Exkursion som konst - fältstudier i Haparanda

Masterclass/ Workshop med Gustaf Nordenskiöld  

21 – 22 maj, inledning med middag 20 maj, 2022
Plats: SveFi folkhögskola Haparanda

Följ med på en konstnärlig exkursion till en plats i utkanterna av Haparanda där vi utforskar friluftskonsten, den platsspecifika konsten och landart. Som grupp arbetar vi individuellt eller i samarbeten direkt på plats mitt i naturen.

Vi hittar en lämplig plats att använda som exkursionsplats och basläger. Vi utforskar landskapet och naturen runt omkring. De stora ytorna och scenerierna i landskapet, färger, strukturer, texturer eller går in i djupet i de små beståndsdelarna på marken, under jorden. Att stanna till och fördjupa sig i en plats, en närstudie. En konstnärlig exkursion som både kan handla om måleri och skulptur eller om platsen som sådan. Vi tar in platsen och börjar arbeta i valda material eller i befintliga material på platsen, i skulptur, måleri eller direkt platsspecifikt. Arbetet utförs i samspel med platsens förutsättningar, på ojämnt underlag med fukt och knott. Konstnärliga parametrar blir solen, vinden och regnet.

Metoden blir ett slags uppdaterad fysisk friluftskonst. Underlag, väder och plats gör att stora delar av processen påverkas under arbetets gång. Färg och material rinner och blandas, pölar bildas, målningen lever delvis sitt eget liv och påverkas utanför konstnärens kontroll. Skulpturen kan bli en del i av det totala landskapet, slukas upp. Alla de händelser, val och misstag som sker blir kvar i arbetet. Platsen blir närvarande i processen och processen blir en del av det färdiga verket.

Blir verken en del av landskapet, eller ska de förflyttas från sin tillkomstkontext? Smälter arbetet samman med naturen omkring eller sker en förädling som skall lyftas? Är strävan ett permanent arbete eller ett verk som löses upp och med tiden återgår till naturen, kretsloppet?
Material: Naturen och landskapet på och runt omkring exkursionsplatsen, akvarellpapper i stor format, akvarellfärger, penslar, bokbindarlim, trälim, kniv, mattkniv, rep och vatten. Dokumentation: Processen dokumenteras fotografiskt.
 
Presentation Gustaf Nordenskiöld
Gustaf Nordenskiöld arbetar som konstnär både med skulptur och måleri, huvudsakligen i keramik och akvarell. Gustaf Nordenskiölds verk befinner sig mellan det igenkännliga, det tvetydiga, det figurativa och det abstrakta. Spår av processen karakteriserar det slutgiltiga verket, vare sig det är ett objekt eller en målning. De bevarar och belyser en handling, ett ögonblick för eftervärlden som ett minne av dess skapelse. Nordenskiöld har medverkat i ett antal utställningar både i Sverige och utomlands. Han Finns representerad vid bl.a. Nationalmuseum, Röhsska Museet och Malmö konstmuseum samt ASU Art Museum i USA och Musée Magnelli, Musée de la céramique i Vallauris, Frankrike.
Hemsida: gustafsweden.com
 
Program
Fredag kväll 20 maj
16.00 Från denna tid incheckning på rummen
18.00 Middag ihop
19.30 Presentation/föreläsning Gustaf Nordenskiöld + inspiration
Lokal: Franzén

Lördag 21 maj
7.00 – 9.00 Frukost
Exkursion till utvald plats, arbete hela dagen.
Ca 19.00 Middag

Söndag 22 maj
7.00 – 9.00 Frukost
9.00 – 12.00 Workshop
12.00 – 13.00 Lunch
13.00 – 15.00 Avslutning Genomgång, diskussion om arbetena.
Lokal: Franzén

Annat att tänka på
Klädsel: Oömma kläder, vatten och vindtätt, merinounderställ. kängor/ stövlar, sittunderlag, beroende på väder och vind.  
Matsäck: På lördagen kommer vi ta med matsäck, ta med dig termos, vattenflaska, ryggsäck och annat för detta.

Ansökan 2 platser kvar! 
Det finns 8 platser för kursen. Kursen vänder sig till professionella konstnärer och konsthantverkare i Norrbotten.
Skicka en intresseanmälan till hanna.isaksson@norrbotten.se om du vill vara med. Bifoga CV.

I kursen ingår
-          Gratis kursavgift
-          Övernattning i enkelrum (lakan & handduk ingår)
-          Mat i form av traktamente
-          Fika
Värde: 5 100 kr/deltagare
Konstnären står själv för resa till och från kursen. När vi vet vilka som anmält sig försöker vi ordna samåkning därifrån det är möjligt.

Arrangör: Resurscentrum för konst i samverkan med SveFi.

Gustaf Nordenskiöld, arbete i Lainio
Gustaf Nordenskiöld, arbete i Lainio