Konst i farten
5 bussar 5 konstnärer
Projektet ”Konst i farten” är ett samarbete mellan Resurscentrum för konst, Region Norrbotten, Luleå Lokaltrafik (LLT) och Galleri Lindberg. Projektet ”kör ut” konsten till publiken när konsthallar och museum håller stängt.
Fem konstnärer från länet har bjudits in, de har fått varsin buss att arbeta med. Varje buss kläs in med två konstverk, ett på vardera sidan. Även om konstnärerna bor utspritt över länet har alla förhållit sig till platsen Luleå. Konstnärerna är Victoria Andersson, Luleå, Serkan Günes, Gällivare, Anders Sunna, Jokkmokk, Urban Wikberg, Luleå och Lena Ylipää, Lainio/Kiruna.
Bussarna kommer att rulla minst ett år med verken, alla bussar kör olika linjer under en dag vilket innebär att alla bussar kommer ha rört sig över hela stan innan projektet är slut.
Galleri Lindberg i Luleå kommer att vissa originalverk och skisser, varav en del är till försäljning, i en utställning mellan 6 mars – 30 mars 2021.
Projektet har kunnat genomföras tack vare extra statliga medel med syfte att stötta kulturskapare under pandemin, pengarna har gått till att bekosta konstnärernas löner.
Initiativtagare till projektet är Resurscentrum för konst.
Konstnärer och verk
Victoria Andersson
Victoria Andersson är född i Kiruna. Utbildad på HDK/Valand och verksam konstnär i Luleå sedan 2003. Hon har under många år arbetat med broderi som konstnärligt uttryck. Natur, kultur och existentiella frågor går som en röd tråd genom hennes konstnärskap och hennes verk rör sig mellan abstraktion och ett berättande innehåll. Tiden är central och en viktig del i hennes arbetsprocess. Victoria Andersson deltar på utställningar runt om i Norden och har gjort ett antal offentliga gestaltningsuppdrag.
SPEKTRUM
Ser ljusreflektioner och funderar över vad som finns där borta
Färger blandas och skapar mönster
Ett energifyllt kalejdoskop
Och ett spektrum av människor som reser kollektivt
Min tanke var att skapa något positivt och färgstarkt. Samtidigt ge något extra, en stor blomma, till alla som reser kollektivt. Jag har experimenterat i textila material och skapat en rörelse i färg. Verket är därefter digitaliserad.
www.victoriaandersson.se
Serkan Günes
Prisbelönta fotografen Serkan Günes (f. 1980, Istanbul), bosatt i svenska Lappland sedan år 2015, började fotografera vid 22 års ålder. Genom kameran upptäckte han den svenska naturen och det nordiska ljuset.
Som förste svensk har Serkan vunnit det prestigefyllda ‘’Eric Hosking Award’’ som varje år anordnas av BBC Wildlife och Naturhistoriska museet i London. Naturvårdsverket har utnämnt Serkan Günes till Årets Naturfotograf 2009. Han är vida publicerad i Skandinavien, Turkiet, England, Frankrike, Tyskland, Holland och Japan.
Serkan gestaltar naturens variationsrika landskap, stora som små. Bilderna karaktäriseras av hans kritiska sätt att välja ljus, det som idag blivit hans signum.
Om verken
Även om Serkan Günes har fotograferat från Arktis till Afrika hittar han gärna sina motiv där han bor, dvs i taigalandskapet i Gällivare. När han blev utvald till projektet Konst i Farten tillsammans med fyra andra konstnärer så tackade han ja till detta för att utmana sig själv i att hitta två intressanta bilder i Luleå.
uleås vinterskärgård var det självklara valet trots att han aldrig hade varit där tidigare. Serkan spenderade flera dagar i Luleås yttre skärgård för att hitta bilderna till projektet. Han blev fort fascinerad av vinterljusets spel över det han kallar för havets månlandskap. Färg, form och ljus på ett och samma landskap.
www.serkangunes.com
Instagram: serkangunesofficial
Facebook: facebook.com/serkangunesofficial
Anders Sunna
Född 1985 i Jukkasjärvi församling och uppvuxen i Kieksiäisvaara, Pajala kommun, nu verksam i Jokkmokk.
Anders Sunna har använt konst som politiskt agitationsmedel ända sedan tonårstiden och det fortsatte när han blev konststudent i Stockholm. Hans stora målningar, installationer och performanceakter som skildrar dåtiden, nutiden och framtiden.
