Förvandling - Galleri Lillasyster

26 juni - 18 augusti

”Förvandling” är en grupputställning med tio ungdomar från konstkollektivet Galleri Lillasyster. Lillasystrarna har utformat utställningen tillsammans med och under vägledning av konstnären Pilar De Burgos.
 
När arbetet inför ”Förvandling” startade hade Covid-19 precis tagit sig till Norrbotten och vi var på kort tid tvungna att anpassa oss efter en ny vardag. Därför blev det naturligt för oss att jobba med de frågor som uppstår i tider av förändring och ovisshet.
 
Vi tyckte det var intressant att se hur snabba vi människor är på att rätta oss efter direktiv när vi drivs av oro. Hur vi så självklart underkastar oss auktoriteter och nästan ber om fler restriktioner. Hur vi moraliserar över vad andra gör och inte gör. 
 
Hur agerar vi när mänskliga rättigheter, som till exempel rörelsefrihet, sätts på paus?
 
När vi plötsligt helst skulle stanna hemma ställde vi oss frågan om vad instängdheten gör med oss. Är den en grogrund för oro och ensamhet eller kan den ge oss möjlighet att finna kraft i nya saker? Kanske i varandra, i naturen eller i konsten?
 
Stina Nilsson

Presentation deltagande konstnärer

Alma Wikberg
Född 1999, bor och verkar i Luleå.

Alma Wikberg arbetar till störst del med digitala målningar men även blyerts och akryl. Hon har gått estet bild på gymnasiet och senare Sunderby folkhögskola.

Amanda Alm
Född 2003, bor och verkar i Luleå.

”It’s been a long, long time
Since I’ve memorized your face
It’s been four hours now
Since I’ve wandered through your place
And when I sleep on your couch
I feel very safe
And when you bring the blankets
I cover up my face”

-Sufjan Stevens
 
Amanda Alm drivs av en passion för djur och för in dessa på olika sätt i sina konstverk, mest hundar och kaniner. Amanda arbetar främst i akryl men också färgpennor och vattenfärg.

Gustav Nyman
Född 1995, bor och verkar i Luleå.

Gustav Nyman har under sin uppväxt alltid jobbat med någon form av hantverk. På gymnasiet gick han teknikprogrammet, vilket innehöll mycket logiskt tänkande. Några år senare, efter gymnasiet fick han upp ögonen för måleriet. Då blev vardagen fylld av mycket ologiskt tänkande. Sen dess har det varit en balansgång mellan huvud och bröstkorg.

Genom måleriet har han fått en större förståelse för sig själv och den värld vi lever i.

Ida J. Nilsson
Född 1996, bor och verkar i Luleå.
 
Ida arbetar främst med teckning och akrylmålning, men hon gillar också att utmana sig själv och utforska andra tekniker.

Ida har arbetat konstnärligt större delen av sitt liv och gillar att kunna uttrycka sina känslor med sin konst, för det mesta genom abstrakta illustrationer.

För henne är konsten ett verktyg för att få utlopp för alla känslor som rusar genom en under livets gång, positiva som negativa.

Katrine Lif
Född 1994 i Skärhamn, bor och verkar i Luleå.

Katrine har just avslutat första året på Konstskolan i Sunderbyn och teknikerna hon jobbar i varierar stort. Hennes konst kännetecknas ofta av ett poetiskt lugn och dämpade färger. Motiven är för det mesta människor eller tagna från naturen.

Till denna utställning har hon gjort en installation som belyser den karantän som en stor del av världen levt i under denna vår och hur detta har påverkat oss människor psykiskt.

Här har hon låtit växter symbolisera människor och glasburkar deras hem. En del av dem får inte riktigt plats, en del klättrar på väggarna, en del kommer att växa och frodas och en del kommer kanske att dö av instängdheten.

Anne Linn Christiansen
Född 2002 i Gällivare, bor och verkar i Luleå.

Anne Linn Christiansen är en ung konstnär som experimenterar sig fram i färgernas värld. På senare tid har hennes uttryck även formats fram till en form av surrealism med spralliga färger.
 
I fokus står människan, genom karaktärerna i bilderna vill hon förmedla olika sinnesstämningar och känslor.
 
I denna utställning visar Christiansen tre helt olika verk, i olika medier, som ger tre olika uttryck. Men människans känsla och uttryck är fortfarande i centrum.

Ludvig Sjödin
Född 1995, bor och verkar i Luleå.

Måleriet har alltid varit utgångspunkten för Ludvigs konst. Viljan att utvecklas inom olika måleriska tekniker är vad som driver skapandet framåt. Han har ofta med sig kameran och samlar på sig motiv som sedan förs över till duk. Inte sällan uppstår det då spännande kompositioner där mänskliga avtryck gör sig påminda.

Mirja Ekman
Född 2003, bor och verkar i Luleå.
 
I Mirja Ekmans verk står djur och natur i fokus, med mycket inspiration från Nordamerikas djur och växtliv. Hennes målningar har ofta en spirituell känsla över sig. Hon målar främst med olja men kan även arbeta med andra tekniker.
Moa Antonsson
Född 2001, bor i Gammelstad utanför Luleå.

Moa Antonsson har haft ett stort intresse för konst under större delen av hennes liv. Nyligen avslutade hon tre år på Estetiska bild och form utbildningen på Luleå Gymnasieskola.

Hon målar främst i akvarell och gör många porträtt och illustrationer inspirerade av hennes vardag och drömmar. Moa är också väldigt intresserad av film som är en stor inspirationskälla till konsten hon skapar.

Moa Antonsson
Född 2001, bor i Gammelstad utanför Luleå.

Moa Antonsson har haft ett stort intresse för konst under större delen av hennes liv. Nyligen avslutade hon tre år på Estetiska bild och form utbildningen på Luleå Gymnasieskola.

Hon målar främst i akvarell och gör många porträtt och illustrationer inspirerade av hennes vardag och drömmar. Moa är också väldigt intresserad av film som är en stor inspirationskälla till konsten hon skapar.


Stina Nilsson
Född 1996, bor och verkar i Luleå.

Stina Nilsson är uppvuxen i Luleå och har varit med i Galleri Lillasyster sedan 2013.

I sitt skapande uppmärksammar hon gärna samhälleliga strukturer och låter sig inspireras av symboler och tendenser hon möter i vardagen. Stina arbetar främst med teckning och grafisk illustration men har på senare tid experimenterat med olika textila tekniker och material, däribland nålfiltning med ull. I hennes process arbetar hon både digitalt och för hand. Hon gillar utmaningen i att försöka förena den luddiga och obestämda ullen med datorns skarpa linjer.

Moa Antonsson "Huvudet i molnet"
Moa Antonsson "Huvudet i molnet"
Ludvig Sjödin "Konversationer"
Ludvig Sjödin "Konversationer"
Gustav Nyman
Gustav Nyman