Grupputställning: Catharina J Berg, Helena Bergman, Martina Lundgren och Ulrika Weinz 16/8 - 16/9

Birdie, Catharina J Berg Birdie, Catharina J Berg

Gruppuställning Konst i Foajén, Regionhuset, Luleå
Under en månad med start den 16 augusti, ställer fyra av länets kvinnliga konstnärer ut på Konst i Foajén, Regionhuset i Luleå. Konstnärerna Catharina J Berg, Helena Bergman, Martina Lundgren och Ulrika Weinz kommer från Rosvik, Boden, Luleå respektive Piteå. Det är första gången de ställer ut tillsammans i denna konstellation. Den röda tråden och temat har varit konstnärernas illustrativa uttryck som visas i olika tekniker som måleri, grafik och illustration.  

I sitt måleri utgår Catharina J Berg från färgen och formen. Verket växer fram och genomgår flera förändringar innan hon känner att bilden och hon talar samma språk.  Det abstrakta figurativa, linjer som möts, skapar konturer som skapar rum. Rum för samtal mellan konstnären, bilden och
betraktaren. Akrylen är hennes medium, passar hennes personlighet- snabb, föränderlig. Naturen, möten med människor och livet, lämnar spår i hennes bildspråk och skapande.

Helena Bergman har studerat inredning, design & arkitektur samt konstpedagogik på Sunderby folkhögskola. Med hjälp av hennes mångfaldiga tekniker undersöker hon tidsrymden från dubbla identiteter, som hon återkommande konfronteras med i sina målningar. Som konstnär hamnar hon ofta i färgernas experimentlusta och blandar organiska och mänskliga former i sina bilder.

Ulrika Weinz är verksam som grafisk formgivare, illustratör, konstnär och låtskrivare och musiker i bandet John Henry. Dessutom tillverkar hon handgjorda silversmycken i sin firma Weinz at Work. Hennes bildkonst sker vanligtvis på uppdrag av kunder oavsett om det gäller en illustration för en tidning eller en konstnärlig gestaltning. Att hon har ett textilt förflutet brukar ofta ge sig till känna i hennes alster.  Bland hennes uppdragsgivare finns Swedavia, Facebook och Dagens Nyheter. 

I utställningen visar hon tryck både av bilder gjorda på uppdrag men även av originalverk från fem egna kollektioner som alla omfattar 12 verk vardera.

Martina Lundgren målar i akryl och illustrerar digitalt. Hennes illustrationer är ofta mönsterbetonade och med dragningar åt sagan och barnets värld. Färgen är central i alla hennes bilder. I Galleri Foajén visar hon tavlor med motiv som fåglar, träd, händer – och kjolar.

- Jag har alltid tyckt om kjolen som plagg, hur den rör sig och känns. Sen att det, i princip, bara är kvinnor som bär den gör den intressant utifrån könstillhörighet och hur det påverkar oss, hur olika roller både kan begränsa eller öppna upp för en person. 

Martina Lundgren har en konstnärlig examen som grafisk designer och illustratör och frilansar under namnet Vargaform. .

Plats & Tid

16 aug - 16 sep 2019
Foajén, Regionhuset, Robertsviksgatan 7, Luleå
Vernissage: Fre 16 aug kl 12.00

Tidigare utställningar

Kjol, Martina Lundgren
Kjol, Martina Lundgren
Pippi, Helena Bergman
Pippi, Helena Bergman
Stone Fruit, Ulrika Weinz
Stone Fruit, Ulrika Weinz