Närstudie 18/6-17/8

I utställningen ”Närstudie” presenterar vi tre konstnärskap som har förstorat det lilla och satt ljus på det vi inte alltid ser. Anna Almqvist, Maria Fäldt och Peter Åberg har gemensamt att de alla arbetar utifrån naturen och växterna som inspirationskälla. De zoomar in och skapar sina motiv utifrån detaljerna. Genom olika tekniker, måleri och fotografi, jobbar konstnärerna med att bygga upp sina verk lager för lager, en långsam och tålamodskrävande metod.

Ur deras motiv växer personligheter fram, det är inte bara en frökapsel eller en blomma vi ser, det är ett väsen. Naturen som sprider ut sig och tar plats, visar upp sig som den kraft den är. Växter som blir obehagliga kryp eller vackra blommor som står i kontrast till det mekaniska.

Precis som naturen ändrar vi människor rytm beroende på årstid. Vi förhåller oss till den plats vi bor på. När våren kommer ”blommar vi ut”, kanske lite extra efter denna vinter, då sommaren får en ny innebörd med större möjligheter att mötas.

Presentation konstnärer

Anna Almqvist
Född i Vidsel 1963, bor och verkar i Luleå
Anna Almqvist är akvarellist och till största del autodidakt i sitt skapande. Hon har visat sin konst vid ett flertal samlings- och soloutställningar i Norrbotten men även utomlands.

Motiven är växtlighet som ibland tar organliknande former. Bilderna har inga titlar, då de allihop berättar om samma sak: kroppen, dess svagheter men också dess inneboende kraft. Likt växterna kan vi bli hela igen och växa oss starka, om vi ger det tid.

Anna bygger upp sina bilder med prickteknik och lager på lager av tunn färg. Hon laserar med vatten för att binda ihop färgerna och få mjuka övergångar. Bilderna tar tid att skapa men det är också en del av processen och ger tid
för eftertanke.

Till sina verk använder Anna Almqvist endast tre färger: New Gamboge gul, Antwerp Blå och Permanent Rose röd, grundfärger som tillsammans blandar alla vackra nyanser hon vill arbeta med. Ibland gästspelar Quinacridone Coral på hennes palett, för en glödande orange eller en soft grå.

Kontaktuppgifter
E-post: info@annaart.se
Hemsida: www.annaart.se
 
Peter Åberg
Född 1972 i Luleå, bosatt i Långnäs, Piteå
I Peter Åbergs bildvärld får man ofta se närstudier av växter som vid första anblick verkar vara helt normala men där en metamorfos har skett och skapat inslag av biomekanik, ornamentmönster och arkitektoniska strukturer.
Inspirationen hämtar han ur naturen och sin fascination för de processer som ständigt pågår runt oss. Just evolutionen där tiden och utvecklingen skapar nya fusioner och arter präglar Peters bildvärld och ger en aldrig sinande källa att inspireras och förundras över.

I denna utställning visar Peter Åberg tre olika tekniker, akvarell, olja och grafik. Akvarellerna ”Metamorfos XXIII-XXV” ingår i en serie verk som sakta har växt fram under mer än 10 år. Serien består av växter, blommor som oftast är solitärer, lite som porträtt där konstnären plockar fram växtens egen karaktär.

De två grafiska verken ”Defensorum” och ”Gaia” är torrnål på kopparplåt, en teknik som kräver mycket tid och tålamod. Den stora oljemålningen ”Bellatores III” är konstnärens senaste verk. Med en Iris från den egna trädgården som utgångspunkt har bakgrunden sedan byggts upp på fri hand, allt för att få ett samspel med blomman. Ett arbetssätt som Peter ofta använder sig av.

Kontaktuppgifter
E-post: abergart@gmail.com
Facebook: Peter Åberg Art
Instagram: abergart


Maria Fäldt
Född 1972 i Piteå, bor och verkar i Piteå
Maria Fäldt arbetar som yrkesfotograf sedan15 år tillbaka. Vid sidan om det dagliga arbetet som fotograf arbetar hon konstnärligt med egna fotografiska projekt, oftast med människor eller växter i fokus. I utställningen ”Närstudie” visar Maria bilder från ett flerårigt projekt där hon har utgått från naturens vackra och finurliga skapelser i form av frökapslar och vissnade växtdelar och skapat helt egna insekter, flygfän och andra varelser. Det är en serie bilder med stort utrymme för egna tolkningar.

Bilderna skapar associationer till mörker, rädsla, håriga kryp och död, såväl som rörelse, spirande kraft och födsel. Med en stor portion humor skapar Maria Fäldt liv ur döda ting.

Kontaktuppgifter
E-post: maria@mariafaldt.se
Hemsida: www.mariafaldt.se
Instagram: mariafaldt

Anna Almqvist
Anna Almqvist
Verk utan titel, Anna Almqvist
Verk utan titel, Anna Almqvist
Peter Åberg
Peter Åberg
"Bellatores III", Peter Åberg
"Bellatores III", Peter Åberg
Maria Fäldt, fotograf Paulina Holmgren
Maria Fäldt, fotograf Paulina Holmgren
"Frö", Maria Fäldt
"Frö", Maria Fäldt