Pitekonst idag

Utomhusutställning, Södra hamn, Piteå

I utställningen ”Pitekonst idag” möts konstnärer från Piteå som är verksamma idag. En del bor kvar i sin barndomsstad och en del har flyttat vidare. Vi kommer att få se en mix av äldre verk och nya verk som har producerats till just denna utställning. Teknikerna omfattar måleri, fotografi, illustration och 3D-konst. En bredd som visar vart Piteås konstnärer står idag.

Medverkande konstnärer: Sture Berglund, Klas Hällerstrand, Maria Fäldt, Ulrika Weinz, Josefin Jonsson, Stefan Holmgren, Bryngel Domeij, Catarina J Berg, Amanda Mendiant, Torbjörn Berg, Thomas Efverström.
 
Utställningsperiod: 4 september - 31 december
Invigning: 4 september 14.00 med Elisabeth Lindberg, ordf kultur, park och fritidsnämnden samt konstnärer på plats
Plats: Södra hamn, Piteå

Arrangörer: Konstkonsulenten och Resurscentrum för konst från Region Norrbotten och Kaleido. Med stöd från Piteå kommun, Piteå Museum, Norrbottens Museum och Sparbanken Nord.

Presentation konstnärer

Amanda Mendiant
Född 1975 i Paris, bor och verkar i Piteå

Verket Heat målades under sommaren 2020 när Amanda för första gången i sitt liv inte kunde resa hem till Frankrike för att träffa sin familj. Längtan efter människorna, medelhavsvärmen som kallas la cagne, när solen står som högst på himlen och när allt står still, blev otroligt påtaglig. Det fysiska behovet resulterade i en serie målningar, däribland Heat med varma vindar, stekande sol och lättja som genomgående tema.

Amanda Mendiant målar kvinnor. Som tar plats. Interagerar. Pausar i mikroögonblick, inte helt olikt mytologins gudinnor. Större figurativa målningar med rötter i 1990-tals subkulturen hon växte upp i, där medier och stilar blandades ohämmat. Kontrasterna i färger och ytor möter den enkla, mänskliga, både tillgängligt och suggestivt.

Kvinnokroppen och kvinnans plats i rummet har i över 25 år varit central i Amandas verk. Hon ser kroppen som ett verktyg och landskap som förändras i samma takt som henne själv. En hyllning till vad kroppen är kapabel till och den läkande processen att få ”jobba med händerna”. En påminnelse till att konst är för alla och att alla behöver konst.

Kontakt
E-post: amanda@amandamendiant.com
Tel: 070-533 81 30
Hemsida: www.amandamendiant.com
Instagram: amandamendiant

Thomas Efverström
Född 1954 i Älvsbyn, uppvuxen i Piteå, verksam i Mjöfjärden och Stockholm.

Det snöar. En rödklädd gestalt rör sig bort från betraktaren på sin färd över isen. I horisonten syns skogslinjen, kanske på en ö långt bort. Till utställningen Pitekonst idag har Thomas Efverström valt att ställa ut Minnet; ett verk som aldrig tidigare har visats för allmänheten.

Om titeln berättar Efverström: ”Minnet är ju ett delikat ämnesområde eftersom det selekterar verkligheten. Man kommer inte ihåg allt, utan väljer ut bitar av upplevelser som fastnar i minnesgarnet. Jag är ju uppvuxen här i Piteå. Vad kommer jag ihåg av min tid här i staden? Vad finns egentligen kvar?”

Måleri, skulptur, träkol, akvarell och foto. Thomas Efverström arbetar med ett flertal material och tekniker. Oavsett konstform har hans verk en gemensam nämnare: De tar avstamp i mötet med naturen. Efverström – som delar sin tid mellan Mjöfjärden och Stockholm – är utbildad vid Valands konsthögskola i Göteborg och Konsthögskolan i Stockholm. Han har haft ett flertal offentliga uppdrag, fått stora utmärkelser och har tilldelats en rad stipendier. Idag är han representerad på Göteborgs konstmuseum och hans verk har visats vid bland annat KG 52 och Konstnärshuset i Stockholm, Stockholm Art Fair, Luleå och Piteå Konsthall samt Kulturhuset i Kiel, Tyskland. 

