944 i Södra Harads, är en svensk bildkonstnär, bosatt och verksam i Norrbotten. Jatte utbildade sig på Konstfack 1967–1973. Hans måleri kan beskrivas som en romantiskt färgad expressionism som fångar människans litenhet i ett storslaget landskap.  
Moskito Art Talk är ett samarbete mellan Resurscentrum för konst, KKV Luleå och Konsthallen Luleå.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Andre » Detta är ett blogginlägg:  ”Jag brinner för konst och har därför startat en hemsida där jag köper och säljer..”

  • Andre » Detta är ett blogginlägg:  ”Jag brinner för konst och har därför startat en hemsida där jag köper och säljer..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-