4 x Bok & Illustration

14 feb - 24 mars, Regionhuset, Luleå

Vernissage 14 februari, 12.00 - 13.00
Invigningstalare: Regine Nordström

Elisabet Linna Persson

Född 1958, bor och verkar i Luleå
 
Elisabet Linna Persson har alltid drömt om att illustrera barnbilderböcker. För cirka fem år sedan påbörjade hon arbetet som har resulterat i tre böcker sedan dess.
I boken Mångrus har hon samarbetat med författaren Anne-Christine Liinanki. Knut seglar ut, som kommer i maj, har hon gjort på egen hand. 7 humlor 4 grodor och 2 katter i Paris, är ett samarbete med fotograf Anne-Li Engström (Köpenhamn) och språkvetare Anki Edlund (Umeå), och beräknas ges ut under året. För Linna Persson är klimatet och jordens välbefinnande en viktig drivkraft i berättandet, men också humorn.
 
Elisabet Linna Persson är bildkonstnär, bosatt i Luleå, hon jobbar med måleri, grafik, emalj- och glaskonst samt keramikskulptur. Hon har ställt ut på ett stort antal gallerier och konsthallar såväl nationellt som internationellt. Hennes konst är föreställande men inte realistisk, hon vill att hennes konst ska förmedla glädje. Att döpa konstverken är en del av hennes skapande process där titlarna förstärker bildernas uttryck.

www.elisabetpersson.se
 
Inga-Wictoria Påve
Född 1990, bor och verkar i Lannavvara

Diktboken Juolgevuođđu är ett samarbete mellan författaren Niillas Holmberg från Utsjoki på finska sidan av Sápmi och illustratören och konstnären Inga-Wiktoria Påve från Lannavaara på svenska sidan av Sápmi. Juolgevuođđu är Niillas Holmbergs första helpolitiska diktbok och ett poetiskt manifest. Boken innehar en värld av symboler och ordbilder som beskriver sambandet mellan jorden och uppmaningen om att värna den. Titeln Juolgevuođđu betyder fotsula och uppmanar oss till att återvända till våra fötter, för med dem har vi kontakt med jorden. Mellan fotsulan och jorden har vi vanligtvis skor, och en av de centrala aspekterna i boken är skomakaren som producerar och säljer skor. Genom boken går en linje som aldrig bryts, i en oändlig cirkel. På det sättet förstår många urfolk livet och naturen. Linjen går från vintermörkret, till våren, till den ljusa sommaren, till hösten och återigen till mörkret, i en cirkel. Boken uttrycker jordens känslor, hur den pulserar, gråter och förvrids. Dikterna i boken lever i underjorden, som de underjordiska, de som törs gå med fotsulorna mot jorden.

Inga-Wiktoria Påve, kommer från Lannavvara, Sarivuoma sameby. Hon har växt upp med renskötseln och det är från hennes bakgrund och den samiska kulturen som hon hämtar sin inspiration. Påve är bildkonstnär och illustratör. Hon har studerat vid Gotlands konstskola samt Samernas utbildningscentrum med inriktning skinn- och textilslöjd. 2015 fick Påve stipendiet Årets unga konstnär vid festivalen Riddu Riđđu i Manndalen, Norge. Sedan dess har hon fortsatt arbeta som bildkonstnär och har ställt ut på ett flertal ställen, såsom i Lilla Galleriet, Umeå och National Gallery of Canada, Ottawa.
Tillsammans med konstnären Anders Sunna har Påve gjort en animerad kortfilm vid namn Morit Elena Morit som de har vunnit ett flertal priser med såsom Jane Galssco’s Award for Emerging Artists vid imageNative Film Festival (Toronto, Canada) och Best Sami Short Film vid Skábmagovat Film Festival (Inare, Finland).

www.ingawiktoriapave.com
Boken finns att köpa på: www.dat.net

Eva Stina Sandling
Född 1951, bor och verkar i Vuollerim

Den textila bakgrunden finns ofta med i Eva Stina Sandlings verk. Nålen och tråden inbjuder olika material och tekniker till intressanta sammanfogningar. Bilderboksberättandet är en del i gränsöverskridandet där de två uttrycken, skrivandet och bilden, möter och utforskar varandra. Lokala och globala frågor, akuta naturresurs- och klimatproblem tar självklar plats i verken. Bostadsorten är Jokkmokks kommun med marker där åtråvärda mineraler, älvar och skogar ständigt kräver innevånarnas uppmärksamhet.

I den här utställningen ser vi bilder från Eva stina Sandlings nysläppta bok Ira lyssnar. Ira bor i Norrbotten nära den stora älven som skickar iväg elström i mörka streck på himlen. Älven som en gång sjöng och brusade som de ville, hade farmor berättat. Farmor som nyligen dog. Hon visste det mesta om skogen, djuren, bergen och växterna. Hon lärde Ira att lyssna och se. Alltid fråga naturen om lov. Innan. Nu är mamma och pappa oroliga. De pratar om framtiden och hur underligt vädret har blivit. Och gruvan. Ska allting förstöras. Ira förstår vad hon måste göra.

Eva Stina Sandling har tidigare gett ut barnbilderboken Kälda och Älgen, då i samarbete med författaren Regine Nordström.

 
Inger Thurfjell
Född 1958, bor och verkar i Luleå

Här händer ingenting består av nio noveller där Byn är det gemensamma för människorna i berättelserna. Den som känner till Tornedalen kommer att känna igen sig, i boken förekommer flera språk såväl meänkieli som fragment av norska och arabiska. Idén till boken började gro redan för tio år sedan, då Journalisten och manusförfattaren Regina Veräjä (Pajala) gick en kurs i skapande svenska på Luleå tekniska universitet. Under kursen träffade hon konstnären Inger Thurfjell och inledde ett samarbete som har utmynnat i elva illustrationer till boken.

Inger Thurfjell är utbildad på Konstskolan/ Sunderby folkhögskola 2005-2008. Hennes konstnärliga fokus har påverkas av hennes egen historia, inte minst att hon arbetar som psykoterapeut. Inget är en slump, allt hör ihop och berör varandra. Hennes bildspråk har en existentiell ton, där interaktionen mellan människor och djur ofta är en utgångspunkt där hon i det oändliga söker svar på förhållandet mellan liv- död, förlust- humor, glädje- sorg etc.
 
www.inger.thurfjell.se

Elisabet Linna Persson
Elisabet Linna Persson
Inga-Wictoria Påve
Inga-Wictoria Påve
Inger Thurfjell
Inger Thurfjell
Eva Stina Sandling
Eva Stina Sandling
Ovdasiidu, Inga-Wictoria Påve
Ovdasiidu, Inga-Wictoria Påve
Ira lyssnar, Eva Stina Sandling
Ira lyssnar, Eva Stina Sandling
Kossan, Inger Thurfjell
Kossan, Inger Thurfjell