19/8 Seminarie: Konstnärsresidens på Luleås ungdomsanstalt

19 augusti 9.00 - 10.30 via Zoom

Under två veckor deltog fyra interner från Ungdomsanstalten i Luleå i ett konstnärsresidens med de två konstnärerna Helena Bergman och Sebastian Björkman. Ungdomarna utmanades dagligen med olika konstnärliga uppgifter och fick pröva på att arbeta i olika tekniker och material - från snöskulptur till målning och lera.

Målet var att skapa ett utrymme för kreativitet. Ett ögonblick då pojkarna hade en möjlighet att upptäcka något nytt om sig själva i en positiv anda.
Residenset har varit en del i ett större 3-årigt internationellt projekt med deltagare från Ryssland, Lettland och Finland. Genom konferenser, studiebesök och konstnärsresidens har man undersökt hur residens kan användas som metod för att främja hälsa och välbefinnande, i ett fängelse, inom äldreomsorgen, på ett sjukhus eller en annan icke-traditionell miljö för konst.

Deltagare: Sebastian Björkman och Helena Bergman, konstnärer. Hanna Isaksson, projektledare. Anders Lantto, programledare vid Häktet och Ungdomsanstalten i Luleå.

Under veckan kan du även lyssna på de andra deltagande arrangörernas erfarenheter från sina residens.

Alla redovisningar sker på engelska och du anmäler dig här >>

Snöskulptur
Snöskulptur
Konstnär Helena Bergman
Konstnär Helena Bergman
Konstnär Sebastian Björkman
Konstnär Sebastian Björkman