4 x Fotografi 29/3 - 7/5

"I wanna be loved by you", Foto av Stefan L. Andersson "I wanna be loved by you", Foto av Stefan L. Andersson

Fyra fotografer ställer ut på Galleri Foajén i Regionhuset. Välkommen på vernissage, Anders Alm invigningstalar.
 

Mia Stålnacke
Mia Stålnacke är fotograf bosatt i Kiruna, känd för sina norrskensbilder som har publicerats av bland andra National Geographic, Nature Journal och Forbes. Med en enorm kärlek till allt det vackra natthimlen har att erbjuda och ett mångårigt intresse för astronomi strävar hon efter att fånga det obeskrivligt stora på bild.
 
Som född och uppvuxen i rymdstaden Kiruna, långt norr om polcirkeln, har norrskenet alltid funnits med och fascinerat denna fotograf sedan barnsben. Nu ägnar hon de flesta klara nätterna under stjärnorna och dansande slöjor av ljus, med kameran redo.
 
Mia delar med sig av bilder via sina sociala kanaler på Instagram och Twitter där de får en stor spridning över världen och lockar människor till vår fantastiska del av Sverige. Mia har även skrivit artiklar om norrskensfoto för Photographingspace.com och tidningen Populär Astronomi. I denna utställning visar Mia bilder från sviten Subarktiska nätter.

Instagram: angrytheinch
 
Stefan L. Andersson
Stefan L. Andersson är född och uppvuxen i Kiruna där han även bor och verkar idag. I den här den här utställningen har Stefan valt att visa stilleben och installationer som han har fotograferat i tre olika projekt. Första projektet Minnen; visar saker, till synes obetydliga men som bär på personliga minnen och berättelser. Små ting som dykt upp i Stefans liv och följt med av gammal vana. Sviten Nyckel mot nyckel handlar om Malmfältet och de som nu får flytta på grund av gruvbrytningens framfart. Det höjs röster att få byta den gamla bostaden mot en ny dvs. nyckel mot nyckel. Det handlar om den lilla människan mot det stora ekonomiska systemet. Men bilderna kan även beskriva en önskan att hitta nyckeln till välgång, att passa in eller inte bli utelåst.

I verken Utopia overdrive, I wanna be loved by you och Frihet under ansvar har Stefan byggt upp scener där han har placerat ut saker som han tycker är spännande, roliga eller som bara passar ihop med varandra och på så sätt har nya platser uppstått.

Instagram: stefan.l.andersson
 
Anna Öhlund
Anna Öhlund är bosatt i Kurravaara strax norr om Kiruna. Hon livnär sig som fotograf, skribent och konstnär med hela Nordkalotten som arbetsplats. Naturen, vildmarken och fjällen, är hennes ständiga källa till energi och kreativitet.

The magic tutu project är ett konstprojekt för allas lika värde. Detta är första gången Anna Öhlund ställer ut bilderna i tryckt format. Historien med den blå kjolen började 2010 med en traktorbalett på Icehotel i Jukkasjärvi och plagget har sedan dess burits av ett 50-tal vänner runtom i Europa, gamla som unga, kvinnor som män. Anna har valt att fotografera bilderna på den plats personen känner sig som mest hemma, i en miljö som avspeglar just den människan. Konstprojektet, som började som en rolig grej, har fortsatt att växa. Det har inget förutbestämt slut utan fortsätter så länge det är möjligt, förhoppningsvis i många år till.

Instagram: artist_anna_ohlund

Benjamin Vnuk
Benjamin Vnuk har alltid haft en känsla för det enkla och okonstlade i sitt skapande. Efteruppväxten på Hertsön, Luleå, studerade han grafisk design och 3D-animation för att sedermera söka sig till fotobranschen i Stockholm. Det var efter en flytt till Paris som han upptäckte det analoga fotot, något som skulle komma att definiera hans foto framöver. Under sin karriär har Benjamin fotograferat för flera utgåvor av Vogue, Self Service Magazine, Revue Magazine samtplåtat kampanjer för Givenchy och DKNY.
 
Under 2018 inledde han ett samarbete med sin partner, Adela Stenberg, vilket utmynnade i fotoprojektet What Happened Between March & July. Med den svenska landsbygden som grund var ambitionen att utforska den intimitet som uppstår mellan fotograf och subjekt.

Benjamin lever och arbetar numera i London där han bland annat arbetar med ett fotoprojekt som kommer ställas ut senare i vår.

Instagram: benjaminvnuk

Vernissage

29 mars, 12.00 - 13.00
Regionhusets Foajé
Robertsviksgatan 7.

Tidigare utställningar

"The bridge" Mia Stålnacke
"The bridge" Mia Stålnacke
Benjamin Vnuk
Benjamin Vnuk
"Jan på Kebne" Anna Öhlund
"Jan på Kebne" Anna Öhlund