Öjebyn - muralmålning

Piteå 400 år 2021

"Änglar över Öjebyn", invigning 4 september 2021
"Änglar över Öjebyn", invigning 4 september 2021

Som en del av Piteås 400-årsjubileum ville politikerna uppföra ett muralverk i Öjebyn. Resurscentrum för konst kontaktades för att bidra med hjälp kring upphandling, sammansättning av jury, ersättning och avtal.

Öjebyn var Piteå stadsvagga för 400 år sedan och konstnärerna fick i uppdrag att arbeta utifrån Öjebyns historia och betydelse för Piteås framväxt. Konstnärerna skulle också ta hänsyn till byggnadens plats som ligger i närheten av kyrkbyn och en gymnasieskola, samt ha dialog med de som driver restaurangen. PnF är ägare av byggnaden. 

Konstnärerna Emil Eklund och Josefin Jonsson från Piteå tilldelades uppdraget av en jury. Deras verk "Änglar över Öjebyn" föreställer två vakande änglar som sprider kärlek över byn. De vita partierna är målade med en färg som lyser i mörkret. Det är den första muralmålningen som konstnärsparet har gjort. 

Väggen finns på Granvägen 2B i Öjebyn, nära korsningen Öjagatan/Granvägen. I samma byggnad finns även restaurangen Kifas.

Jury:
Florian Steiner, stadsarkitekt, Katt Skarin, graffitimålare och aktiv i Galleri Lillasyster, Linda rosén, VD, PnF, Helena Stenberg, kommunalråd,
Mickael Jonsson, Kulturchef, Tobias Barenthin Lindblad, expert inom graffiti Sammankallande: Hanna Isaksson, Resurscentrum för konst