24-26/9 Performanceträff Moskosel

För dansare och konstnärer

Plats: Moskosel Creative Lab, Moskosel, Arvidsjaur

Nätverksträff och inspirationsdagar för dig som är intresserade av den performativa konstformen och vill möta andra verksamma dansare eller konstnärer i Norrbotten.

Dagarna kommer bland annat att innehålla praktiska workshops, framträdanden samt tid för samverkan och utbyten.  
 
OBS! Begränsat antal platser på grund av pandemin.
9 st deltagare och 4 ledare. Först till kvarn! 

Vad ingår?
Övernattning vid Moskosel Creative Lab fredag-söndag, med frukost, lunch och middag inkluderat samt gratis deltagande i program. Deltagarna står själva för eventuella resekostnader och samåkning till Moskosel. 

Program

FREDAG 24 september
19.00 Middag och mingel i Moskosel (deltagare ansvarar själva för att ordna samåkning till Moskosel) 
 
LÖRDAG 25 sep
09.00-10.00 Frukost
10.00-12.00 Workshop Meri Nikula
12.00-13.00 Lunch
13.00- 15.00 Workshop “Rörelse och Känsla” Jenny Schinkler
15.00-15.30 Fika
15.30-18.30 Kreativa samtal, arbeten, presentationer och networking.
18.30-19.00 Performance “The Touch of the Golden Sun” av och med Meri Nikula
19.00-20.00 Middag
20.00-Öppet Kvällsimpro -Ha gärna med rekvisita och sånt som låter
“Prestationslöst improviserar vi tillsammans och låter lust och energi styra. Ta gärna med något ni vill prova under impron. Det kan vara en idé, en text, en sång, kläder, ett instrument eller annat som låter. Kvällen är fri, liksom vi”

SÖNDAG 26 sep
09.00-10.00 Frukost
10.00-12.00 Workshop Theresa Lekberg
12.00-13.00 Lunch
13.00-15.00 Workshop “Title unknown” Linda Remahl och Jenny Schinkler
15.00-15.30  Fika med avslut/ Hejdå

Arrangörer: Resurscentrum för konst, Danskonsulenten och Northern Sustainable Future i samarbete med Danscentrum norr och Arvidsjaur kommun. 

Kursledare

Jenny Schinkler Workshop
Jenny Schinkler är koreograf, dansare och performer. Hon är utbildad vid Iwanson International School of Contemporary Dance i München. Jenny har främst varit verksam i Tyskland men flyttade 2018 hem till norrbotten och har nu sin konstnärliga bas i Luleå. Jenny intresserar sig för samhälle och land, kvinnor och kroppar, frihet och sociala påtryckningar, vilket hon arbetar med på olika sätt i sitt konstnärskap. Just nu är Jenny aktuell med sitt flerdimensionella konstprojekt The Golden Years som deltagarna kommer få ta del av under workshophelgen. 

Rörelse och Känsla -Workshop
“Under min workshop kommer vi tillsammans utforska rummen i och omkring oss med rörelse. Genom guidad improvisation får vi granska vår anatomiska kapacitet, hitta lekfullheten och utmana oss till att känna med varenda fiber kroppen. Alla deltar efter egen förmåga, dagsform och förutsättningar. Ni tolkar instruktionerna fritt och hur ni vill uttrycka de i era egna kroppar. Det finns inget rätt/fel/bra/dåligt, istället önskar jag att ni strävar efter att stänga av det kritiska tänkandet och släppa allt värderande, vilket kan vara otroligt svårt, men värdet uppfylls redan av att vi är tillsammans i upplevelsen.”

Linda Remahl Workshop
Linda Remahl, danskonstnär med bas i Norrbotten. Efter 16 år i England och med BA-Hons degree på London Contemporary Dance School flyttade hon till Arvidsjaur. Linda utforskar rörelse med fokus på det digitala uttrycket, främst i form av rörlig bild och interaktiva konstinstallationer, med videoredigering som koreografiskt verktyg. 
Hon arbetar konstnärligt med platsspecifika verk, utställningar och promenad-performances.
Linda är grundare av Northern Sustainable Futures och initiativtagare till platsen Moskosel Creative Lab -en kreativ mötesplats för kultur och konst, med arbetsrum och bostäder i nära samklang med naturen. 