Kontakt
E-post: thomas.efverstrom@telia.com
Tel: 070-209 30 80

Torbjörn Berg
Född 1970 i Luleå, bor och verkar i Piteå.

Torbjörn skapar oftast under pseudonymen Thor-Bear Mountain. Till 400-års jubileet har Berg skapat nya verk. Med 400 år och just seklen som passerar, Tidens Tand, då ligger de stora frågorna nära våra hjärtan. Vem har inte tittat upp på stjärnhimlen och drömt sig bort i tankarna.
Vi har alla en stjärnhimmel i hjärtat där vi funderar på samma saker.  Det vi undrar över idag, har någon undrat över igår, någon kommer att fundera över samma frågor imorgon. När vi ser upp på stjärnhimlen eller tänker på tiden som passerar genom historien kan vi känna oss små och ödmjuka, men den andra sidan av myntet är att vi alla känner dessa saker och det har vi gemensamt så vi borde inte känna oss ensamma. I detta finner Torbjörn ett samband som sträcker sig över både tid och rum. Om vi alla kände denna gemenskap i hjärtat skulle vi kanske ha en mycket bättre värld.

Torbjörn Berg prövar i sitt konstnärskap olika former och material. Akrylfärger och sprayburkar färgar canvasdukarna. Ibland skissas porträtt, seriefigurer och karikatyrer med blyerts eller färgpennor, andra gånger kan det växa fram ett mytologiskt tema ur en rostig hjulmutter eller återvunnet metallobjekt som start.

Kontakt
E-post: helturflippad@gmail.com
Tel: 070-3209 123

Bryngel Domeij
Född 1956, bor och verkar i Piteå.

Ateljén på Uddmansgatan i Piteå är hemvist för hans skapande och då mest med måleri men även skulptur och objekt. Bilderna präglas av ett möte mellan naturen och människans kantighet som skapar en rytmisk rörlighet i formspråket. Naturens och landskapets former i kontrast och samspel med människans kantiga tankestrukturer och efterlämnade rester.

”Människan har alltid levt i samklang med naturen men också parasiterat på den, en gemenskap som ofta pendlat mellan enhet och förödelse”.

Bryngel Domeij ställer oftast ut sin konst lokalt med omnejd och har deltagit i jurybedömda utställningar och olika grupputställningar och konstprojekt han finns representerad i Piteå kommuns samlingar, Norrbottens läns landsting, och Länsförsäkringars samlingar.

Kontakt
E-post: domeij_99@yahoo.se
Tel: 070-222 17 92
 
Stefan Holmgren 
Född 1959, bor och verkar i Piteå

I målningen MÖRKRETS LJUS har Stefan Holmgren hämtat idéer ur ett ögonblicksintryck under en skogsvandring. Den är en av hans många bilder där han, på olika sätt, berör och bearbetar ”landskapet” – framför allt det landskap som finns nära inpå oss. Holmgren utgår ofta från blandat visuellt material och naturkompositioner av både storslagna och banala karaktärer och dras till det slumpmässiga, ibland kaotiska, bortglömda och oregelbundna som ofta återfinns i naturen. Genom att tänja på gränserna mellan det naturalistiska och abstrakta, vill han skapa bilder av nya platser – eller möjligen något helt annat.

Stefan Holmgren har ställt ut separat vid ett flertal tillfällen samt deltagit i en rad samlingsutställningar. Han finns representerad i kommunala samlingar i Piteå, Luleå, Trelleborg, Boden och Skellefteå samt i Norrbottens läns landstings- och länsförsäkringars konstsamling i Luleå. Han har även genomfört gestaltningsuppdrag hos SCA Nordliner, BOX modul, Strömbackaskolan och Piteå lasarett samt patienthotellet vid Sunderby sjukhus.

