Konstskolan 17/12 - 25/1-22

Konstskolan vid Sunderby folkhögskola har under decennier varit en väsentlig del av länets konstliv och har sedan 1963 bedrivit konstutbildningar med grundaren Roland Larssons devis upptäcka, uppleva och ta ställning. Processen kring material och teknik, det konstnärliga handlaget och deltagarnas kontext är viktiga i Konstskolans arbete. Undervisningen med Sunderby pedagogiken betonar särskilt ett undersökande förhållningssätt, processen och deltagarens personliga utveckling.

När Konstskolan byggdes 1968 formade Roland Larsson tanken om ett Bauhaus där de olika ateljéerna skulle finnas under ett tak med rumslighet och stora ljusinsläpp. Konstinriktningar som skulptur, trä, metall, måleri, fotografi, digitalbild, emalj, grafik, konsthistoria, keramik, raku, textil, textiltryck, färglära, teckning, pedagogik, didaktik, metodik, projekt, inredning och formgivning erbjuds i de olika utbildningarna. Sambandet mellan konst, hantverk och teknik finns också i det didaktiska arbetet under läsåret. 

Med konstnärlig grundutbildning och yrkesutbildning i konstpedagogik eller konstnärligt arbete har många deltagare gått vidare till högre studier, egenföretagande eller arbetar med konst och kultur. Konstskolans vision är att utveckla konstlivet och att delta i den kreativa tillväxten i Norrbotten och även att utveckla innovativa och kunniga aktörer inom konstnärliga och kreativa näringar. 
 
Konstlärarna har i denna utställning på Galleri Foajén, Regionhuset gjort ett urval av verk som representerar de uppgifter som deltagarna jobbat med under året.

På grund av nya restriktioner så blir det inget vernissage denna gång.