Graffiti på Pijtmål

I utställningen Pijtmål har fem pensionärer och fem ungdomar tolkat pitemålet under ledning av Graffitikonstnären Kim Granberg.

Pitemålet/Pitebondskan har en stark identitet i kommunen och i Piteå älvdal. Med det här projektet ville vi skapa ett sammanhang där ungdomar och pensionärer får möjlighet att reflektera över sin dialekt som gått i arv i generationer. Vilka ord väljer deltagarna att tolka? Vad sker när man överför ord till en fysisk yta? Kan ett ord få en annan innebörd när det formges? Det var några av de frågorna vi ställde oss inför projektet.
 
Deltagarna har ingen tidigare erfarenhet av att jobba med graffiti. De har haft en dag på sig att måla sina verk. Kim Granberg som har lett workshopen kommer ursprungligen från Piteå, men bor numera i Umeå där han driver företaget MuralArkitektur med sin kollega.

Deltagare
Ungdomar: Mikaela Bäckström, Rebecca Stenström, Finn Lindgren, Sam Wilén, Hanna Both
Pensionärer: Margit Mendiant, Britt Fäldt, Ivar Johansson, Ann-Katrin Sämfors, Ingbritt Dupuich

Kursledare: Kim Granberg, Arkitekt & konstnär
Ursprungligen från Piteå där ett engagemang för kreativt skapande väcktes. Kims konstintresse har haft fokus på sociala frågor som gatukonstens plats i samtiden. Detta engagemang har resulterat i ett antal offentliga konstutställningar och en återkommande. Kim är examinerad arkitekt vid Umeås arkitekthögskola och är delägare av arkitekt & designstudion MURAL arkitektur i Umeå. Han driver även instagramkontot Graffitidesigner där han publicerar digitala graffitikonstverk tillsammans med Johan Björn.

Arrangörer: Kultur, Park & Fritid, Piteå Kommun, Konstkonsulenten och Resurscentrum för konst, Region Norrbotten

Tid för utställning
19 juni - 29 augusti
Plats: Södra Hamn, Piteå

SOS, Kim Granberg
SOS, Kim Granberg
Kim Granberg
Kim Granberg