Emma Wiggefors

Under 2021 blir det Emma Wiggefors som kommer att åka på residens till Frankrike.

Född 1989, bor och verkar i Luleå.

Emma Wiggefors växlar mellan olika konstnärliga världar och medium. Med en utbildning inom kreativt skrivande på Fridhems Folkhögskola och en konstutbildning på Sunderby Folkhögskola har hon gått från att läsa poesi på scen till att spänna upp canvasdukar. På senare tid har hon även arbetat med regi, manus och kostym till både dokumentärfilm och musikvideos. Hon har jobbat med artister som Maxida Märak och Vera Vinter, 2021 släppte hon Kortfilmsdokumentären "Våra avstånd”. För henne är skapandet gränslöst och för alltid en upptäcktsresa.

Juryns motivering
Med en tydlig projektbeskrivning och en vilja att utvecklas har juryn valt Emma Wiggefors till residenset i Frankrike. Konstnären har klart beskrivit sina tidigare utgångspunkter och att hon nu, i sitt måleri, vill utforska nya känslor och metoder under residenset. Juryn ser ett lovande konstnärskap med ett ömsint och rörande formspråk. När en utmanas så utvecklas man och vi ser fram emot att följa Wiggefors resa.
                                                                    /Ida Isak Westerberg och Bengt Frank
 
Du ska på residens i Frankrike i augusti, vad har du planerat att arbeta med under denna tid?
Under min vistelse i Grez-sur-Loing kommer jag att gå in i en ny fas i mitt oljemåleri. Jag har haft ett tema i mina tidigare verk och ett sätt att arbeta på som jag är redo att ta ett steg ifrån. Nu är jag beredd att gå in djupare i mig själv och utforska nya känslor och hinder som har uppstått i min vardag, samt ge mig själv en tydligare ram att arbeta inom och därmed utmana mitt måleri ytterligare.
 
Varför är det viktigt för dig som konstnär att kunna åka iväg på residens?
Jag är en ganska typisk idealist och tycker om att leva mig in i och anta nya karaktärer av mig själv. Att kunna resa iväg och fokusera på att skapa konst är att hoppa över staketet som ens vardagskaraktär har hunnit bygga upp. En arbetande konstnär i Frankrike är definitivt en karaktär som jag ser fram emot att få vara ett tag.
 
Vad ser du mest fram emot under din vistelse?
Att besöka en plats som är helt tillägnad mitt måleri och inget annat.
 
Vad är det viktigaste du packar med dig till Frankrike?
Mina skisser, blyertspennor, några noga utvalda oljefärger och skor man kan gå långt i.
 
.

Emma Wiggefors
Emma Wiggefors
"Ambivalent Vinter"
"Ambivalent Vinter"
"Ändlöst Blå", Olja på duk
"Ändlöst Blå", Olja på duk