AiR 4x400 år: Luleå

Tid för Residens: 30 augusti – 3 september 2021

I Luleå kommer konstnärerna Andreas Brännström (Luleå), Shai Dahan (Borås), Sofie Karlsson (Göteborg) och Ulrika Weinz (Piteå) jobba under en veckas tid.

Varje konstnär kommer arbeta utifrån varsin ramkonstruktion i stål som bildar en kub på 2,5x2,5x2,5 meter. Konstnärerna arbetar utifrån Luleås 400-åriga historia som tema. Kuberna kommer att stå i centrala Luleå på Storgatan, det innebär att Luleborna kommer att kunna följa konstnärernas arbetsprocess under tid.

Efter avslutat residens kommer konstverken att stå kvar under september månad. 

Residenset arrangeras av Resurscentrum för konst och Konstkonsulenten i Region Norrbotten i samverkan med Luleå kommun, Piteå kommun, Textile Fashion Center i Borås och Göteborgs 400-årsjubileum
 

Presentation konstnärer

Shai Dahan, Borås
Shai Dahan (född 1979, USA) är gatukonstnär som arbetar med måleri, teckning, muralmålningar, illustrationer och skulpturer. Han har gjort muralmålningar i Sverige, Tyskland, England, Frankrike, Polen och nyligen målade han världens största Dalahäst i New York. Shai har vunnit ett flertal utmärkelser, han har varit huvudtalare för TEDx och kan även titulera sig ambassadör för Borås. Trots att hans arbete sträcker sig bortom väggmålningar anser Shai att den offentliga konsten är fortfarande en av de viktigaste konstformerna i modern historia. Shai bor för närvarande i Borås med sin fru Karin och sina tre barn Grace, Henry och Wyatt.
Hemsida: shaidahan.com
 
Ulrika Weinz, Piteå
Ulrika Weinz har varit konstnärligt verksam sedan slutet av 80-talet inom en mängd olika konstnärliga genrer; kostym och scenografi, formgivning och illustration, smyckesdesign och som bildkonstnär.
Hon är också sångare, gitarrist och låtskrivare i bandet John Henry som är tvåfaldiga svenska mästare i country.  Nästan inget medium är henne främmande och hennes konst, såväl som hennes musik, kommer ur förnuft och känsla i kombination med djupaste allvar och humor. Bland hennes uppdragsgivare finns Swedavia, Facebook och Dagens Nyheter.
Hemsida: weinzatwork.com

Sofie Karlsson, Göteborg
Sofie Karlsson är textilkonstnär baserad i Göteborg. Hon har en kandidatexamen från Högskolan för Konsthantverk och Design. Hon har under de senaste åren medverkat i grupputställningar runt om i Sverige och visat sin konst på bla. på Hallands konstmuseum, tillsammans med VMT på Not Quite i Fengersfors och i badhuset Angered Arena i Göteborg. 2020 hade hon sin första separatutställning.
I Sofies verk är den mänskliga kroppen närvarande, både som metafor och fysisk form. I arbetet med olika naturfiber, främst sisal, jute och ull undersöks spänning och samspel mellan olika fibrer och dess egenskaper. Med avstamp i vävningens grundläggande principer arbetar Sofie både i vävstol och med fria vävkonstruktioner. Förutom vävning används olika knyttekniker, broderi, färgning och repslagning för att skapa volym, struktur och rörelse i hennes arbeten. Textila tekniker och material kopplat till historiska användningsområden är utgångspunkter för arbetet under vistelsen i Luleå.
Hemsida: sofiekarlsson.com

Andréas Brännström, Luleå
Andréas Brännström är konstnär, lokalhistoriker och musiker, född i Ursviken, Skellefteå och verksam i Kyrkbyn och Luleå sedan 2020. Han är utbildad vid Umeå Konsthögskola och är idag med och driver konstnärsdrivna Galleri Syster.

Under ett flertal år liftade Andréas runt om i Europa som konstnär för att 2013 landa hemma i Västerbotten. Där var han en aktiv del i uppstarten av Rivhuset i Skellefteå och Umeå Kulturhus.
Under kulturhustiden startade han tillsammans med Ludvig Widman musikprojektet Bottenvikens Silverkyrka som 2020 kom att nomineras till både P3-Guld och ett Grammispris. Ljudet och musiken har en given närhet i hans skapande men han väljer själv att beskriva sitt skapande som fotografiskt, om än utan kamera.
Hemsida: Ingen

Lokala hjälpteamet i Luleå

Under veckan kommer konstnärerna att ledas av konstnären Lotta Lampa och få hjälp av konstnären Jan-Erik Falk samt elever från Sunderby Konstlinje
 
Lotta Lampa, processledare
Formgivare och konstnär, baserad i Kalix, Norrbotten. 

Lotta Lampas estetik är utmanande och refererar både till postmodernism och raggarkultur som balanseras med lugnet och naturen från Norrbotten. Hennes designprocess består av enkla linjer och humor med inspiration från raggarkulturen. Objekten skissas upp snabbt och stort, gärna direkt i materialet, som oftast är metall. Tillverkningen sker sedan för hand i nära samarbete med hennes far och bror som arbetar med raggarbilar i Kalix. Ett hållbart hantverk, där ursprunget, samarbetet och gemenskapen är viktig och värdesätts högt.

Lotta Lampa har även arbetat med material som is och snö. Hon har bland annat skapat fyra stycken konstsviter på ICEHOTEL, Jukkasjärvi (2014, 2016, 2017 och 2020.) Samt representerat Sverige vid Silverskate festival, Edmonton, Canada 2017 med en snöskulptur och deltagit på utställningen Colour Emotions, Tändstickspalatset Stockholm, Stockholm Design Week 2016 med en isskulptur. 

Lampa är aktuell i SVT:s Designhistorer som sändes under våren.
Webbsida >> 
 
Jan-Erik Falk, assisterar
Bor och verkar i Ruskola, Övertorneå.

Jan-Erik Falk jobbar som konstpedagog och konstnär med de flesta material; skulptur, land art, performance, teckning och målning. Han har varit skulpturlärare på konstlinjen i Sunderbyn, Luleå i 22 år.

Snö och is har han arbetat med sedan 1987, både som enskild konstnär men även som medlem i konstnärsgruppen Kilen. Han har deltagit vid Arctic festival och Vinterbiennalen i Luleå och har även tagit OS guld i snöskulptur i Albertville, Frankrike (1992) på Olympic Art Festival.

Tack till SSAB!

Stort tack till SSAB som har tillverkat ramkonstruktionen som konstnärerna ska arbeta i. 

Andreas Brännström, konstnär, Luleå
Andreas Brännström, konstnär, Luleå
Passage av Andreas Brännström
Passage av Andreas Brännström
Shai Dahan, konstnär, Borås
Shai Dahan, konstnär, Borås
Dalahäst i New York av Shai Dahan
Dalahäst i New York av Shai Dahan
Sofie Karlsson, konstnär, Göteborg
Sofie Karlsson, konstnär, Göteborg
Carapax av Sofie Karlsson
Carapax av Sofie Karlsson
Ulrika Weinz, konstnär, Piteå
Ulrika Weinz, konstnär, Piteå
Floyd av Ulrika Weinz
Floyd av Ulrika Weinz
Lotta Lampa, processledare, konstnär, Kalix
Lotta Lampa, processledare, konstnär, Kalix
Jan-Erik Falk, assisterande konstnär, Ruskola
Jan-Erik Falk, assisterande konstnär, Ruskola