20/10 En månad i Grez-sur-Loing - Bok & Bild

– Samtal om vad som uppstår då man får möjlighet att fokusera på sitt konstnärskap och släppa allt annat

Samtalet är en del av Bok & Bild
Onsdag 20 oktober, 16.00 – 16.45
Lokal: Vingen, Kulturens Hus, Luleå

Resurscentrum för konst erbjuder årligen en konstnär i Norrbotten att ansöka om en månads konstnärsresidens i Grez-sur-Loing, Frankrike. Verksamheten vid Hôtel Chevillon präglas av en traditionsrik och inspirerande miljö med möjlighet till arbete, tankeutbyte och social samvaro bland likasinnade. Gästerna är konstnärer, författare, tonsättare eller vetenskapsmän.
Grez-sur-Loing ligger ca 7 mil söder om Paris. Byn har omkring 1400 invånare. 

Under 2021 reste konstnärerna Lotta Engström och Emma Wiggefors till Frankrike. På grund av pandemin var Lottas residens uppskjutet ett år. Konstnärerna kommer att berätta om sin vistelse och vad det kan ge ett kreativt skapande att få gå in i en månads arbetsprocess.

Emma Wiggefors växlar mellan olika konstnärliga världar och medium. Med en utbildning inom kreativt skrivande på Fridhems Folkhögskola och en konstutbildning på Sunderby Folkhögskola har hon gått från att läsa poesi på scen till att spänna upp canvasdukar. På senare tid har hon även arbetat med regi, manus och kostym till både dokumentärfilm och musikvideos. Hon har jobbat med artister som Maxida Märak och Vera Vinter, 2021 släppte hon Kortfilmsdokumentären "Våra avstånd”. För henne är skapandet gränslöst och för alltid en upptäcktsresa.

Under en längre tid har Lotta Engström rört sig kring temat klimat och miljö. I linje med de tankarna har hon fokuserat sitt konstnärliga arbete på att hitta sätt att skapa konst av naturliga och organiska material som inte påverkar miljön negativt. Det är ett experimentellt projekt som utmanar Lotta på ett kreativt sätt. Den konst som blir i denna process utgår från de material som finns på plats, det kan vara måleri, tryck, skulptur Land Art m.m.

Samtalsledare: Hanna Isaksson, Verksamhetsledare, Resurscentrum för konst

Arrangör: Resurscentrum för konst i samarbete med Bok & Bild