Live talk: Lotta Lampa

Luleå Konsthall, 16 dec, 17-18, fri entré
Vi har flyttat till en större lokal; konferensrum Olga Bardrummet en trappa upp. Kulturens Hus, Luleå

Lotta Lampa (f. 1981) formgivare och konstnär, baserad i Kalix, Norrbotten. Utbildad på Beckmans Designhögskola i Stockholm samt International Design Academy by Luxury Living Group, Forli, Italien. Lampa verkar på en internationell arena och är en av få designers från Norrbotten som har visat sin design på Salone de Mobile i Milano vid ett flertal tillfällen samt på London Design week, Reykavík Art Museum, Chart Art Fair & Design Köpenhamn och Stockholm Design Week.

Lotta Lampas estetik är utmanande och refererar både till postmodernism och raggarkultur och balanseras med lugnet och naturen från Norrbotten. Hennes designprocess består av enkla linjer, humor, inspiration från bilgaraget. Objekten skissas upp snabbt och stort, gärna direkt i materialet. Tillverkningen sker sedan för hand i nära samarbete med hennes far och bror som arbetar med raggarbilar i Kalix. Ett hållbart hantverk, där ursprunget, samarbetet och gemenskapen är viktig och värdesätts högt.

Förutom med metall så arbetar Lampa även med material som is, snö och handtuftade verk i ull. Hon har bland annat skapat fyra stycken konstsviter på ICEHOTEL, Jukkasjärvi.

Lampas verk är uppmärksammade i välkända svenska inredningsmagasin som tex. Residence, Form, Konstnären och Plaza Deco. Lampa omnämns även i senaste upplagan av boken Moderna Antikviteter av Jane Fredlund. 2021 var Lampa med i SVTs serie Designhistorier.
 
www.lottalampa.se

Lotta Lampa, foto av Julia Brännmark
Lotta Lampa, foto av Julia Brännmark
Vases, Lotta Lampa
Vases, Lotta Lampa