Fria stygn & Dokumentärbroderi

18 december – 9 februari

Under de senaste åren har vi sett ett uppsving för den broderade konsten. En som har varit med och lyft in broderiet i de finare konstsammanhangen är Britta Marakatt-Labba från Övre Soppero. Genom sitt 24 meter långa verk ”Historia” fick hon sitt internationella genombrott under ett av världens största och mest prestigefyllda utställningssammanhang, Documenta 14 i Kassel 2017. Helt klart är att konstformen efter Brittas framgångar fick ett större utrymme även nationellt i Sverige. Ett kvitto på det är bland annat Eva Kitoks inval på Liljevalchs vårsalong såväl 2018 som 2019 där hon visade broderade verk.

I länet har vi sett flera etablerade konstnärer gå över till, eller utöka, sitt konstnärskap med broderi. Exempelvis Annika Persson Åkeblom och Brita Weglin, som båda även har hållit kurser och föreläsningar i fritt broderi, varav några av deltagarna vi får se i grupputställningen Dokumentärbroderi.

Tennbroderiet förknippar vi som en självklar del i det samiska hantverket och återfinns som en del i Monika Svonnis verk. Men faktum är att kunskapen om tenntrådsbroderi, som inleddes kring 1600-talet, hade nästan försvunnit tills Andreas Wilks 1905 fann sin mors gamla tenntrådsverktyg i Dikanäs och började experimentera. Utifrån sina kunskaper höll han sedan kurser och lyckades sprida den bortglömda tekniken på nytt.

Att intresset för broderi är stort råder det ingen tvekan om, på Instagram har över 130 000 inlägg taggats med broderi de senaste 10 åren. Broderiakademin är den största föreningen i landet och har över 1000 medlemmar. Broderiet har även använts som mjuk aktivism, i form av gerillaslöjd. Vi ser en spännande tid för broderiet där experimentlustan och nytänket tar den gamla kunskapen till nya spännande sammanhang.  
 
Eva Kitok
Född 1969, från Kiruna, verksam i Luleå

Eva Kitok arbetar med textilkonst i form av handbroderi, maskinbroderi och applikationer. De olika teknikerna ger även olika uttryck. Handbroderiet ger möjlighet till detaljerade bilder, medan maskinbroderiet ger ett mer skissartat uttryck. 
Motivmässigt rör sig Eva Kitoks konst inte sällan kring bortglömda företeelser. Det kan vara CD-skivor från 80-talet, obetalt hushållsarbete eller minnen från barndomen. Hon vill med sina verk få oss att reflektera över det lilla i livet och dess betydelse för den stora helheten. Eva Kitok har deltagit i Liljevalchs vårsalong 2018 och 2019.

Kontakt
E-post: evakitok@gmail.com
Telefon: 070 - 630 34 31
Hemsida: evakitok.com
Instagram: @kitokeva


Annika Persson Åkeblom
Född 1953 i Långträsk, bor och verkar i Luleå

Till utställningen Fria Stygn har Annika Persson Åkeblom jobbat med nya verk. Delpersonligheter är ett verk där hon har inspirerats av alla sina olika personlighetsdrag. Det gäller att ha klart för sig vilken av alla ”delpersonligheter” som styr hennes tänkande och handlande. I verket Min inre karta lyfter hon isoleringen och det inrutade livet under pandemin. Vävskedarna belyser skönheten med det repetitiva och hur det kan skapa lugn i sinnet när saker och ting upprepar sig, men det får inte ske för länge. Storgatan Luleå visar en del av Storgatan runt 40-50-talet där hennes svärfar arbetade på Sjögrens Café, verket ställer frågan kring stadsbildens föränderlighet. I verket Smittsam bakterie har konstnären kombinerat ett grafiskt blad med fria stygn på en gammal lampskärm.

Annika Persson Åkeblom söker i sitt konstnärskap olika  former, mönster och mänskliga företeelser i vardagen som stimulerar skapandet för att sedan transformeras vidare till konstverk i olika material. Ibland kan det bli textila verk, andra gånger blir det verk av gamla avlagda rostiga material eller verk i keramik.

Kontakt:
E-post: annika.p.akeblom@gmail.com
Telefon: 070 - 343 42 52
Instagram: perssonakeblom


Brita Weglin 
Född 1946, bor och verkar i Luleå

Brita Weglins verk i utställningen Fria Stygn är en fortsättning på den inspiration hon fick då hon ställde ut på Vårsalongen på Galleri Foajén/Regionhuset våren 2020. Temat var då konstnärernas syn på framtiden i Luleå 2070. Till den utställningen broderade hon bland annat sina rädslor för ett eventuellt haveri i det framtida kärnkraftverket som byggs i Pyhäjoki, Finland, inte långt från Luleå.