“Title unknown” 
Under ledning av Linda Remahl och Jenny Schinkler skapar gruppen en gemensam publik händelse. Genom live performance, film, ord och dokumentation så bjuds Arvidsjaursborna in till en rörlig inblick till  Dans- och Performancenätverket Norrbotten.

-Tillsammans kommer vi fram till en performance som vi får chans att dela med den lokala befolkningen. En digital första träff om workshopen sker en vecka innan vi ses i Moskosel, där vi berätta mer om vår idé och ni får komma med inspel och tankar. 

Theresa Lekberg - Workshop
Theresa Lekberg är performancekonstnär och baserad på den svenska Östkusten, mellan Nyköping och Trosa och driver Art See ocean Gallery och artist residence tillsammans med sin man, abstrakta konstnären Stefan Lekberg.  

Theresa arbetar med rörelse, koreografi och psykodrama och film. I sin konst skapar och använder hon symboler och ritualer som verktyg för att bjuda med oss att Träda in i gränslandet mellan liv, död, kropp och ande, det erotiska och det heliga. Hon söker genom sin kropp ge form och uttryck för det osynliga.

Theresa leder grupper i processarbete och är utbildad för Dr Carlos Chan och Marie Louise Honka inom ledarskap och förändrande processarbete. Dr Chan lär ut metoder som ligger i framkant idag för förändringsarbete, bla Bioenergetics, psykodrama, rytmisk rörelseterapi, TRE, yoga och qi gong.
The Great Undoing - The Body Never lies
I den här performance workshopen fokuserar vi på att lämna tillbaka allt vi lärt oss.

I BODYWORK återskapar vi tillit till kroppens egen intelligens, i MEDITATION lär vi känna vårt eget sinne och intuition avslutningsvis i WITNESSING befästs den inre vetskapen genom att dela i gruppen. 

Vi berör:
- Relationen mellan tanke, känsla och rörelse (handling) 
- När nervsystemet är aktiverat av fight flight or freeze är vi inte kongruenta i vår tanke, känsla och handling, vilket leder till spändhet och ofta smärta i rörelseapparaten. Vi tänker istället för känner. Kroppen är oskyldig.
- I Kroppen lagras obearbetade upplevelser i musklerna som cellminnen och genom rörelse kan dessa energiblockeringar lösas upp. Vår naturliga avslappning, energi och autenticitet kommer då till uttryck.
- Vi kombinerar Bodywork och meditationen och praktiserar intuitiv rörelse - Creating from nothing.
”We are fully responsible for our own Life - You can make that choice today - Power, trust and energy is restored.” -Theresa Lekberg
 
*Du som deltar i WS behöver vara medveten om att den kan trigga känslomässiga processer

Meri Nikula - Workshop
Meri Nikula är sångare och performancekonstnär bosatt i Haparanda. Hennes verk utgår ifrån henne röst och kropp som är grunden till hennes skapande. Ett av hennes huvudteman för konstnärliga forskning och uttryck är den grundläggande psykofysiska upplevelsen av att vara människa i denna tid. Hållbarhet, ekologi och människan som en del av naturen har blivit viktiga teman under de senaste åren, såväl som den helande effekten av konstnärligt uttryck och den mänskliga rösten. Hennes föreställningar är ofta sensuella och djupt rörande.
 
Meri har bott i många länder. 2007 tog hon examen som konstnär från Royal Academy of Arts i Haag, Nederländerna, med sitt soloverk "In The Flesh I Reside". Mellan 2008 - 2013 levde hon i Tokyo, en tid som har präglat henne djupt som människa och konstnär. 2011 fick hon bland annat erkännande för sitt prisbelönta arbete på Tokyo Wonder Site’s Experimental Performance Festival.
 
Läs mer på:  www.merinikula.com

Anmälan

Avanmälan senast 17 sep.

Kursledare: Theresa Lekberg
Kursledare: Theresa Lekberg
Kursledare: Jenny Schinkler
Kursledare: Jenny Schinkler
Kursledare: Linda Remahl
Kursledare: Linda Remahl
Titel unknown
Titel unknown
Kursledare: Meri Nikula
Kursledare: Meri Nikula