23/11 Artist Talk: Jennie Olofsson 

"Ljus i Mörker- en gränsundersökning i Haparanda" 

Måndag 23 november kl 18.00-19.00
Följ föreläsningen live på Svefi:s facebooksida >>

Delta i en livesänd föreläsning med glaskonstnären Jennie Olofsson från Gotland där hon bland annat berättar om sina intryck och erfarenheter från residensvistelsen i Haparanda.

Jennie Olofsson har jobbat 15 år som glaskonstnär och driver en egen hytta på Gotland med tillhörande restaurang. Hon säljer sitt glas från den egna verkstaden, men har även återförsäljare på NK och flera Michelinrestauranger som använder hennes glas. Hon är utbildad vid Kosta Glascenter, Danmarks Designhögskola för Glas och Keramik på Bornholm samt Rhode Island School of Design.

Efter en längre residensvistelse i Hälsingland 2018 arbetade hon fram serien ”Svart Skog”, där hon arbetade med endast svart glas under tre månader. Vad som kommer ut konkret från residenset i Haparanda är idag oklart. Men hon har under månaden samlat på idéer, upplevelser, möten och material för att sedan arbeta vidare med på Gotland. Dom nya restriktionerna på grund av pandemin har även inneburit nya utmaningar för konstnären. Det som skulle ha blivit en gränsundersökning mellan länderna, mellan ljus och mörker, hur det påverkar djuren, naturen och människorna i trakten, har istället skiftat till att också handla om den personliga upplevelsen, att behöva ställa om och ändra sina idéer och förväntningar.

Arrangörer: Residenset är ett samarbete mellan Haparanda stad, Svefi Folkhögskola, Jala Studio och Resurscentrum för konst och ingår i projektet Swedish Lapland AiR

Jennie Olofsson
Jennie Olofsson
Glas ur serien Svart skog
Glas ur serien Svart skog