Fyra unga konstnärskap 24/3 – 2/5 2023

Emma, Ronja, Sigrid och Anton är fyra konstnärer med rötterna i Norrbotten. I utställningen ”Fyra unga konstnärsskap” visar de upp sina respektive konstnärliga praktiker. Natur, abstraktion, nostalgi och arv utgör några av de teman som konstnärerna har som utgångspunkt i utställningen.

Ludvig Sjödin
Vikarierande verksamhetsledare
Resurscentrum för konst

Emma Wiggefors
Född 1989, bor och verkar i Luleå/Siknäs
 
Det är känslan av ensamhet, både behaglig som obehaglig, och önskan att få omslutas av sitt eget jämnmod som oftast porträtteras i Emma Wiggefors oljemålningar. Vatten i olika former är en återkommande miljö som karaktärerna samspelar med. Måleriet är utforskande och prövande.
Wiggefors växlar mellan olika konstnärliga världar och medium. Med en utbildning inom kreativt skrivande på Fridhems Folkhögskola och en konstutbildning på Sunderby Folkhögskola har hon gått från att läsa poesi på scen till att spänna upp canvasdukar. Hon har även arbetat med regi, manus och kostym till både dokumentärfilm och musikvideos. På senare tid jobbar hon som sömmerska på Kulturskolan i Luleå samtidigt som hon renoverar och målar i sin ateljé i Siknäs.
 
Kontakt
Mail: emma.wiggefors@gmail.com
Telefon: 070 - 664 76 72
 
 
Ronja Joensuu
Född 1992, uppväxt i en by utanför Boden, bor och verkar i Stockholm.
 
Verken är nostalgiska och influerade av uppväxten i en liten by i den norrbottniska skogen, med mormor stickandes vid köksbordet, doftgranarna dinglandes i epatraktorerna och hjortronen växandes på myren.
Joensuus konstnärliga arbets- och uttryckssätt bygger på intuition, där det aldrig lämnas utrymme för självkritik eller tankar kring vad som inte är sed och kutym. Här tillåts impulser och magkänslan att leda in i den skapande processen. Joensuu är en multidisciplinär konstnär som hovrar i det skulpturala luftrummet mellan det textila, grafiska och designfältet.
Verken är skapade i en lekfull anda med ett grafiskt formspråk och med en blinkning till den norrländska uppväxten med kiosken på hörnet. De bär på en stolthet över det textila arvet och den textila kunskapen men också med en strävan efter att bryta sig loss från dessa ramar.
Joensuu har tidigare studerat på Högskolan för Design och Konst i Göteborg och går just nu på Konstfack.
 
Kontakt
Mail: ronja.joensuu@hotmail.com
Telefon: 070 - 288 91 95
 
Sigrid Segerström
Född 1986 i Piertinjaure, bor och verkar i Luleå
 
Till denna utställning har Sigrid Segerström med 5 stycken trådverk monterade i träramar. Alla verk är abstrakta men i dem går det är utläsa motiv hämtade från natur eller sinnesstämningar. Vatten är en stark inspirationskälla och trots att ingen färg av blå används i denna utställning är skimret, glansen och skiftningarna i flödande vatten en parallell förnimmelse som gestaltas i lyster och förändringar i trådverken. Ramarna tillhandahåller en styrd och begränsad form, och utifrån detta har uttryck byggts vidare med geometri och symmetri. De utgör utsnitt, tydligt avgränsade från resten av vår omgivning.
Segerström visar också en filt vävd under de sista dagarna på utbildningen på Sunderby folkhögskola våren 2021.
Sigrid Segerström är färgorienterad i sitt skapande och särskiljer gärna små nyanser och finner vägar framåt i skapandets taktila moment.
 
Kontakt
Mail: sigrid@skaite.se
Telefon: 073 - 849 10 51
 
 
Anton Falk
Född 1990, bor och verkar i Luleå.
 
Arbetet kretsar kring figurativt oljemåleri. Det reflekterar viljan att skapa visuellt slående verk med emotionell tyngd. Som huvudrollsinnehavare ser vi ofta den mänskliga formen presenterad med samtida influenser.
I Falks senaste verk presenteras sex stycken oljemålningar föreställande något uråldrigt i en samtida kontext. Antika skulpturer målade genom den samtida linsen ställer frågan om vad som är tidlöst.
 
Kontakt
Mail: anton.falk@live.se
Telefon: 073 - 058 05 30
Instagram: inteanton