Filmkurs: Handgjort på Youtube
En tvådagarskurs för professionella utövare inom slöjd och konsthantverk
Att marknadsföra sina produkter med rörlig bild blir allt vanligare för att kunderna ska kunna få en så bra uppfattning som möjligt. Men hur skapar man rörlig bild och vad ska man berätta för kunden?
Handgjort på Youtube är en tvådagarskurs för professionella utövare inom slöjd och konsthantverk som vill lära sig att utnyttja rörlig bild på nätet. Samma kurs genomförs vid två tillfällen i höst, i Luleå (9 – 10 december) och i Jokkmokk (11 – 12 december). Kursen innebär allt från idéarbete och redigering till publicering – kunskaper man kan utnyttja på sina hemsidor och webbshop. I kursen används egna mobiler/läsplattor.
KURSUPPLÄGG
Dag 1
Utvecklingen av rörlig bild på nätet: Alla hinder i form av distribution och dyr videoteknik sveptes bort i den digitala revolutionen. Publiken har ändrat beteende, men hur påverkar det sättet att göra fungerande filmer? Vi visar exempel och diskuterar vad som funkar och varför.
Utgångspunkterna i ett idéarbete: Vad vill jag uppnå med filmen och vilka parametrar ska jag ta hänsyn till när idén utformas?
Strategi och praktisk planering: Så lägger du upp inspelningen för att få ett bra slutresultat – tekniskt och innehållsmässigt.
Kameran och dess inställningar: Ljudet: knepen för att få det att låta bra.
Ljuset: hur du kan påverka det och anpassa dig efter rådande förhållanden. Välj rätt tillbehör: stativ, lampor, mikrofoner etc.
Övning: inspelning av intervjuer och olika typer av miljöer.
Dag 2
Redigering i mobilen: Övning: redigera ditt eget material. Få bild, ljud, text och musik att hamna på rätt plats.
Så når du publiken: Strategier för hur man får bästa möjliga spridning på en film. Hur når jag ut i olika kanaler och hur kan jag använda mig av influencers?
Publicering: Hur ska jag tänka i fråga om namngivning, innehållsbeskrivning, taggar och tumnaglar för att sökmotorerna ska hantera klippet på bästa sätt. Hur publicerar jag klippet på hemsidan och i sociala medier? Sammanfattande gruppdiskussioner om hur kursdeltagarna utnyttja sina kunskaper.
Efter kurstillfället
De kursdeltagare som så önskar, har möjlighet att i efterhand få feedback-samtal på telefon med kursledarna för sina egenproducerade filmer.
Dokumentation
Kursdeltagarna får med sig en skriftlig dokumentation där huvuddragen i kursen finns samlade.
Kursledare
Joakim Lindhé: Under många år anställd på SVT som journalist, redaktör och producent. Driver idag produktionsbolaget Yellow Kid/ Videoakademin som är specialiserade på att göra animerad informationsfilm till företag, myndigheter och organisationer. Bloggar, föreläser och utbildar kring utvecklingen av rörlig bild på nätet.
Peter Wiren: Erfaren producent, redaktör och reporter. Bl.a. Robins, Äntligen Hemma och kulturprogrammet Sverige! Peter har särskild kompetens för rådgivning kring enklare produktionsmetoder. Han har också producerat Youtube-filmer där han ger goda råd om hur man med enkla medel får ett bra resultat.
Krav på utrustning
Om du är osäker på den tekniska utrustningen som du har och om den fungerar för kursen, kontakta projektkoordinator Milka Jafri, milka.jafri@resurscentrumforkonst.se
Mobil/läsplatta med iOS (inte äldre än iPhone 5) eller Android
3-4 GB ledig minneskapacitet
Androidanvändare bör ladda ner apparna Open Camera (gratis) och premiumversionen av redigeringsprogrammet ”Power Director” (ca 50 kr).
iOS användare bör ladda ner appen "iMovie".
Pris: 300 kr fika och lunch ingår i priset
Lokal i Luleå: Norrbottens museum, Storgatan 2, 971 08 Luleå
Lokal i Jokkmokk: Sámi Duodji, Porjusvägen 4, 962 31 Jokkmokk
Tid: 9 – 10 december (Luleå) kl 09:00 – 16.00
11 – 12 december (Jokkmokk) kl 09:00 – 16:00.
Anmälan: Senast 24 november
Arrangörer: Resurscentrum för konst, Länshemslöjdskonsulenterna i Region Norrbotten, Konsthantverkscentrum, Jokkmokks kommun, Sameslöjdstiftelsen Sámi Duodji, Norrbottens museum
Har du frågor kontakta:
Milka Jafri
Projektkoordinator, Resurscentrum för konst
milka.jafri@resurscentrumforkonst.se
tel. 070 245 7525