Lena Sundbom / 12 juni - 29 aug 2019

"Röd dunge" "Röd dunge"

Lena Sundbom arbetar med grafik och måleri och kombinerar gärna olika tekniker som tusch, akvarell och collage. Blandtekniken ger många uttrycksmöjligheter som hon tycker om.

I den aktuella utställningen “Skyline" på Kiruna Airport visar Lena grafik som har inspirerats av stämningar i naturen och gränslinjen mellan himmel, hav och jord; horisonten. Den grafiska teknik hon arbetar med kallas monotypi, vilket innebär att varje bild är unik. Lena skapar först bilden på tryckplåten på samma sätt som hon skulle skapa en målning och för sedan över den till papperet via tryckpressen. Den processen och det höga trycket tillför något ytterligare till bilden som inte kan skapas annars.

Lena Sundboms bilder rör sig ofta i gränslandet mellan det abstrakta och det föreställande. Det är viktigare för henne att skapa en känsla i bilden än att avbilda.  Hon letar en speciell atmosfär, där bilden ska säga något om hur hon känner inför livet och naturen. Jorden är en fantastisk plats, vi borde vara rädda om den.