Ny Formation!

I november 2020 genomfördes ett open call till ett nytt tvärdisciplinärt samarbete mellan dansare, författare och konstnärer. Efter ett juryurval har tre team formerats, temat är Demokratiåret 2021. Extra statliga coronamedel går till att finansiera löner och materialkostnader för deltagarna. Arbetet ska redovisas senast i maj 2021.

Bakom projektet står Resurscentrum för konst, Resurscentrum för litteratur och Danskonsulenten.

TEAM 1 
 
Harleen Kalkat - Författare
"Jag heter Harleen Kalkat och är utbildad skådespelare på Teaterhögskolan i Göteborg. Jag kommer ursprungligen från Stockholm men har bott drygt fyra år i Arjeplog där jag driver Musikteatern. Jag skrev min första pjäs Svanen då jag arbetade på teater Martin Mutter i Örebro.Pjäsen var en monolog och handlade om att våga växa som person trots svåra minnen från barndomen. Efter det har jag skrivit ett flertal pjäser bland annat Fjällsågens  Drottningar som handlade om två kvinnliga pionjärer inom svensk fjällturism och en monolog om poeten Hedvig Charlotta Nordenflycht. Oftast kretsar mina berättelser kring kvinnliga öden. Jag ser mycket fram emot samarbetet i Ny Formation!. Som sörlänning ser jag fram emot att bredda mitt kontaktnät här i norr. Att få samarbeta med så duktiga konstnärer ser jag som något väldigt givande och en chans att utveckla mitt nätverk."
 
Sara Edström - Konstnär
"Jag heter Sara Edström och jag är konstnär som bor och verkar i Luleå. Hela mitt liv har jag arbetat mest med skulptur som mitt främsta konstnärliga uttryck. Sedan ett par år tillbaka har jag dock börjat göra musik istället, och har hittat helt nya uttryckssätt där jag är mycket mer personligt närvarande i min konst. Jag skriver texter och gör elektroniska beats och jag gör videos. Alltså har jag hamnat i ett performativt fält av konsten, och glider mellan de olika genrerna konst och musik och performance. Jag är mycket glad att få möjligheten att arbeta med Ny Formation! och mina nya kollegor Jenny Schinkler och Harleen Kalkat. Länge har jag längtat efter att arbeta mer kollektivt, eftersom min praktik annars väldigt mycket bygger på ensamarbete i ateljén eller studion. Att få gå utanför min bekvämlighetszon och få en inblick i de andras tankevärldar och arbetsmetoder ser jag mycket fram emot. Plus att träna mig på att arbeta i en skapandeprocess som sker digitalt och på distans. Det ska bli mycket spännande!"

Jenny Schinkler - Dansare
Jag heter Jenny Schinkler och jag är dansare och koreograf som flyttat hem till Luleå efter att ha bott och jobbar flera år utomlands. Den performativa scenkonsten jag skapar är ett utforskande av kroppen, rösten, rörelse och samhällskroppens normer. Jag finner inspiration i motsättningar och utmaningen att utöva min konst på nya premisser. Att skapa och utöva dans här i Norrbotten med limiterat kollegialt nätverk och träningsmöjligheter är en motgång som blir en drivkraft i sig.

Just det här projektet Ny Formation är jag väldigt glad för. Jag kommer jobba med två erfarna och kreativa kvinnor som inspirerar mig med sina uttryck. Vi har redan kommit igång med att dela erfarenheter och börjat ta fram en målbild. Jag som är drillad till arbeta nära andra konstnärer i grupp har längtat efter en möjlighet som denna.

 
TEAM 2

Andréas Brännström - Konstnär
"Mitt namn är Andréas Brännström och är konstnär boende i Kyrkbyn, Gammelstad. Jag är född och uppvuxen i Ursviken, Skellefteå och har sedan bosatt och utbildad mig i Umeå 2008-2020. De senaste åren har jag arbetat mycket med lokalhistoria som material - I mitt arbete undersöker jag detaljerat och grundligt levnadsöden, riter, traditioner och platsers betydelse i ett konstnärligt och antropologiskt utforskande.

Parallellt med mitt personliga arbete utgör jag tillsammans med Ludvig Widman Grammis och P3-guld-nominerade VäckelseAcid-duon Bottenvikens Silverkyrka som har sin utgångspunkt i Norr- och Västerbottnisk väckelse och 90-talets ravekultur. De senaste fem åren har mycket av mitt arbete tangerat såväl litteratur som dans. Två konstnärliga områden jag önskat involvera i mitt konstnärliga uttryck men som jag idag inte utforskat närmare. Jag ser möjligheten att få samarbeta med professionella, hantverkskunniga personer inom dessa områden som ett fantastiskt tillfälle att närma mig dessa och skapa ett symbiotiskt utbyte mellan uttrycken. Möjligheten att tillsammans arbeta fram något låter väldigt intressant både ur ett kunskapsutbytes-perspektiv men också i relation till tematiken i projektet."
 
