2/6 Vad händer i mötet mellan konsthantverkare och samiska slöjdare? 
 

2 juni kl 18.00 - 19.30, på Zoom

Lyssna till när Anna-Stina Svakko, Lotta Lampa, Aslat Simma, Ida Isak Westerberg och Lena S Johansson berättar om sitt deltagande i projektet Händer tillsammans.

Händer tillsammans är ett samverkansprojekt som skapat en mötesplats mellan konsthantverkare och samiska slöjdare i Norrbotten. 

I november 2020 gick Resurscentrum för konst och Länshemslöjdskonsulenten, i samarbete med Samernas utbildningscenter, ut med ett open call. Efter ett juryurval sattes två team ihop som har arbetat tillsammans under vintern och våren 2021. Under denna träff kommer de båda teamen att presentera sina resultat och vad mötet och samverkan med andra utövarna betytt för dem.

Kalix älv har varit en gemensam röd tråd i samarbetet "Borderless / Rádjihaga / Rajaton / Gränslös" för Team 1. Duon har jobbat med ett gemensamt verk som har skickats mellan de båda konstnärerna som arbetat med metall och textil tillsammans. De två har även arbetat med var sitt separat verk under samma tema. Den 10 maj direktstreamades en gemensam del av detta gränslösa samarbete i Jockfall . Hör Lotta Lampa och Anna-Stina Svakko berätta om sitt samarbete. 

Material har varit utgångspunkt för team 2. De tre konstnärerna Ida Isak Westerberg, Aslat Simma och Lena S Johansson jobbar alla i olika material, textil, trä och glas. Konstnärerna har satt ihop ett kit som de sedan har skickat till de andra i gruppen. Deras uppdrag inom gruppen har därefter varit att göra ett eget verk/tolkning utifrån allas material, utan några förkunskaper. Det har inneburit utmaningar för de tre i gruppen som har utvecklat nya arbetssätt i processen.
 
Team 1
Lotta Lampa, Kalix, Konsthantverkare/designer
Anna-Stina Svakko, Porjus, duodji

Team 2
Ida Isak Westerberg, Älvsbyn, Konsthantverkare 
Aslat Simma Karesuando, duodji
 

En länk till arrangemanget skickas till din e-post.