Från Natur 

2 oktober - 10 november

I Norrbotten lever vi med naturen inpå knuten genom växlande årstider och variationsrika miljöer, med såväl kustlandskap som fjäll. Under detta år har naturen kanske fått en ännu starkare betydelse då vi inte har kunnat träffas på samma sätt som tidigare. Istället för utlandssemester har människor vallfärdat till fjällen. Istället för en kaffe eller middag på restaurang, har vi valt att ta en promenad i skogen. Även om utgångspunkten i utställningen inte handlade om detta, så har naturen fått en ny roll under 2020 som vi aldrig hade kunnat förutspå 2019.
 
Vi bjöd in fyra konstnärer från Norrbotten som alla har jobbat med naturen i sitt konstnärskap på olika sätt genom åren. För precis som årstidernas skiftningar så skiftar också konstnärernas sätt att tolka och förmedla naturen som tema. Att det dessutom är ett klassiskt tema i måleriet att försöka fånga naturens essens och estetik gör att vi nog aldrig tröttnar på naturen som motiv. I Norrbotten har vi många duktiga landskapsmålare och fotografer. Här får du möta Lynn Gustafsson, Serkan Günes, Lennart Holmbom och Monica Öhman. 

Presentation medverkande konstnärer
 
Lynn Gustafsson
Född 1941, från Bakersfield, Kalifornien, verksam i Luleå/Orrbyn

Lynn Gustafsson har förberett sig hela livet genom att vistas i och se naturen. Hon växte upp i Kalifornien med dess solbrända landskap, men också stora skogar och höga berg. Hennes far, som var geolog, tog familjen på många resor till nationalparker. Det första hon lärde sig om Sverige var att där finns en nationalpark som heter Abisko. 
 
Hon bor nu i norra Sverige med dess intensiva växlingar mellan olika årstider och har besökt Abisko många gånger. De bilder hon visar här är inte avbildningar av Abisko men är tydligt inspirerade av fjällvärlden vid olika årstider. Hon målar främst i akryl och använder ibland collage som förstärkning.

Kontakt
E-post: lynn.gustafsson@gmail.com
Telefon: 073 - 071 63 75
 

Serkan Günes 
Född 1980 i Istanbul, bosatt i Gällivare
 
Prisbelönta fotografen Serkan Günes (f. 1980, Istanbul), bosatt i Gällivare sedan år 2015, började fotografera vid 22 års ålder. Genom kameran upptäckte han den svenska naturen och det nordiska ljuset. 
 
Som förste svensk har Serkan vunnit det prestigefyllda ‘’Eric Hosking Award’’ som varje år anordnas av BBC Wildlife och Naturhistoriska museet i London. Naturvårdsverket har utnämnt Serkan Günes till Årets Naturfotograf 2009. Han är vida publicerad i Skandinavien, Turkiet, England, Frankrike, Tyskland, Holland och Japan.
 
Serkan gestaltar naturens variationsrika landskap, stora som små. Fotografierna karaktäriseras av hans kritiska sätt att välja ljus, det som idag blivit hans signum. 
 
I denna utställning visar Serkan Günes fotografier ur hans pågående projektet “Landskap inifrån”.  
 
Kontakt
E-post: info@serkangunes.com
Telefon: +46 (0) 70 739 80 54
Hemsida: www.serkangunes.com
Instagram: @serkangunesofficial
Facebook: facebook.com/serkangunesofficial

 
Lennart Holmbom 
Född i Jokkmokk 1951, bosatt i Luleå

”Lennart Holmbom är landskapsmålare i flera tonarter, från en lyrisk och
meditativ realism till ett ibland närmast impressionistiskt spektralt måleri
där ljuset självt är motiv och liksom antar fysisk kropp på målarduken.
Naturen, skogen, vattendragen, likväl som kulturlandskapet från
regnblank landsväg till kvartersgatan i aftonmjukt motljus. Just
eftermiddag, kväll, till och med natt, eller vinter, eller det nedsläckta
ljuset under snöfall eller regnoväder gestaltas gärna av Holmboms
pensel. Men Holmboms motivkrets omfattar lika gärna stillebenet, en
interiör detalj, en minnesbild från en barndomseftermiddag vid
badstranden; allt i ett finstämt, melodiskt och hängivet måleri.”

                                                                              Text av Jan-Erik Lundström

Lennart Holmbom arbetar sedan -87 heltid som konstnär. Han har genom åren genomfört ett stort antal offentliga beställningar, utställningar och konstprojekt i länet. Utställningen ”Järnet och stadens ljus” tillsammans med Ulf B Jonsson slog 2010 publikrekord på Kulturens hus i Luleå.

Kontakt
E-post: 0920.98362@telia.com
Hemsida: www.lennartholmbom.se
Tel: 070-690 92 76


Monica Öhman
Född 1960 i Kalix, verksam i Melderstein/Orrbyn

Monica Öhmans konst skildrar känslotillstånd och stämningar som
grundar sig på intryck och minnen. Naturen och möten med människor är
en stor inspirationskälla. I denna utställning får vi se explosiva landskap, ofta i ett nonfigurativt uttryck.

Monica Öhman arbetar främst med måleri och textil. I sitt akvarellmåleri släpper hon alla tankar och låter pigmenten och vattnet flyta ut över pappret, färger och former som skapas och leder henne vidare till nästa penseldrag.

Kontakt
E-post: monicaeohman@gmail.com
Telefon: 070 – 639 50 52
Hemsida: monicaohman.se

Kyrie eleison av Lynn Gustafsson
Kyrie eleison av Lynn Gustafsson
Lynn Gustafsson
Lynn Gustafsson
First Snow in Muddus av Serkan Günes
First Snow in Muddus av Serkan Günes
Serkan Günes
Serkan Günes
Sommarnatt 3 av Lennart Holmbom
Sommarnatt 3 av Lennart Holmbom
Lennart Holmbom
Lennart Holmbom
Målning av Monica Öhman
Målning av Monica Öhman
Monica Öhman
Monica Öhman