Måleri / Illustration

I den här utställningen har vi satt ihop fyra konstnärer och illustratörer som rör sig mellan måleri och illustration. Johanna Borgenstål, Anders Marklund, Isabell Nilsson och Fanny Felicia Svanberg.

Johanna Borgenstål
Född 1982, uppvuxen i Vistträsk utanför Älvsbyn, bor och verkar i Bodträsk, Piteå
Motiven visar plastskräp som konstnären plockat upp, mestadels efter vägen mellan hemmet och ateljén i Bodträsk, samt de lokalt förekommande djuren som måste förhålla sig till detta.
 
Verken i denna utställning är en fortsättning på utställningen; ”Plastic -made to last forever- designed to throw away”, som Johanna gjorde med en vän 2011. När hon upptäckte tekniken ”cyanotype” fick hon idén att kombinera direktfoto på målarduk med måleri. Utifrån denna teknik har sedan dessa verk kommit till.
 
Johanna använder flera olika material i sitt skapande, där det illustrativa måleriet har den största delen. Genom materialval och/eller motiv gestaltar hon teman och tankar om mänsklighetens förhållande till djur, natur och utnyttjandet/nyttjande av jordens resurser.
Kontakt
E-post: j.borgenstal@gmail.com
Instagram: j.borgenstal_arts 
Hemsida: www.johannaborgenstal.com
 
 
Anders Marklund
Född 1990, uppvuxen i Arjeplog och bosatt i Luleå
 
Anders Marklund hämtar inspiration till sitt skapande från populärkulturen och återskapar det på sitt personliga sätt. I hans verk finns inslag av symbolism, popkonst, science fiction och fantasy. Ett gemensamt tema som går igen är ensamhet, rädsla och längtan efter någon som man får vara med, något många människor sliter med i sin vardag. Men det finns också hopp, glädje och en lekfullhet som människan behöver för att kunna leva sitt liv.
 
Även om bilderna ser gulliga eller makabra ut vid första ögonkastet finns det ett filosofiskt djup som gör att man börjar fundera över situationen i bilden. Vem är personen? Vad har hänt? Varför är det så här? Vad kommer att hända sedan? Det är något som betraktaren själv får spinna vidare på.

Anders Marklund är en konstnär vars skapande är uppdelat i två stilar – den grafiska och den måleriska. I den grafiska stilen är det den svartvita tekniken och fåtal färger som dominerar, medan i den måleriska stilen är det färgerna, ljuset och skuggorna som skapar atmosfären. Han har tidigare studerat konst på Sunderby Konstskola.
Kontakt 
E-post: anders.marklund@outlook.com
Instagram: Lumaanart
Hemsida: Anders Marklund Art
 
Isabell Nilsson 
Född 1994, uppvuxen och verksam i Piteå
 
Tematiken genom Isabells tavlor svävar ofta mot ett dagdrömsliknande scenario. Inom motiven brinner det, svanar bärs som känslobagage och tulpanerna slänger sig ut ur sina vaser. 
 
I en första anblick kan tavlornas rena och klara färgval antyda en munterhet. Stannar man upp så märker man fort att så inte alltid är fallet. 
 
Isabell inspireras av relationer och känslor som skapas därigenom - men också av serietidningens grafiska språk. Hennes måleri gränsar mot en tecknad art, där tydliga linjer avgränsar motiven på ett illustrativt sätt. 
Kontakt
E-post: isabellsannanilsson@gmail.com
Instagram: isaqell
 
Fanny Felicia Svanberg
Född 1987, uppvuxen och verksam i Luleå

I verken går det självklara hand i hand med det oväntade. Med inspiration från kontraster, livets dråpligheter och nedgångna byggnader mot en bländande vacker himmel skapar hon illustrationer och berättelser laddade med aha-upplevelser.
 
Fanny Felicia Svanberg har utbildat sig inom Fine Art vid Tampere University of Applied Sciences samt museologi vid Umeå universitet. Hon har sedan 2010 arbetat som illustratör. År 2020 debuterade hon även som författare själv med boken Kom öde ö rädd, utgiven på Black Island Books. 
Kontakt
E-post: fannyfelicia.ts@gmail.com
Instagram: densvartaon
Hemsida: www.densvartaon.com
 
 
 

Johanna Borgenstål, Svansjön
Johanna Borgenstål, Svansjön
Anders Marklund, Carpe diem
Anders Marklund, Carpe diem
Isabell Nilsson, Urna
Isabell Nilsson, Urna
Fanny Felicia Svanberg, Strand
Fanny Felicia Svanberg, Strand