Om verken
Anders Sunna visar med sina två verk på bussen den samiska närvaron som finns och alltid har funnits i Luleå. Luleå som grundar på det lulesamiska ordet Lulu och betyder östligt vatten.
Ett av de två verken är en akvarellmålning, det är 15 år sedan sist som Anders Sunna arbetat i akvarell. Vanligtvis arbetar han med collage och i grunden anar man hans bakgrund som graffitikonstnär. Anders Sunna är aktuell som en av tre konstnärer med samisk bakgrund som representerar norden på nästa Venedigbiennal som går av stapeln 2022.
anderssunna.com
Urban Wikberg
Urban jobbar i digitalt format i kombination med traditionell målning och collage. Tekniken kallas Mixed media. Hans motiv handlar mycket om händelser, platser, värderingar och människor som betyder något för honom.
Urban har varit kreativ så länge han kan minnas. Som konstnär är han autodidakt, självlärd. Hans motiv var under en lång period traditionella landskapsmålningar med inspiration från impressionisterna, framför allt Monet. I sitt yrkesliv har Urban jobbat med grafisk formgivning, utifrån kombinationen av traditionell målning och digitala verktyg har ett eget formspråk utvecklats under åren. Som underlag till sina bilder använder Urban många fotografier och gamla diabilder som hans pappa fotograferade under en period på 1960 -och 1970-talet. En nostalgisk skatt och ett fantastiskt underlag för målningar.
Om verken
”Barn av Verbena”
Verbena Officinalis, som den egentligen heter, är en ört som på svenska kallas järnört. Ser vi historiskt så har järnverket haft stor betydelse för Luleå. 1906 startade järnverket i Karlsvik. Sedan 1940 är det placerat vid Svartöstaden och kallas sedan 1978 för SSAB. Med bilden ville Urban förmedla en känsla om en möjlig fossilfri framtid för våra barn, inte bara i vår stad, utan runt om hela vår planet. Ett av barnen häller ut flytande järn i form av järnört. Järnörten sprider sig genom staden och ger kraft åt kommande generationer. I folktron tillskrevs järnört en särskilt stor läkande kraft, den var avgiftande, magisk och en glädjespridare. Självklart ska just järnörten stå som symbol för våra barn och deras framtid. Som läkande, magisk, avgiftande och glädjespridande.
”Stabil kunskapsgrund”
Östra skolan är Luleås äldsta skola. Den Invigdes 1901 och är än idag en skola för ca 270 elever, från förskola upp till årskurs 6. En stabil kunskapsgrund innebär inte bara en vacker gammal byggnad som kunnat stå emot tidens tand. Den är även en symbol för en ny tid, då rätten till undervisning på lika villkor initierades, vilket tidigare inte hade varit en självklarhet. Den logaritmiska spiralen finns med i många av Urbans bilder. Här i form av snäckor. Den är en symbol för bland annat framåtskridande, expanderande och utveckling.
urbanwikberg.se
Instagram och facebook: @artbyurban
Lena Ylipää
Lena Ylipää är bosatt i Lainio. Hon flyttade tillbaka till Norrbotten efter avslutad utbildning på Konstfack 1996 och har varit verksam i länet sen dess. Teman i hennes konstnärskap ligger nära hennes vardag i norra Tornedalen och hon arbetar med en mängd olika tekniker och material. I sina senaste arbeten har Ylipää fokuserat på teckning, där även rumslig gestaltning och interaktion med betraktaren är centrala i verken.
Om Nornan och den röda trolldruvan
En tanke, ett objekt, ett landskap, en plats. Penna och papper.
Med den noggranna teckningen som metod granskar Lena Ylipää beståndsdelarna i det vi kallar naturen. Skogarna i norr är platsen. Myrar, gammelskogar och produktionsytor. I pågående arbeten är just produktionsytorna centrala. Där arbetar Ylipää med frågeställningar om förvaltning och skogsbruk. För detta projekt är det två växter som har granskats noggrannare, Norna och Röd Trolldruva. Det är växter som trivs i fuktiga granskogar eller lövträdsmiljöer. Båda arterna är känsliga för stora ingrepp i miljön och blir allt mer sällsynta i våra marker. Läs mer om växterna i SLU Artdatabanken:
https://www.artdatabanken.se/
www.lenaylipaa.se