Bilderna i denna utställning handlar bland annat om ”Kaamos… Den mörka tiden” och den pågående Covid-19 pandemin.

Brita Weglin är en av Norrbottens mest etablerade konstnärer och har ett långt konstnärskap bakom sig, med många separatutställningar, jurerade utställningar, stipendier, projektbidrag och internationella grafikpriser m.m. Hon arbetar idag främst med broderi men har även en stor produktion av verk i emalj och grafik. Hon har kontinuerligt tillägnat sig olika konstnärliga
tekniker för att vidareutveckla sin konst, och berika sitt egensinniga bildspråk.
 
2019 lanserade hon en ny bok; Broderi gör tanken fri… Hennes konst har även publicerats i Jag simmar till Tallinn och andra berättelser (2013) på Almlöfs förlag.

Kontakt:
E-post: brita.weglin@telia.com
Hemsida: www.britaweglin.se 
Instagram: brita.weglin.art


Monika Svonni
Född 948 i Växsjö, bor och verkar i Jokkmokk.
Monika Svonnis konst består ofta av textila motiv som betraktaren själv får tolka och tänka kring. Motiven föregås aldrig av skisser utan byggs upp under skapandets gång. Återkommande miljöer är fjällvärlden med dess närhet och vidsträckta vidder, renar som betar på hedarna, fåglar och fiskar. Olika textilmaterial används för att skapa kontraster i bilderna.

Monika Svonni arbetar främst med en blandning av textilier, tenntråd, skinn, men även i trä. Det är mest naturmotiv med fjäll, betande renar, ripor, sjöar. Men också applikationer. 

Kontakt
E-post: monikasvonni@gmail.com
Telefon: 070 - 206 90 07

”Nelson”, broderad av Britt Vaksjö Väppling, Ulrika Bos Kerttu, Norrbottens läns Hemslöjdsförening
”Nelson”, broderad av Britt Vaksjö Väppling, Ulrika Bos Kerttu, Norrbottens läns Hemslöjdsförening

Dokumentärbroderi

I utställningen Dokumentärbroderi visas bilder av 21 deltagare som gick broderikursen Broderi –Dokumentär – Fritt – Punk i november 2019 och februari 2020 för konstnären Brita Weglin.

Kurserna genomfördes i samarbete med Norrbottens läns Hemslöjdsförening och deltagarna träffades vid fem tillfällen på Studieförbundet Vuxenskolan.
Deltagarna fick leta fram egna personliga bilder och fotografier på personer, platser eller miljöer som de hade en personlig relation till och sedan inspireras av det. Fritt broderi kan vara vad som helst, det är bara brodösens fantasi som sätter gränser. Med en nål, broderigarner, tid och en handduk att brodera på, får man många fina tankar och stor glädje, eller som Lillemor Drugge säger ”stygn efter stygn väcker minnen”.

Deltagarna i utställningen kommer från Luleå och Råneå:
Birgitta Estling, Annika Andén, Eva-Marie
Wallström, Eva Karlsson, Monika Erikslund, Görel Banck, Lillemor Drugge, Ann-Christine Haupt, Barbro Alatalo, Maria Kjellgren, Barbro Kjellgren, Ulrika Bos Kerttu, Annika Forssén, Ann-Christin Broström, Karin Olofsson, Else-Maj Koski Hedström, Britt Vaksjö Väppling, Gunnel Lidström Öhman, Lillemor Öqvist, Lena Jacobsson och Anita Englund.
 

Avvikande öppettider under jul
Under v 52, 53 och v 1
Vissa dagar öppnar Regionhuset 13.30 (beroende på Solsidan) och vissa dagar 13.00
Vi kommer att anslå  tiderna vid ingången. 
Från 11 Januari ordinarie öppettider 8-17. 

Eva Kitok
Eva Kitok
Eva Kitok, Mänsklighetens historia - Yarsina, Variola och Corona,
Eva Kitok, Mänsklighetens historia - Yarsina, Variola och Corona,
Monika Svonni
Monika Svonni
Monika Svonni
Monika Svonni
Annika Persson Åkeblom
Annika Persson Åkeblom
Annika Persson Åkeblom
Annika Persson Åkeblom
Brita Weglin
Brita Weglin
Brita Weglin, Djur III
Brita Weglin, Djur III