"FOTO" 13/6-24/8

13 juni - 24 augusti 2024

Till utställningen ”FOTO” har vi bjudit in tre fotografer som förhåller sig till och arbetar med fotografi på olika sätt; Stefan L. Andersson, Jens Bäckström och Hilde van Amelsvoort. Stefan L. Andersson har ett öga för de ting som vi andra lätt kan förbise och är en mästare på att bygga upp stilleben. Hilde van Amelsvoort bygger också värdar genom sitt fotografi som hon sedan bearbetar. Jens Bäckström visar i den här utställningen sin sommarvärld ute på en ö i Luleås skärgård. Gemensamt blir det tre poetiska uttryck som skiljer sig åt, men sätter en stämning.  

Stefan L. Andersson
Född 1963 i Kiruna, bor och verkar i Kiruna
 
Stefan L. Andersson har i den här bildserien inspirerats av verktyg och utrustning som man kan finna i garage och mekaniska verkstäder.  Det är ett hommage till kroppsarbete och hantverk om man så vill. Eller så kan man se det enbart som bilder på industridesign i ett nära historiskt perspektiv. 
 
Stefan L. Andersson inspireras ofta av de enkla vardagliga tingen i sin närhet. Saker man lätt förbigår om man inte vet hur man ska betrakta dem. Om man däremot sätter föremålen i sitt rätta och bästa ljus kan de mest triviala tingen bli uppseendeväckande och förtrollande. 
 
Kontakt
E-post: sandersson913@gamil.com
Instagram: stefanl.andersson
 
 
Jens Bäckström
Född 1979, bor och verkar i Luleå
 
Jens kärlek för havet är ett centralt tema som följt honom och präglat hans fotokonst genom hela sitt liv. Han och hans familj spenderar somrarna på ön Rödkallen i Luleå skärgård vilket leder till att detta kan vara en av de mest dokumenterade öar i länet. 
 
Verken som presenteras under namnet Decennium är tio bilder – en från varje år, som kort och gott är Jens stora favoriter. Havet, naturen, djurlivet och vädrets omväxlande krafter i skärgården fascinerar Jens, som ständigt är på jakt efter stora omslag, sprakande vyer och stilla objekt. 
Jens startade sin karriär som fotograf på Norrbottens-Kuriren som nittonåring. Sedan 2002 har han varit egenföretagare med företaget Eurobild där han är yrkesverksam fotograf samt tillhandahåller fine art prints, montering och tillverkning av ramar för konstnärer och privatpersoner i hela landet.
 
Kontakt
E-post: jens@eurobild.se
Instagram: eurobild
Hemsida: eurobild.se
 
Hilde van Amelsvoort 
Bor och verkar i Jokkmokk, från Nederländerna
 
I den här utställningen visar Hilde van Amelsvoort verk ur hennes serie ”Min kärlek till Norrbotten”. Projektet är en serie med figurativa grafiska blad i svart och vitt. Hon bearbetar foton från naturmoment i fjäll och skog till en sorts stilleben. Målmedveten använder hon den grafiska tekniken fotopolymer för att få fram den stämning hon vill uppnå. Tekniken ger möjligheten att få ett speciellt djup i bilden. Projektet ”Min kärlek till Norrbotten” är en kärleksförklaring till det landskapet där hon känner sig som gäst.
 
För femton år sedan flyttade Hilde van Amelsvoort till Sverige för att komma närmare fjällen. Att färdas och vara i naturen och fjällen är en stor inspirationskälla för hennes konstnärskap. I den skapandeprocessen utgår hon från intuition, där livets stora och små frågor kommer upp i bilder, idéer och former. De närmas sedan genom experiment och formas i skapandets process till målmedvetna uttryck där stämningen är avgörande. Hon jobbar med grafik som ett av hennes olika uttrycksätt.
 
”Viktigt för mig är att uttrycka det som berör mig och det är helt fantastisk om det berör betraktaren och kanske leder till nya intryck”
 
Kontakt
E-post: hilde_holland@hotmail.com
Hemsida: hildesart.com
 
 

Stefan L. Andersson
Stefan L. Andersson
Jens Bäckström, Rödkallen
Jens Bäckström, Rödkallen
Hilde van Amelsvoort, Snögräs
Hilde van Amelsvoort, Snögräs