TRÅDIGT - Konstnärerna Nord 

21/8 - 29/9 2020

Verk av Catarina Engström
Verk av Catarina Engström

Av och med Konstnärerna Nord – Catarina Engström, Eva Nordlund, Kristina Berglund, Marie Glaas Åman, Maria Larsson och Viveka Kroon.

Konstnärerna Nord är sex kvinnor som har gått Konstskolan på Sunderbyn Folkhögskola. Sedan 2008 har de verkat som ett konstkollektiv och gjort utställningar ihop, även om de också har gjort separatutställningar. Under sommarhalvåret driver de gemensamt ett galleri i Kyrkbyn, Luleå.

I den här utställningen visar Konstnärerna Nord separata verk såväl som ett gemensamt verk som de började arbeta med för drygt ett år sedan inför denna utställning. Gruppen valde Trådigt som tema och utifrån det har konstnärerna skapat ett kedjebroderi. Övriga tekniker som presenteras i utställningen är textil, glas, keramik, grafik, fotografi, metalltråd och emalj.
 
Catarina Engström
Född 1962 i Haparanda, bosatt i Luleå
Att skapa med sina händer har för Catarina varit lika självklart som att andas.
Hon har utvecklat sin virkning och sitt uttryck genom åren. Tre års konststudier på Konstskolan i Sunderbyn, Luleå och utbildningar i glasfusing och glasgjutning har gett henne möjlighet, tid och plats att fortsätta utveckla sitt skapande. Catarina har sedan 2004 arbetat som konstpedagog i verksamheter för människor i alla åldrar. Just nu arbetar hon som konstpedagog på Kulturskolan i Luleå och som sjukhusclown på Sunderby sjukhus.

Catarina finner sin inspiration till skapandet i naturen och i möten med andra människor. Textil och glas är hennes passion men hon experimenterar gärna även med andra material och tekniker. I denna utställning visar Catarina skulpturer i glas, textil och textilmåleri.
 
Kontakt
E-post: engstrom.catarina@gmail.com
Telefon: 070 – 299 30 18
Instagram: catarinaengstromart


Marie Glaas Åman
Född 1960 i Skellefteå, bosatt i Luleå

Lera, närmare bestämt stengods, är det material Marie Glaas Åman helst arbetar med. Men hon är intresserad av de flesta material och tekniker och kombinerar det gärna i sin konst.
Möjligheterna är oändliga och det gör henne fortsatt nyfiken i sitt skapande.
 
Inspirationen till konsten hämtas från livets alla vinklar och vrår. En händelse, ett ögonblick, ibland en känsla eller bara en idé som spirar och vill bli något. Naturen är en självklar källa till skapandet, men även vardagens vyer kan ge nya idéer.
 
I denna utställning visar Marie blandade tekniker med olika perspektiv på temat Trådigt.
 
Marie har gått tre år på konstlinjen på Sunderby Folkhögskola samt olika konstkurser och studerat bild, form och design på universitet.
 
Kontakt
E-post: mariegaman@hotmail.com
Telefon: 072-539 31 01
Instagram: marieglaasamanart


Eva Nordlund
Född 1954, bosatt i Luleå

I upplevelser och i möten med människor föds lusten att skapa. Eva uttrycker sig i mellanlandet där fantasi och verklighet möts. I sitt skapande använder hon sig av olika tekniker och material.
 
Kontakt
E-post: evamnordlund@gmail.com
Telefon: 076 - 834 83 15


Maria Larsson
Född 1967, bosatt i Gammelstad

Maria Larsson gillar att arbeta snabbt när hon väl har hittat sitt motiv. Därför är mobiltelefonen eller en kompaktkamera verktyget för att kunna ta bilden hon vill ha. Hennes bilder är autentiska, hon använder varken filter eller redigering i efterhand.

Marie fotar mycket i naturen och strävar efter att fånga det speciella som ögat vanligtvis brukar glida förbi. Genom att stanna upp en stund hittar hon motiv som vi lätt missar, ögonblick som kan ha mycket att berätta. 
 
Kontakt
E-post: larssonnord@yahoo.se
Telefon: 070 - 576 48 05
Instagram: @larssonnord


Viveka Kroon
Född 1968 i Kiruna, bosatt i Luleå

Viveka arbetar i många material såsom emalj, grafik och raku, hon blandar gärna in återbruk i sina verk.

Med sina verk vill hon att betraktaren ska känna glädje och humor, men även hur det råa och skitiga kan duga, trots sina brister- precis som människan självt.

Kontakt
E-post: akeviv32@yahoo.se
Telefon: 070 - 26 94 377
Instagram: byvivekakroon


Kristina Berglund
Född 1970 i Boden, bosatt i Luleå
 
I flertalet av Kristinas verk gestaltas små flickor. Inspirationen kommer från tre generationer av kvinnor, hennes egen barndom såväl som sin dotters och mammas erfarenheter och minnen. Små flickors världar med lek och äventyr där längtan till naturen alltid finns med.
 
Kristina Berglund arbetar främst med grafik och keramik.
 
Kontakt
E-post: uak.berglund@gmail.com
Telefon: 070-2937453
Instagram: kristinaberglundart
 

Eva Nordlund
Eva Nordlund
Maria Larsson
Maria Larsson
Catarina Engström
Catarina Engström
Viveka Kroon
Viveka Kroon
Marie Glaas Åman
Marie Glaas Åman
Kristina Berglund
Kristina Berglund