Kontakt
E-post: stefan.holmgren@pitea.se 
Tel:  070 - 292 77 37
 
Ulrika Weinz 
Född 1964, bor och är verkar i Piteå

Söndagar. skolös. simmar. sakta. sedan. slumpen. segrar. solen. samtidigt. slipper. svaret. sanden. susar. solitär. svärta. sällan. svag. stunder. strömmar. stenar. skaver. slits. strävar. smärtar.

Weinz har varit konstnärligt verksam sedan slutet av 1980-talet inom många olika konstnärliga genrer; kostym och scenografi för teater och tv, formgivning och illustration av böcker och informationsmaterial och konstnärliga offentliga gestaltningar. Hon är också sångare, gitarrist och låtskrivare i bandet John Henry som är tvåfaldiga svenska mästare i country.  Hon formger och tillverkar även silversmycken.

Hennes konst sker ofta på uppdrag av kund oavsett om det gäller en illustration för en tidning eller en konstnärlig gestaltning, men plats för det helt fria skapandet finns också. Nästan inget medium är henne främmande och hennes konst, såväl som hennes musik, kommer ur förnuft och känsla i kombination med djupaste allvar och humor. Bland hennes uppdragsgivare finns Swedavia, Facebook och Dagens Nyheter.

Kontakt
E-post: ulrika@weinzatwork.com
Tel: 070-271 35 08
Hemsida: weinzatwork.com
Instagram: weinzatwork

Klas Hällerstrand
Född 1979 i Piteå bor och verkar i Enköping

Hällerstrands arbetsprocess är långsam och hans arbete byggs upp från minnen, textrader, ord och bilder som till slut formaliserar sig i objekt. I den processen har han ett antal verktyg som han använder sig av, men den viktigaste är fysisk beröring av olika material och objektför att försöka återskapa minnet av känslan vid beröring. Det finns en koppling mellan fingertopparna och hjärnan som fascinerar honom. Hur strukturen på väven av en duk eller strävheten på en husfasad kan öppna en värld av fragmentariska minnen och associationsbanor. När det väl är genomarbetat har han ofta en klar bild av vad som ska göras.

Det finns några återkommande motiv och bilder i Hällerstrands arbete. Den förenklade horisontlinjen och mittpunkten. Själv tror han det handlar om det mycket nära och det distanserade. Att själv kunna läsa eller förstå innebörden av hans arbete är inte en direkt nödvändighet utan förlitar sig återigen på tiden. Att förståelsen kommer längre fram då läsningen blandas upp med livet i stort. Samma utgångspunkt har han gentemot de som betraktar hans arbeten. Läsning av verken måste få vara privata och anser det vore förmätet att utgå från att betraktarens tolkning ska utgå från hans egen.

Kontakt
E-post: info@klashallerstrand.se
Tel: 070-6833045
Hemsida: klashallerstrand.se
 
Catharina Johansson Berg
Född 1952, Uppvuxen i Mjölby, Östergötland, verksam i Piteå.

Till denna utställning bidrar Catharina Johansson Berg med verket, Bygd, som visar staden, människor i rörelse, huset och ladan. Huset som står för jaget och ladan den typiska för Pitebygden och Norrbotten i stort. Catharina har i detta verk använt sig av olika tekniker, såsom collografi, collage och print. 

Genomgående i Catharina Johansson Bergs konstnärskap genomsyras det konstnärliga språket av experimentlust och nyfikenhet oavsett om materialet är 2-D eller keramik. Den textila biten är också en del av hennes konstnärskap och hennes målningar kan många gånger kännas ”textila”.  Catharina Johansson Berg inspireras av livet, möten och naturen. Detta ger avtryck i skapandet genom ytor, linjer, färg och form, som bildar både abstrakta och figurativa motiv.

Kontakt
E-post: catharina@cattisjberg.com
Tel: 070 – 25 56 932
Hemsida: www.cattisjberg.com
Instagram: cattisjberg_art  #artbycattisjberg
 
Maria Fäldt
Född 1972 i Piteå, bor och verkar i Piteå
 
Maria Fäldt arbetar som yrkesfotograf sedan 15 år. Vid sidan om det dagliga arbetet som fotograf arbetar hon konstnärligt med egna fotografiska projekt, oftast med människor eller växter i fokus.  

