Annika Persson Åkeblom

I augusti ska Annika resa till Frankrike som "artist-in-residence".
Under residenset kommer Annika att fokusera på att utveckla projekt inom textilkonst och broderi.

Du ska på residens i Frankrike under augusti månad, vad har du planerat att arbeta med under denna tid?
Under min vistelse i Frankrike kommer jag utveckla mina textila projekt som jag startade med som 5 åring. Jag kommer att utveckla mina textila bilder som består av gamla fotografier av mina släktingar och mig själv. Fotografierna är uppförstorade till ca. 90 x 60 cm. Mitt mål är att brodera bilderna för att utforska mitt förflutna samtidigt som det textila broderiet är kontemplativt vilket gör att jag hinner tänka. Att få vistas i en ny miljö, en för mig ny kultur och få möjlighet att hitta nytt spännande överblivet material skulle skapa en ny dimension i mitt konstnärsskap. 
 
Varför är det viktigt för dig som konstnär att kunna åka iväg på residens?
Vistelse i Frankrike kommer att betyda mycket för min konstnärliga och personliga utveckling, möjligheten att komma vidare och hitta nya vägar i mitt konstnärskap eftersom jag där enbart kommer att fokusera på konsten. Det kommer att innebära mera sammanhängande arbetstid och koncentration.

Vad ser du mest fram emot under din vistelse?
Jag ser fram emot att i lugn och ro sätta mig ner men nålen, tråden och de kreativa materialen, se hur varje stygn kan ge nya tankar, tankar som ger mening i livet.

Ser även fram emot att möta likasinnade, få inspiration från andra människor som skiljer sig från mig kommer att betyda att mina egna tankar och idéer får fler utmaningar jämfört med att arbeta ensam i min egen ateljé. 
 

---
Mer om Annika Persson Åkeblom
 

"Jag är född och uppvuxen i Långträsk, ett litet samhälle mellan Piteå och Arvidsjaur beläget i Norrbottens län, men har varit bosatt i Luleå sedan min ungdom. Jag har gått två år på Konstlinjen vid Sunderby Folkhögskola och arbetar nu i min egen ateljé på Kronan H5 och i KKV:s lokaler i Luleå.
Mitt textila skapande startade redan som femåring när jag fick min första krosstygsduk som tog några år att färdigställa.

Jag har under årens lopp främst arbetat med keramiska och textila material på många olika sätt såsom broderat fritt, broderat efter fotografier, skulpterat i lera, kombinerat lera och textila material. Jag arbetar även med att förvandla rostiga gamla material, videoband, vävskedar till något helt annat än det var tänkt till från början.
Alla kreativa material som jag använder och alla frågor som intresserar mig utmanar mina tankar och händer. Skapandet har blivit en källa till att utforska och berätta om mänskliga relationer och möjligheter. Keramikens hårdhet mot textilens mjukhet, den fina trådens struktur mot lerans grova yta, olikheter som gör att det bildas spännande möten, möten som ger mening i livet. Jag tycker om ”ruffa" ytor och föredrar det grovhuggna framför det blanka, vill inte lämna ut för mycket utan tänker att betraktaren måste få en möjlighet att tolka fritt på sitt eget sätt. 

Målet med mitt skapande är att försöka hitta nya vägar utanför det traditionella formerna och materialen". 

Konstnären Annika Persson Åkeblom
Konstnären Annika Persson Åkeblom
Nattens skugga
Nattens skugga
Hittar du hem (2011) - detalj
Hittar du hem (2011) - detalj
Genomskinligheter (2003)
Genomskinligheter (2003)