Linnea Huhta - Författare
"Mitt konstnärskap genomsyrar det mesta jag gör, var jag än är och bygger på samhälleliga företeelser där jag tror på vår förmåga att förändra, och allas lika värde där vår gemensamma skyldighet är att normkritiskt granska vår samtid, historia och framtid och med nyfikenhet utforska den. Kultur är demokrati och viktigare nu om någonsin. Jag är kreativ och skapar mest hela tiden; skrift, konst, landsbygdsutvecklings- och förvaringslösningar.

Genom Ny Formation! får vi tillsammans utforska, leta oss fram till att samskapa från våra unika synvinklar och erfarenhetssatser. Förhoppningsvis kommer vi lämna ett betydande avtryck hos mottagaren. Jag drivs av en brinnande nyfikenhet som leder mig framåt mot utveckling och nytt skapande i skrift i huvudsak. Jag är meänkielitalande tornedaling och sverigefinne, poet, författare och jurist – och egentligen så mycket mer än det jag gör och identifierar mig som."
 
 Yessiqa Lövbrand - Dansare
"Yessiqa Lövbrand bosatt i Luleå. Uppväxt vid skogskanten vid bäckar och träsk i Björkelund i Boden. Tillbringat mycket tid i Tärendö i stugan på en liten ö i älven, fjällen och skärgården i södra Finland. Utbildad tre år på London contemporary dance school at the place. Dansare, koreograf, performance artist, installations och målar konstnär. Intuition, lyhördhet och acceptans av nuet att våga lita på det som sker i skapandet och i livet i och runtom mig är precis det som ska ske. Improvisera uttrycksfulla och starka stycken av rörelser i struktur omsvept av ljud av olika musiker och mig själv. Känns utvecklande och spännande att skapa tillsammans med nya arbetskollegor, att mötas och väva ihop våra olika kompetenser och tankar längtar och inspirerar mig"
 
TEAM 3

Liv Aira - Dansare
"Jag heter Liv Aira, lulesame, kommer från Jokkmokk, aktiv som dansare, koreograf samt projektledare i mitt kompani Aira Dance Company AB som syftar mot att lyfta Sápmi genom dans och konst. Jag har en BA i dans och MA i koreografi genom Institute of the Arts Barcelona. I projektet Ny Formation! hoppas jag att få utmanas genom att arbeta med dans parallellt med två andra konstnärliga uttryck samt konstnärer, då jag älskar att influeras och inspireras av kreativa individer som potentiellt tänker konstnärligt i alternativa banor än mig."  

Isak Anshelm - Konstnär
"Isak Anshelm, född i Linköping 1988, bor och arbetar i Jämtön.
Mitt måleri utgår från antropocenbegreppet. De senaste åren har min konstnärliga praktik tagit avstamp i ett relativt nytt forskningsområde, ”Blue Humanities”. Kortfattat utgörs denna idé av att den omfattande förstörelsen av biotoperna i hav är sammanlänkad med människors benägenhet att betrakta hav metaforiskt snarare än i dess materialitet.

Med Ny Formation! hoppas jag kunna använda mina konstnärliga egenskaper på ett för mig nytt sätt, tillsammans med andra uttrycksformer. Förhoppningen är att min arbetsgrupps olika metoder kan lyfta varandra samt att vi kan ta med och använda den erfarenheten i framtida arbeten."
 
Peo Rask, Luleå, författare och förläggare
Jag driver sedan 1992 Black Island Books. År 2006 medverkade jag (text) tillsammans med Johan Ramström (tonsättare), Patrik Häggström (dansare) och Marcus Lundin (filmare) i ett projekt. Det resulterade i kortfilmen Tack!/Thanks!, som i kategorien experimentell film fick hedersomnämnande vid den Internationella filmfestivalen i Umeå 2006.
Det var då. Nu väntar Ny Formation och ett helt nytt sätt att samarbeta. Ömsom spännande, ömsom pirrigt. Vi är i inledningsfasen, varför jag inte kan berätta mer. Fortsättning följer …

Team 1
Sara Edström, Luleå, Konstnär
Jenny Schinkler, Luleå, Dansare
Harleen Kalkat, Arjeplog, Författare

Team 2
Yessiqa Lövbrand, Luleå, Dansare
Linnea Huhta, Pajala, Författare
Andréas Brännström, Luleå, konstnär

Team 3
Peo Rask, Luleå, Författare
Liv Aira, Jokkmokk, Dansare
Isak Anshelm, Jämtön, Konstnär

Harleen Kalkat, foto Johan Fjällström
Harleen Kalkat, foto Johan Fjällström
Sara Edström
Sara Edström
Jenny Schinkler
Jenny Schinkler
Andreas Brännström
Andreas Brännström
Linnea Huhta
Linnea Huhta
Yessiqa Lövbrand
Yessiqa Lövbrand
Liv Aira, foto Jo Kemp
Liv Aira, foto Jo Kemp
Isak Anshelm
Isak Anshelm
Peo Rask
Peo Rask