Staden som landskap 25/3-4/5

I utställningen Staden som landskap visar vi tre konstnärskap som tar sitt avstamp utifrån vår närmiljö. Hus och byggnader, platser som vi kanske tar för givna eller som kan väcka minnen hos oss. Bortglömda platser såväl som välkända landmärken.

Vi rör oss dagligen i detta landskap precis som djuren rör sig i naturens landskap. Vi påverkas i våra förflyttningar i form av hinder som vägar och bebyggelser, vi måste ta omvägar till vårt mål, eller trampa upp egna stigar att ta oss fram på.

Under den mörka årstiden pyntar vi vårt landskap med ljus och under sommaren ställer vi fram grillar och utemöbler för att kunna njuta av landskapet utanför vår dörr. Fordon, byggnader, människor och djur möts i en komplex tillvaro där allting ändå tycks samspela.

Medverkande konstnärer

Sven Teglund

Född 1955, konstnär och författare, bor i Luleå.

Sven Teglund har under många år målat motiv från Porsön, ett förortsområde i Luleå, byggt i typiskt 70-talsstil. I sin konst undersöker han det triviala, den vardag som omger oss alla men som vi kanske inte längre ser eller lägger märke till.

I utställningen Staden som landskap visar Teglund nya verk från Porsön, motiv från sina promenader runt området. Här finns hus, garage, bilar och parkeringar, i ett vintrigt mörker upplyst av artificiellt ljus. I akvarellen Måndag kl 7.40 svänger en LLT-buss in mot en hållplats där folk väntar i snöyran. I verket Snöfall på Docentvägen ser man fotspår efter människors väg genom den nyfallna snön. I bilderna förmedlas en känsla av det strävsamma liv som vi alla lever i, när snön vräker ner och det är
oplogat men vi ändå måste försöka ta oss fram.

Sven Teglund arbetar huvudsakligen i akvarell och måleriet sker oftast i projekt där olika kulturella teman lyfts fram och kombineras med andra uttryck. Han gav 2016 ut boken Ensamheten värst bestående av sin mors efterlämnade dagböcker, illustrerad med akvareller av moderns virkade dukar.

Kontaktuppgifter
E-post: sven.teglund@gmail.com
Telefon: 070-5756884
Hemsida: www.sventeglund.se
Instagram: @sventeglund


Urban Wikberg
Född 1961 i Luleå, bor och verkar i Luleå

Till utställningen Staden som landskap har Urban Wikberg jobbat med, dels nya ej visade verk, men även en del Giclée-tryck av äldre sålda verk. Verken Återväxt och Tillväxt I-II och III ställer frågor om klimatet kontra ekonomisk tillväxt. Barn av Verbena och Stabil kunskapsgrund är verk som ingår i projektet Konst i farten med Luleå som tema. Även i de verken finns tankar om klimatet och våra barns framtid. I det projektet deltar förutom Urban fyra andra konstnärer från länet. Bilderna är stripade på LLT-bussar som kommer att köra runt Luleå under hela 2021.

Luleå gamla rådhus, som nyligen firade 100 år, är en målning av just gamla rådhuset på Gültzaudden i Luleå. Ainas hus – Timmermansgatan 39 är en målning av ett litet undangömt hus i centrala Luleå. Övriga giclée-tryck som Kappsim, Nyckelverksamhet, Landmärke, Aprilhimmel, Vita duvan och Hög spänningsfaktor är alla verk av mer eller mindre kända byggnader i Luleå.

Urban jobbar i digitalt format i kombination med traditionell målning och collage. Tekniken kallas Mixed media. Hans motiv handlar mycket om händelser, platser, värderingar och människor som betyder något för honom.
 
Kontaktuppgifter
E-Post: uwikberg@gmail.com
Hemsida: www.urbanwikberg.se
Instagram: artbyurban


Pablo Castilla 
Född 1974 i Sevilla, Spanien, bor och verkar i Boden

Till utställningen Staden som landskap har Pablo Castilla sammanställt en rad konstverk som återspeglar hans perspektiv och tankar om att se skönheten i vardagen.

Verket Ebeneser föreställer en solig sensommardag i Luleå, trots pandemin söker sig människorna ut för att känna gemenskap och prata en stund. Luleå Tågstation fångade konstnärens intresse med sina klara färger strax efter ett åskväder. I vintereftermiddagens sista solstrålar tronar Bodens tågstation med sina mörka färger och typiska arkitektur under ett lätt snötäcke.

Mataffären blir en naturlig samlingspunkt för de ensamma under den norrbottniska vintern. Ica Kvantum liknar en cirkus med sina lysande skyltar, en ensam man med rullator är på väg in i hopp om att träffa någon bekant i spelhörnan vid kundtjänst. En romsk kvinna sitter utanför Systemet i dubbel mening. De orangea ljusen vid Ingången till Stora Coop i Boden står i kontrast till det gröna och gör en siluett av ett par ungdomar på väg ut på parkeringen. En ung kille skyndar fram i mörkret och kylan mot Konsum Svea på Sveafältet i Boden.

Pablo Castilla kommer själv från en storstad, Sevilla i Spanien, där utbildade han sig till konstnär i sin ungdom. Kärleken förde honom till Boden. Vardagens skönhet och människans längtan efter gemenskap är en inspiration och ett ledmotiv i många av hans tavlor.

Kontaktuppgifter
E-post: pablocastillaaguilocho@gmail.com
Telefon 072-5496639
Hemsida: www.ubbynhuset.com
Instagram: pablo.castilla.art
.

Sven Teglund
Sven Teglund
Sven Teglund "Snöfall på Docentvägen"
Sven Teglund "Snöfall på Docentvägen"
Urban Wikberg
Urban Wikberg
Urban Wikberg
Urban Wikberg
Pablo Castilla
Pablo Castilla
Pablo Castilla "Tågstationen Boden"
Pablo Castilla "Tågstationen Boden"