Konst i farten 2023

3 bussar 4 konstnärer

Projektet ”Konst i farten” är ett samarbete mellan Resurscentrum för konst, Region Norrbotten och Luleå Lokaltrafik (LLT). Projektet ”kör ut” konsten till publiken ännu en gång.

Fyra konstnärer från länet har bjudits in, de har fått tre bussar att arbeta med. Konstnärerna bor utspritt över länet och har samlats kring ett slags Norrbottniskt tema. Konstnärerna är Britta Marakatt-Labba, Övre Soppero, Cassius Fadlabi, Luleå och konstnärsduon Josefin Jonsson och Emil Eklund, Piteå.

Bussarna kommer att rulla minst ett år med verken, alla bussar kör olika linjer under en dag vilket innebär att alla bussar kommer ha rört sig över hela stan innan projektet är slut.

Initiativtagare till projektet är Resurscentrum för konst.

Konstnärer och verk

Britta Marakatt-Labba
Britta Marakatt-Labba är född 18 september 1951 i Idivuoma i Karesuando. Hon har arbetat som fri konstnär sedan sin examen vid HDK Göteborgs Universitet 1978, mestadels med broderade berättande bilder men även med skulptur, litografi och akvarell. Britta har ställt ut internationellt på bland annat Documenta och Venedigbiennalen.

I det här projektet har hon utgått från cirkeln som symbol. Verket ”Bortom allt” innehåller två cirklar som handlar om det lilla och det som är större i kosmos. Vi finns och lever under himlavalvet, vi färdas under stjärnorna. Himlavalvet är det okända och mystiska, och i den mindre cirkeln är vi människor i dialog med varandra.

Verket ”Vaknat” handlar om hur en vaknar på morgonen, nya utmaningar väntar och dagen är ny. Man tar bussen till jobbet och möter olika ansiktsuttryck på vår väg dit, trötta, sorgsna, några med ett leende på läpparna.
"I den runda cirkeln finner vi harmoni med varandra, det får oss som individer här i Norrbotten att förhoppningsvis acceptera olika folkslag. Vi lever sida vid sida under samma himmel. Cirkeln sluter oss alla och invaggar oss i tro om komna bra dagar."

Josefin Jonsson och Emil Eklund
Duon Pastelae består av de två självlärda 3D-konstnärerna Josefin Jonsson och Emil Eklund. De bor och jobbar tillsammans i Piteå, men deras nätverk och kunder finns över hela världen. Paret träffades på konstskolan Sunderbyn i Luleå där de gick en traditionellt hantverksbaserad utbildning. 2014 startade Josefin "Pastelae" som ett roligt instagram-projekt där hon på egen hand experimenterade med 3D-animering. Med tiden växte projektet till att bli en heltidssysselsättning för både Josefin och Emil med över tvåtusen 3D-konstverk inspirerade av olika memes och teman som bimbofication och digital drag.

Tillsammans har de skapat verket ”Vildmannen” som är en nytolkning av symbolen med samma namn som har en lång och rik historia i norrländsk kultur och tradition. Den återfinns i Norrbottens läns vapen. Jonsson och Eklund har arbetat fram en 3D-rendering av symbolen.
"Det finns många olika tolkningar av Vildmannens betydelse. Historiskt sett har symbolen ofta representerat styrka, mod och överlevnadskunskap. I norrländsk kultur har den också symboliserat kampen för självständighet och frihet."

Deras andra verk, ”Renen”, är en hyllning till renen som en symbol för den arktiska naturen och Norrland, men i en modernare och mer teknisk tappning. Renens muskler, päls och horn är avbildade i detalj och överdrivna för att visa en mytologisk och kraftfull varelse. ”Renen” är utförd i samma 3D-renderingsteknik som ”Vildmannen”.

Fadlabi
Fadlabi bor och arbetar i Luleå. Han är utbildad vid Konstakademien i Oslo (KHiO), Al-Neelain University i Khartoum och Sudan University.

Han arbetar med måleri, text och performance. 2008 grundade han "One Night Only", en konstnärsdriven plattform i Oslo som visar en ny konstnär varje måndag. Mellan 2010-2014 arbetade han med konstnären Lars Cuzner på European Attraction Limited, en samtida tolkning av en mänsklig djurpark vid namn Kongobyn och var en del av 1914 års världsutställning i Oslo. De återupprättade byn och öppnade den för allmänheten i maj 2014. Hans senaste shower inkluderar Sharjah Biennial 11 (Sharjah), Bergen Assembly (Bergen), Museum of Contemporary Art (Oslo), Kunsthall (Oslo), UKS (Oslo) , Munchmuseet i bevegelse (Oslo), NY konstbokmässa (NY), Performa 15 NY (NY), Temporary Gallery (Köln), Nile Sunset Annex (Kairo), Al Riwaq (Manamah), Saudi Arts Council (Jeddah) , Darat Al Funun (Amman) och Townhouse (Kairo).

Han grundade och driver Khartoum Contemporary Art Center i Oslo tillsammans med Karin Erixon.

Fadlabi har arbetat fram ett konstverk som representerar folket, och är en hyllning till de som bygger samhället. Fadlabi har i det här projektet arbetat med digitalt måleri. Konstverket pendlar mellan föreställande och abstrakt.

Samarbetspartners
www.llt.se

Britta Marakatt-Labba
Britta Marakatt-Labba
Josefin Jonsson och Emil Eklund
Josefin Jonsson och Emil Eklund
Cassius Fadlabi
Cassius Fadlabi