Seminarium: Formstark Norrbotten

Masterexamensarbete i duodji av Katarina Spiik-Skum. Foto: Carl-Johan Utsi Masterexamensarbete i duodji av Katarina Spiik-Skum. Foto: Carl-Johan Utsi

- Hur design, konsthantverk och slöjd kan skapa mervärde i besöksnäringen

Sverige är känt för sin starka tradition inom design, konsthantverk och slöjd. Därför har regeringen gett Visit Sweden i uppdrag att positionera Sverige som design-, mode- och arkitekturresmål. Genom ett fyraårigt program ska resandet till Sverige öka genom att höja kännedomen om design-, mode- och arkitekturupplevelser. Välkommen till en inspirationsdag kring hur vi kan öka samverkan mellan ovan nämnda grupper. 
 
Konferensen vänder sig till dig som jobbar inom hotell-, restaurang- och besöksnäringen samt utövare inom design, konsthantverk, slöjd och konst.

Datum: Tisdag 23:e Oktober, 9.30 – 16.10
Plats: Ebeneser, Luleå

9.30 – 10.00 Fika och registrering

10.00 – 10.15 Inledning
Moderator för dagen, Mari-Louise Franzén, verksamhetsledare på Konsthantverkscentrum inleder dagen.

10.15 – 11.00 mat + porslin = kärl-lek
Lena Willhammar, keramiker och formgivare, Åhus
Sedan många år tillbaka har Lena Willhammar ett nära samarbete med Daniel Berlin krog i Skåne kring servisen. Lena Willhammar kommer att dela med sig av hur hon och Daniel Berlin återkommande utvecklar och förnyar måltidens kärl. För Daniel Berlin är konsthantverk viktigt då han ser att det stärker maten och de smakupplevelser som krogen står för. I år är Lena Willhammar också aktuell med porslin för Hesperios shop and café i SoHo, New York.

11.00 – 12.00 Speed-dating
Under en timme kommer du att få stifta närmare bekantskap med tolv utvalda formgivare från Norrbotten som kommer att visa upp sina produkter.

12.00 – 13.00 Lunch & mingel med utställarna

13.00 – 13.45 Designprogrammet
Charlotta Barnden Uddén, Head of Partnership Insights, Visit Sweden
Designprogrammet är ett initiativ för att främja och positionera Sverige som designdestination på uppdrag av den svenska regeringen. Dess främsta syfte är att få ”dessies”, turister som är intresserade av design, att hitta till Sverige men också att öka exporten av produkter och tjänster inom området. Charlotta Barnden Uddén berättar om designprogrammet, ”dessies” och trender.

13.45 – 14.00 Mötet mellan arkitektur, inredning och konsthantverk
AnnKathrin Lundqvist, Designer Arctic Trend och projektledare & delägare Arctic Bath
Hur design, arkitektur, hållbarhet och välmående skapar attraktionsvärde även utanför länets gränser. AnnKathrin delar med sig av tänket bakom gestaltningen av en ny turistattraktion. Arctic Bath har genom sitt koncept, gestaltning och hållbarhetstänk redan innan öppnandet skapat ringar på vattnet på en global marknad.

14.00 – 14.15 Cray Collective + Riche, Lilla baren = MUCH
Lotta Lampa, designer, medlem och medgrundare av designkollektivet Cray Collective
En av Stockholms mest kände barer, Riche, har genom åren löpande arbetat med konstnärer och formgivare som har haft Lilla Baren som sitt utrymme att arbeta på. Under våren 2018 var designgruppen Cray Collective inbjudna till ett samarbete. Utifrån det föddes projektet MUCH. Lotta Lampa kommer att dela med sig av arbetsprocessen mellan Riche, Lilla baren och Cray Collective.

14.15 – 14.30 Gestaltningskoncept för alla sinnen
Pia Huuva från AB Utblick Tornedalen
Pia Huuva som skapat Restaurang Utblick, Luppioberget, har en ny vision att erbjuda internationella gäster genuina, smakfulla och taktila upplevelser för alla sinnen i ett kommande boendekoncept. ”Jag tänker mig rum och miljöer där våra gäster med alla sinnen får uppleva och inspireras av vår kultur och plats, handens verk, taktila ytor och material varvat med funktionell och modern design. Intresseväckande detaljer, utsmyckning och såklart smakupplevelser där både maten och det dukade bordet skapar en extra dimension och souvenir av besöket i Swedish Lapland”

14.30 – 15.00  Fikapaus

15.00 – 15.15 Konst, mat och arkitektur för en hållbar framtid
Pernilla Hellberg-Granberg, matansvarig och medgrundare till Northern Sustainable Futures
I den gamla skolan i Moskosel/Arvidsjaur håller ett nytt koncept med fokus på mat, arkitektur, konst och hållbarhet att växa fram. Här kommer ett nytt restaurangkoncept att byggas upp med mat som produceras utanför husknuten i de egna odlingarna. Det gamla taket ska ersättas med ett glastak för att skapa ett växthus inne i restaurangen och även möjliggöra att se stjärnorna och norrskenet för de internationella gästerna. Pernilla Hellberg-Granberg är ansvarig för matkonceptet och odlingarna och kommer dela med sig kring visionerna för restaurangen.

15.15 – 15.45 Vilka stöd finns det att söka för att utveckla design och formprojekt
Anna Livén West, handläggare för bidrag på Kulturrådet och Monica Leijon, näringslivsstrateg på Regional utveckling, Region Norrbotten, kommer att dela med sig av de stöd som finns att söka.

15.45 – 16.00 Mat och design i Swedish Lapland
Richard Westerberg, affärsutvecklingsstrateg, Swedish Lapland Visitors Board
Dagens resenärer blir allt mer globala. Resandet till vår region bygger på drivkrafter att komma hit, snarare än på vilket land man kommer ifrån. Tillsammans har vi möjlighet att göra avtryck och genom gemensamma insatser generera mer uppmärksamhet, större intresse och i slutändan fler personer som väljer att resa just hit.

16.00 – 16.10 Avslut moderator Mari-Louise Franzén

Arrangörer
Resurscentrum för konst, Konsthantverkscentrum, Swedish Lapland, Svensk Form Norrbotten, Länshemslöjdskonsulenterna Region Norrbotten.
Med stöd från
Region Norrbotten