Dreamlands 30/9-1/11

Dysholm & Mikkos gemensamma konstprojekt Dreamlands har vuxit fram under en tid av allmänt ifrågasättande. Vad är sant? Vad är drömmar? Vad är verklighet? Begrepp som "fake news" och ”militär specialoperation” har skapat en skevhet i synen på omvärlden. I denna "sköna nya värld" presenterar Dysholm & Mikko konstutställningen Dreamlands. Mikael Dysholm har i sina målningar bl.a. uppehållit sig vid 1960-talets USA, en tid med framtidshopp och nyvaknat intresse för den svarta bluesen. Han har också målat lokala miljöer och människor. Kenneth Mikkos foton avbildar nordryska kvinnor i folkdräkter agerande i olika miljöer, motiv som numera befläckats av Putins anfallskrig mot Ukraina. Sammantaget ställer Dysholm & Mikko frågor om drömmar, länder, sanning och skuld.
 
Mikael Dysholm är utbildad vid Valands konsthögskola och har haft ett flertal separatutställningar och deltagit i åtskilliga grupputställningar.

Kenneth Mikko har en internationell masterexamen i fotojournalistik. Han har haft egna fotoutställningar och deltagit i grupputställningar.
Dysholm och Mikko är bosatta i Haparanda kommun.
 
Mikael Dysholm
Född 1954, bor och verkar i Säivis, Haparanda kommun
Mikael Dysholm har sin ateljé i Haparandas gamla järnvägsstation sen ca tjugo år tillbaka. Som många andra norrbottniska konstnärer fick han sin första konstutbildning på Sunderby Folkhögskola. Därefter har han studerat på Nordiska Konstskolan i Karleby, Finland samt konsthögskolan Valand i Göteborg. Dysholm arbetar nästan uteslutande med teckning, olja och akvarell måleri.
 
Kenneth Mikko
Född 1953 i Kiruna, bor och verkar i Haparanda
Kenneth Mikko är fotograf och skribent, fokuserad på Arktis, Barentsregionen och framför allt Nordvästryssland. Han har gett ut böcker om Komirepubliken, Archangelsk och Nenets i Ryssland och senast en fotobok om bastubadande som transformation. Mikko har varit redaktör för kulturtidskriften ”N66 – Kultur i Barentsregionen” och kultursajten ”barentsculture”, liksom utgivare av musik och ljudlandskap. Han har en internationell master i fotojournalistik. Kenneth Mikko är född och uppvuxen i Kiruna och är numera bosatt i Haparanda.