AiR 4x400 år: Borås

Tid för residenset: 25 oktober - 29 oktober 2021

I Borås har konstnärerna Pilar de Burgos (Luleå), Vega Syversaetre Johannessen (Borås), Emma Linde (Göteborg) och Anja Lundström (Piteå) jobbat under en veckas tid.

Det fjärde och sista residenset för jubileumsåret arrangeras i Textile Fashion Center i samarbete med Textilmuseet. Temat är textila konstverk skapade av överblivet textilt material. 

Konstnärerna har under en veckas tid arbetat med varsin inomhuskub på 2,5x2,5x2,5m. Uppdraget som konstnär har varit att göra en fri tolkning med överbliven textil i sin kub. Textilierna har blivit kasserat av olika anledningar och motsvarar hur mycket ett genomsnittligt hushåll (i Sverige) konsumerar på ett år.

Residenset arrangeras av Textile Fashion Center i samarbete med Textilmuseet i Borås. Nationella samarbetspartners är Resurscentrum för konst och Konstkonsulenten i Region Norrbotten, Luleå Kommun, Piteå Kommun, Tillt och Göteborg & Co.

Presentation konstnärer

Vega Syversaetre Johannessen, textilkonstnär från Bredared/Borås.
- Jag kommer ursprungligen från Norge och där finns en medvetenhet i samhället att synliggöra kulturer och folk från hela landet. Jag har insett att det finns en längtan i mig att få veta vad och vem som befinner sig i detta vidsträckta land. Att våra städers identiteter blir synliga och får mötas. Som i det textila i både arvet och framtiden.

Emma Linde, textilkonstnär verksam i Göteborg och universitetslektor i konsthantverk och textilkonst vid HDK-Valand, Göteborgs universitet.
- Redan under mina utbildningsår under 90-talet intresserade jag mig för att förhöja överblivet material. Med åren har det blivit mer och mer självklart för mig att arbeta med att återvinna material som blir över från vardagen - återbruk har blivit en del av mitt konstnärliga uttryck. Under residenset i Borås vill jag låta äldre hantverkstekniker möta överblivna restmaterial för att skapa en medvetenhet om tillverkningsprocessen och en förståelse för materialen

Anja Lundström från Piteå kallar sig slöjdare. Hon arbetar oftast med broderi men är bekväm i flertalet textila tekniker.
- Jag tycker att det ska bli en ära att få representera Piteå i Borås-residenset. I samband med en utställning höll jag en workshop på Textilmuseet i Textile Fashion Center så jag vet vilka fantastiska lokaler det finns där. Bara tanken på att få skapa i den miljön gjorde att jag ville delta.

Pilar de Burgos, är en bildkonstnär som även arbetar med teater, performance, dans och musik. Hon är ursprungligen från Mexico men bor sedan många år i Luleå.
- Sedan jag var barn har jag varit i nära kontakt med textil som material genom att min mor drev ett företag som tillverkade barnkläder. Detta har påverkat mitt val av material i mitt konstnärskap. Jag ser fram emot att arbeta i Borås som har en lång historia med textil och ett kunnande om materialet och dess tekniker.

Pilar de Burgos
Pilar de Burgos
Emma Linde
Emma Linde
Anja Lundström
Anja Lundström
Vega Syversaetre Johannessen
Vega Syversaetre Johannessen