En hyllning till vatten

Invigning: 22 oktober 2022 kl. 12 – Haparanda, gamla vattentornet

En hyllning till vatten är en utställning av glasverk blåsta av konstnären och konsthantverkare Jennie Olofsson, från Gotland, med inspiration från hennes residensvistelse i Haparanda under november 2020, när coronapandemin slog hårt även mot Norrbotten.

Utställningen skapar en konstnärlig mötesplats och upplevelse som, genom glaskonst och ljud, kan delas med samhället i en historisk byggnad, Haparandas gamla vattentorn, som öppnas för publik efter flera
decennier. Den kan också anses som ett kreativt sätt att måla en stadens bild genom att lyfta dess identitet och förmågor i en ovanligt tuff tid.

Men även som ett tillfälle för att låta ungdomar och barn närma sig det
konstnärliga och utmana dem att frigöra kreativiteten med hjälp av visningar och workshop. I andra ord blir "En hyllning till vatten" ett sätt att möjliggöra konst och kultur på ett mindre ställe som, på grund av dess
geografiska positionen, upplever en unik och mångfaldig bakgrund.
 
Utställningen är en idé av Jennie Olofsson och har utvecklats av konstnären själv, tillsammans med Haparanda stads kulturenhet, ABF norr och Resurscentrum för konst.

Utställningen sker i samarbete med kulturföreningen KUBN och Sverigefinska folkhögskola och har fått stöd från Kulturrådet och Region Norrbotten.  
 
Praktisk information
Utställningen är öppen varje fredag och lördag mellan kl. 11-15.
Torsdagar tas emot endast inbokade besökare. Anmäl intresse till silvia.colombo@haparanda.se

Program kopplat till utställning
29 oktober kl. 14 – Visning av filmen Historjá – stygn för Sápmi på Haparandas Folkets hus (i samarbete med Filmpoolnord)

22 november kl. 17.30 – glasblåsare Linda Isaksson från Piteå föreläser på Svefi i Haparanda

1 december kl. 17.30 – Dag Avango, professor i Historia på Luleå Tekniska Universitet föreläser om Klimatförändringar, naturresurser och geopolitik i Arktis – det långa tidsperspektivet på Svefi i Haparanda.

Program för skolor, barn och ungdomar kommer inom kort!

Vattentornet i Haparanda
Vattentornet i Haparanda