I utställningen visar Maria ett fotografi från Creatures, ett flerårigt projekt där hon har utgått från naturens vackra och finurliga skapelser i form av frökapslar och vissnande växtdelar och skapat helt egna insekter, flygfän och andra varelser. Det är en serie bilder med stort utrymme för egna tolkningar. Bilderna skapar associationer till mörker, rädsla, håriga kryp och död såväl som rörelse, spirande kraft och födsel. Med en stor portion humor skapar Maria Fäldt liv ur döda ting.

I denna utställning visar Maria verket Mother. Ur funkians vackra bladverk vecklar en annorlunda fjärilsmal ut sina vingar.  (Mal på engelska: moth).

Kontakt
E-post: maria@mariafaldt.se
Tel: 070-312 94 95
Hemsida: www.mariafaldt.se
Instagram: @mariafaldt
 
Josefin Jonsson        
Född 1984 i Piteå, bor och verkar i Piteå

Verket Fantasy är en 3D-rendering från 2021, en hyllning till mänsklig kreativitet född ur fantasins kraft, där vi ser verkligheten härma konsten och visionärens utopiska fantasivärld komma till liv utanför ramarna och får oss att ifrågasätta vad som kommer först, fantasi eller verklighet?

Jonsson är utbildad i traditionella uttryck vid Sunderby Folkhögskola och självlärd inom digital konst. Hon har byggt upp ett unikt signum inom 3D-konst och net-art, med psykedeliska regnbågsfärger och pink-on-pink, högteknologiska framtidsvisioner och nostalgiska tillbakablickar. I sex år har hon arbetat på projektet Pastelae på Instagram och genom detta fått tillfälle att jobba med artister från hela världen, främst med musikvideor och skivomslag.

Kontakt
E-post: josefinjonsson@live.se
Hemsida: pastelae.com
Instagram: pastelae
 
Sture Berglund
Född 1937, bosatt och verksam i Piteå

Mot klipporna, alskogens palissad och båtarnas skrovform studsar människors och vindens röster - samtal - över vattnet och ger oväntade vågrörelser.

Sture Berglund har studerat vid Konstfackskolan och Grafikskolan, Konsthögskolan i Stockholm. Han är tecknare, grafiker, målare och formgivare. Sedan början av 1980-talet knuten till tvärvetenskapliga forskningsprojekt kring landhöjning, kustbygdsförändring och labyrintplatser samt dokumentation och tolkning av det bottniska natur- och kulturlandskapet. Berglund har genom åren genomfört en rad utställningar, offentliga utsmyckningar och miljögestaltningar samt uppdrag inom bland annat trafik-, industri-, musei- och mediasektorn.

Kontakt
E-post: stureberglund@msn.com

Bryngel Domeij, "Tumult", Akryl
Bryngel Domeij, "Tumult", Akryl
Catharina Johansson Berg, "Bygd", Akryl
Catharina Johansson Berg, "Bygd", Akryl
Josefin Jonsson, "Fantasy", 3D-rendering
Josefin Jonsson, "Fantasy", 3D-rendering
Maria Fäldt, "Mother", Foto
Maria Fäldt, "Mother", Foto
Stefan Holmgren, "Mörkrets ljus", Akryl
Stefan Holmgren, "Mörkrets ljus", Akryl
Sture Berglund, "Ankarvikens röster",  Olja
Sture Berglund, "Ankarvikens röster", Olja
Thomas Everström, "Minnet", Foto
Thomas Everström, "Minnet", Foto
Torbjörn Berg, "Framtid", Blandteknik
Torbjörn Berg, "Framtid", Blandteknik
Ulrika Weinz, "Söndagar i - VI", Akryl
Ulrika Weinz, "Söndagar i - VI", Akryl
Klas Hellerstrand, Höjd I, Fanerad MDF, Björk, ask, valnöt
Klas Hellerstrand, Höjd I, Fanerad MDF, Björk, ask, valnöt
Amanda Mendiant, Heat, Akryl
Amanda Mendiant, Heat, Akryl