Digitalt Artist Talk: Mariangela Mendez

Torsdag 21 Januari 17.00 – 18.00 på ZOOM

Mariangela Méndez Prencke är född i Barranquilla, Colombia. Hon tillträdde som chef för Havremagasinets Länskonsthall i februari, 2020, samtidigt som Covid-19 började att sprida sig i Europa. Från 2017 fram till februari 2020 var hon intendent vid Röda Sten Konsthall i Göteborg. Hon har en magisterexamen i curatorial studies från Center for Curatorial Studies vid Bard College, New York. 2006-2014 var hon docent vid Fakulteten för konst och humaniora vid Universidad de los Andes (Bogotá). 2013 var hon konstnärlig ledare för den 43:e Salon Nacional de Artistas, en av Latinamerikas största konstbiennaler, under titeln Att veta att inte veta. Hon har även erfarenhet som konstkonsulent för Colombias kulturdepartement och för Bogotá kommun. 
 
Mariangela kommer att presentera sitt arbete som curator, sina processer och metoder med avstamp i särskilda exempel från hennes praktik. Men dessa exemplifieringar kommer också att ge ingångar till Mariangelas idéer om konst, om utställningsmediet, och om arbetet med att skapa mening och kunskap i offentliga rum.
 
Bland utställningar som hon varit curator för finns bland annat The Mother’s Surface. Delcy Morelos, South Alberta Art Gallery, Canada (2019); Du som jag, Havremagasinet (2016) och Sami Center for Contemporary Art, Karasjok, Norge (2017); Shine on you Crazy Diamond, ARTBO, Bogotás International Art Fair (2015), Extreme Realism, FUGA Foundation, Bogota (2013), och El Dorado, på Gentil Carioca, Río de Janeiro och Teorética, San Jose, Costa Rica (2013).
 
Mariangela har deltagit i flera residensprogram, bl.a. Sommerakademie i Zentrum Paul Klee, i Bern, Schweiz (2009). Hon har varit jurymedlem för Illy Sustain Art, medlem i Board of Advisorts för Museo Moderno de Medellin, samt redaktionsrådet för kulturtidskriften Errata #. Mariangela är också föreläsare och författare. 2015 publicerade hon sin bok Seducción: Realismo extremo en la década del 70 en Colombia [Förförelse: Extrem realism på 70-talet i Colombia].  2016 fick hon ett Sveriges författarfonds arbetsstipendium.
 
Arrangörer: Luleå Konsthall, KKV Luleå och Resurscentrum för konst

Anmälan