Gudrun Söderholm

Kommun: Pajala

"Jag ville i detta projekt lyfta fram det textila hantverket i Tornedalen som förr har varit nödvändigt och som fortfarande idag har stor betydelse för framförallt kvinnorna.

Jag jobbar själv med textil, oftast vävning och ville gärna rikta in mig på det. Jag har utgått från tekniker och mönster som har varit vanliga i Tornedalen. Många av mönstren har i olika varianter också varit vanligt förekommande i hela Norrbotten.

Textila material passar dock bäst i inomhusmiljö men jag hade lite svårt att hitta någon lämplig plats i Pajala. På grund av Coronapandemin var det svårt att få göra besök på plats så jag beslutade mig att föreslå något utomhus i stället. Min idé är betongbänkar med väv- och stickmönster i glasmosaik. Bänkarna kan placeras var som helst i samhället, eventuellt på Soltorget. Vill man kan de ju också placeras inomhus.

Jag har gjort förslag på två varianter av vävtekniker och ett förslag med mönster från stickade vantar. Det finns möjlighet att få fler varianter. Om min idé skulle genomföras så gör jag mosaiken och bänkarna beställs från ett betonggjuteri."
 
Referenser, litteratur:
Doris Wiklund, Gamla vävnader från Norrbotten 1993
Marika Larsson, Stickat från Norrbotten 1978
Erika Nordvall Falck, Marknadsvantar 2019

Gudrun Söderholm
Gudrun Söderholm