Dimensioner - Bengt Frank, Linnea Henriksson, Jatte Eriksson, Magnus Björkbom

Pågår 8 maj - 23 juni (inget vernissage pga av corona)

I utställningen möts fyra konstnärskap som alla rör sig i gränslandet mellan olika världar och tillstånd som kan te sig som drömlandskap eller subtila väsen, olika Dimensioner

Linnea Henriksson

Född 1979, bor och verkar i Luleå

"En alldeles tyst rörelse i ett avslappnat mörker lämnar små draperiliknande spår i sanden. Linnea Henriksson lyssnar, omsorgsfullt låter hon färgen andas, lösas upp i tunna skikt som lägger sig som gåtfullt oåtkomliga skuggor över världen."
 

Text av Magnus Svensson

 
I denna utställning visar Henriksson en serie nya oljemålerier på board och passepartoutkartong.
 
Kontakt
E-post: ingerlinneakarolina@gmail.com
Telefon: 070 - 689 22 47
 
 
Bengt Frank
Född 1951 i Boden, bosatt i Luleå
Det oskuldsfulla och naiva har genom åren präglat Bengt Franks konstnärskap. På senare tid har ett mer projektinriktat måleri tagit form. Från att tidigare ha arbetat med målningar i större format där bildytorna i ett improviserat måleri oftast blev helt mönstrade och fyllda med gestalter inledde han för några år sen ett projekt han kallar ”Small paintings”. Här reduceras händelserna på duken och i stället träder ensamma figurer fram, solituder. Ett måleri, på duk 30×30 cm, där varje målning blir unik, såväl innehållsmässigt som måleriskt. Oftast med djurgestalter - ett slags ikoner, om att vara på denna planet.

Till denna utställning har Frank tagit måleriet till en ny nivå. Inte bara bokstavligt genom att gå upp i storlek utan också genom att, tillfälligt eller inte, lämna sina djurgestalter och bege sig ut på mer okänd mark. Inspirerad av lavar och mossor på väggar och murar, som han dokumenterade under sitt vistelsestipendium i Grez-sur-Loing i fjol, presenterar Bengt Frank här fem nya stora målningar. Serien kallar han ”Det finns stunder då jag får en glimt av mig själv” - en titel han hittade i Marie Howes diktsamling ”What the Living Do”.

Kontakt
E-post: bengt.frank@barr.nu
Telefon: 070 - 317 80 77
Hemsida: bengtfrank.se
Instagram: bengtfrank
 
Magnus Björkbom
Född 1980, från Kyrkbyn utanför Luleå, verksam i Luleå
Magnus Björkboms konst blandar världen nu och då med fiktion för att illustrera idéer och koncept runt vitt skilda ämnen, generellt med flera löpande trådar för betraktaren att plocka upp. Det finns ofta ett bredare tema som svävar över bilderna utöver dess specifika innehåll samt metaforiska beståndsdelar. Ett antal återkommande miljöer och karaktärer knyter emellanåt an till tidigare verk i ett konstnärskap som framförallt drivs av nya uppslag.

Magnus Björkbom arbetar främst med måleri och teckning, med vissa avstickare inom andra områden. 

Kontakt
E-post: bjorkbom@gmail.com
Telefon: 073 - 054 28 97
Hemsida: magnusbjorkbom.se
 
Jan Anders ”Jatte” Eriksson
Född 1944 i Södra Harads. Bor och är verksam i Sandnäset utanför Luleå
Jatte Eriksson är född och uppvuxen i byn Södra Harads vid Luleälven i Norrbottens inland. Nu bor han vid samma älv åtta mil söderut. Minnen av otaliga resor, fjällvandringar, kanotfärder och andra strövtåg i Norrbottens (o)bygder och landskap sätter tydliga spår i hans måleri. Men det handlar inte om avbildade landskap. En målnings framväxt fungerar bäst för Jatte när han närmar sig ett drömtillstånd. När det nyktra och intellektuella sätts på undantag för mer intuitiva och dunkla krafter. Bilderna blir då, som i den verkliga drömmen, en bearbetning av hela tillvaron. Så småningom - om man anser det mödan värt - kan man närma sig bilderna med det så kallade förnuftet, försöka ”förstå” dem. Förhoppningsvis når man inte helt fram eftersom ”en genomskådad bild är död”.

Kontakt
E-post: jatteeriksson@gmail.com
Hemsida: jatte.se

 

Verk utan titel Linnea Henriksson
Verk utan titel Linnea Henriksson
Linnea Henriksson
Linnea Henriksson
Verk: "Det finns stunder då jag får en glimt av mig själv" Bengt Frank
Verk: "Det finns stunder då jag får en glimt av mig själv" Bengt Frank
Bengt Frank
Bengt Frank
Verk: "Sleepless" Magnus Björkbom
Verk: "Sleepless" Magnus Björkbom
Magnus Björkbom
Magnus Björkbom
Jatte Eriksson
Jatte Eriksson
Jatte Eriksson
Jatte Eriksson