Moskito Art Talk: Britta Marakatt-Labba

Britta Marakatt-Labba är född 18 september 1951 i Idivuoma i Karesuando. Hon har arbetat som fri konstnär sedan sin examen vid HDK Göteborgs Universitet 1978, mestadels med broderade berättande bilder men även med skulptur, litografi och akvarell. Britta har ställt ut internationellt på bland annat Documenta och Venedigbiennalen.
 
I sitt Moskito Art Talk kommer Britta att prata om sitt konstnärskap. Hennes bilder skildrar den samiska kulturen, vardagliga, politiska och mytologiska händelser, miljö/gruvexploateringar, skogsskövlingar och klimatförändringar.
 
Hon kommer även att beröra arbetet med dokumentären ”Historia - Stygn för Sápmi” som fick två guldbaggar för bästa dokumentär och för bästa musik. Filmen tar upp de frågor Britta arbetar med i sin konst; kampen om att bibehålla den samiska kulturen och att stävja så långt det går de förändringar som klimatförändringar och exploateringar av marker på sikt innebär för den samiska kulturens överlevnad.