Utställning: Practicing our knowledge

Konsthallen, Aurora kulturhus Kiruna, invigning 5 juni, kl 12.00, utställningen pågår till 14 juli 2024

En utställning om våra immateriella kulturarv, gemensamma landskap och delade berättelser med verk av Rámavuol Elle Bigge, Linn Lindström, Lena Ylipää och utövare från hantverkskollektiven MaiestrIA och Șezătoarea Basarabiei.

”Practicing our knowledge” är en utställning om immateriella kulturarv med utövare från Moldavien, Sápmi och Norrbotten som genom konst, traditionellt hantverk och språk skapar sociala sammanhang för lärande och kunskapsutbyten. Tidigare och kommande generationers berättelser vävs samman genom det Moldaviska hantverket ”altiță” som upptagits på Unescos lista för immateriella kulturarv, ett samtida förhållningssätt till gaktin, den traditionella samiska kolten, processen att återerövra ett språk och handens arbete i form av träskulpturer.

För mer information och program se www.norrbotten.konstframjandet.se

Arrangörer: Konstfrämjandet Norrbotten och Resurscentrum för konst
Samarbetspartners: Kiruna kommun, Kiruna Konstgille, Norrbottens Hembygdsförbund, Moldaviens Ambassad

Vi bjuder in till gemensamt skapande med representanter för det Moldaviska hantverket ”altiță”

Resurscentrum för konst tillsammans med Konstfrämjandet Norrbotten och Norrbottens Hembygdsförbund bjuder in till tre workshops runt omkring Kiruna med representanter för det moldaviska konsthantverket ”altiță” som upptogs på Unescos världsarvslista 2022.

Den traditionella blusen med broderi på axeln är en viktig del av de rumänska och moldaviska folkdräkterna för män och kvinnor. Under träffen kommer ni att få bekanta er med det moldaviska broderiet och ta del av processen att skapa en ”altiță” samtidigt som ni har möjlighet att dela med er av eller få råd kring ett hantverk som ni arbetar med. Syftet med mötet är att lära av varandra och dela våra respektive traditioner och hantverk. Men du är såklart välkommen att lyssna utan att arbeta med ett pågående hantverk.

Datum
Vittangi Hembygdsförening, Lördag 1 juni, kl14.00 – 16.00, gratis, vi bjuder på fika
Jukkasjärvi Hembygdsförening, Söndag 2 juni, kl 14.00 – 16.00, gratis, vi bjuder på fika
Kurravaara Hembygdsförening, Måndag 3 juni, kl 18.30 – 20.00, gratis, vi bjuder på fika

Arrangörer: Konstfrämjandet Norrbotten och Resurscentrum för konst
Samarbetspartners: Norrbottens Hembygdsförbund, Kiruna kommun, Kiruna Konstgille, Moldaviens Ambassad