Slow Limits - Graffitiutställning

Utställande konstnärer: 
Conny Öhman, Pierre Bernhardsson, Pierre Johansson, Dennis Eriksson, Pär Schröder, Patrik Sundqvist

Slow Limits - Hiphop och graffiti i Luleå är en ny bok skriven av 
 Tobias Barenthin Lindblad. I samband med boksläppet ordnar vi en utställning utifrån bokens tema med de graffitimålare som gjorde målningen på Folkets Hus Ripans parkeringsplats i centrala Luleå.

Kulturarv har länge varit runstenar, kyrkor och hembygdsmuseer. Sedan Stockholms stad beslutade att kulturminnesmärka graffitimålningen Fascinate i Bromsten har begreppet vidgats.

För snart trettiofem år sen målade ett gäng Luleå-killar några väggar på gården till Varvsgatan 39 i Luleå. Uppdraget kom från IOGT-NTO som var med och drev kulturhuset Allis. Efter några år glömdes målningarna bort. Under tiden blev målarna vuxna med karriärer inom konst, illustration, tatuering och andra kreativa yrken.

I Slow Limits – Hiphop och graffiti i Luleå berättar Tobias Barenthin Lindblad om hur målningarna kom till och om hur vi ser på dem idag. Målning för målning analyseras, lager på lager skalas av och den samtidshistoriska och populärkulturella kontexten blottläggs. Vilken musik, vilka kläder, vad för typ av film, serier och tv-program influerade unga i på 1980-talet?

Bland andra Dennis Eriksson, Pierre Bernhardsson och Pierre Johansson, som alla deltog i målandet då är intervjuade i boken och ger sin bild av det dåtida skeendet.

Slow Limits ger en avväpnande och ödmjuk bild av en tid när graffiti var nytt, spännande och utövarna skapade sina egna ramar, unika för varje stad. Med influenser från New York, London, Göteborg och Stockholm la Luleå-målarna grunden för egna karriärer och en livaktig och högkvalitativ graffitiscen i den egna staden.

Tobias Barenthin Lindblad är skribent, redaktör och graffitientusiast. Efter att ha målat graffiti under tonåren var han 1992 med och startade den svenska graffititidskriften UP och senare förlaget Dokument Press där han arbetar som redaktör. Under 2018 och 2019 har han varit medarrangör för workshopturnén Graffiti i Norrbotten.

Utställningen och boken har gjorts i samverkan med  och med stöd av Resurscentrum för konst och Norrbottens Museum.