Demokrati 100 år – medlemsutställning 7 maj -15 juni

Med 22 norrbottniska konstnärer arrangerat av KKV Luleå

1921 fick hela Sveriges befolkning rösträtt, även kvinnor, detta uppmärksammas på flera sätt i Region Norrbotten och hela landet under 2021. För att lyfta och fira Demokratin 100 år blev KKV Luleå inbjuden av Resurscentrum för konst och Region Norrbotten att anordna en grupputställning på temat.

KKV står för Konstnärernas Kollektivverkstad, föreningen startade sin verksamhet 1997 i Luleå på Kronan. I verkstaden, som är öppen för yrkesverksamma konstnärer, konsthantverkare, designers och professionella konstutövare, arbetar drygt 150 medlemmar.

Medlemmarna har bjudits in att ansöka om att delta i utställningen, en jury med Ricky Sandberg, Konstkonsulent/Region Norrbotten, Mariangela Méndez Prencke, Konsthallschef på Havremagasinet i Boden och Andréas Brännström från Galleri Syster i Luleå har sedan gjort urvalet på 22 konstnärer.

-          Vi tar med denna utställning det unika tillfället i akt att påminna om att demokratin ständigt behöver främjas, förankras, försvaras. Vilket i högsta grad handlar om konstnärens roll i samhället, att tolka samtiden, säger Helena Bergman, ordförande för KKV Luleå.

Hela utställningen kommer att videofilmas om man inte har möjlighet att se utställningen på plats. Arbetsgruppen på KKV Luleå som har jobbat med utställningen består av Benny Englund, Christina Almén, Urban Wikberg, Helena Bergman och Inger Thurfjell.

Deltagande konstnärer: Anita Lundgren, Annica Johansson, Anders Marklund, Annika P Åkeblom, Bertil Sundstedt, Desiree Bergström, Eva Bolin Vördnad, Helena Bergman, Inger Thurfjell, Jette Andersson, Jenny H Myrdahl, Karin EE Von Thörne, Katarina Röding, Linnea Bergenudd, Lotta Engström, Lynn Gustafsson, Lena Sundbom, Maria Berg, Margareta Lindblom, Nina Almén, Sara Lindqvist, Urban Wikberg.

Läs mer om KKV Luleå på: www.kkvlulea.se
 

Att tänka rätt är stort, att tänka fritt är större, akryl, Bertil Sundstedt
Att tänka rätt är stort, att tänka fritt är större, akryl, Bertil Sundstedt
Take care, blandteknik, Lena Sundbom
Take care, blandteknik, Lena Sundbom
Demokrati, är alla med, då lyfter vi, kol, Jette Andersen
Demokrati, är alla med, då lyfter vi, kol, Jette Andersen