Anders Alm / 24 jan - 15 april 2019

Anders Alm är en av Norrbottens mest erkända fotografer, 2018 tilldelades han Rubus Arcticus stipendiet för sitt arbete. Nu är han aktuell med en utställning på Luleå Airport där han visar delar ur projektet; Solitary Road.
 

”Vi hörde talas om en alldeles ensam väg mitt i vildmarken, på andra sidan Torne träsk längst uppe i norra Sverige. Vi hörde berättas om rostiga, gamla bilvrak som rullade längs den ensliga grusvägen, bilvrak som fraktats över isen för länge sedan och tjänade som transportmedel mellan fem okända småbyar inom Talma sameby: Salmi, Kortolatti, Lattilatti, Kattuvuoma och Laimo. En drygt 2 mil lång väg med början och slut, men utan anslutning till andra vägar. En alldeles ensam vägstump, en blindtarm mitt i fjällvärlden, som bara existerar under några korta, snöfria sommarmånader. Och vår nyfikenhet visste inga gränser. Hur är det möjligt att anlägga en väg där, mitt ute i ingenstans? Vem har byggt den och varför? Hur används den? Frågorna var många och vi vis­ste att vi var tvungna att åka dit och möta den med egna ögon: vägen i väglöst land.” Så beskriver Anders Alm början till projektet Solitary Road.

Anders Alm är en erfaren frilansfotograf med många egna projekt/dokumentationer bakom sig. Boken Inside, om ett år med Luleå Hockey och Den barnlösa byn, om byn Vettasjärvi är resultat av två projekt. Den barnlösa byn blev nominerad till bästa fotobok av Svenska Fotografers Förbund 1996. Anders har också erhållit ett flertal stipendier; Författarfondens 5-åriga arbetsstipendium, Nordiska Museets diplom för förtjänstfullt dokumentärfotografi, Borg Meschstipendiet, Sune Jonsson-stipendiet och nu senast Rubus Arcticus.

”Jag har under de år som gått sedan jag började fotografera på heltid genomfört ett antal egna projekt. Jag har också haft möjligheten att publicera det mesta som jag har gjort. Både som böcker, utställningar och tidningsartiklar. De magiska ögonblicken då allt stämmer; ljus, tillfälle, kroppspråk, miljö. Allt sammanlänkat till en helhet. Det är dessa ögonblick som jag som fotograf hela tiden söker. Det blir som en drog, man vill uppleva det igen och igen. Dessa bråkdelar av en sekund när tiden står still.” Säger Anders Alm.

Se också www.andersalm.se