Bengt Frank

Under 2019 blir det Bengt Frank som kommer att åka på residens till Frankrike.

Bengt Frank, född 1951 i Boden, bosatt i Luleå. Hans måleri kan närmast beskrivas som drömlika bilder där hans naivistiska figurer får ta plats. På senare tid har hans projekt  "Small paintings” tagit allt mer fokus, utifrån ett improviserat måleri, utmanar han sig själv på ett kreativt arbetssätt.
 
Bengt Frank har genom åren ställt ut på en rad ställen i Norrbotten och Sverige och är närmast aktuell med en utställning i november i Piteå konsthall.
 Du ska på residens i Frankrike i augusti, vad har du planerat att arbeta med under denna tid?

Jag har nyligen börjat med en serie som jag kallar ”Small paintings” – små improviserade målningar om 30x30 cm. Jag kommer fortsätta på den inslagna vägen och tar helt enkelt med mig 10 st uppspända dukar.  
 
Varför är det viktigt för dig som konstnär att kunna åka iväg på residens?
Naturligtvis lockar det att extra mycket få kunna fokusera på måleriet. Viktigt vet jag inte men inspirerande. Kollade in bilder på Grez-sur-Loing och tände genast på stället. Till synes fin liten 1:a  att bo i och en jättefin ateljé med egen ingång. I mitt fall är det speciella att det just är frankrike det ligger i. Har länge haft en speciell relation till det franska och Frankrike. När jag sökte till Grez-sur-Loing slog det mig att det nog är något kroppsligt i denna relation. Inte bara ostar och vin som lockar utan jag tror att måleri trivs bra där också.
 
Vad ser du mest fram emot under din vistelse?
Visserligen är en månad inte så länge men att på annan plats ha full fokus på mitt måleri blir en spännande utmaning. Jag hoppas på en varm och skön augusti och att få träffa en och annan trevlig som också är där.
 
Vad är det viktigaste du packar med dig till Frankrike?
Dom 10 uppspända dukarna, penslar och min vinylfärg som nu också finns på tub. Min dator kommer också med samt några snygga T-shirts. Jag försöker också packa ned ett stort mod – ett mod till att våga.

Among flowers
Among flowers
He said he was a sufie
He said he was a sufie
Once upon a time
Once upon a time