4 x Konstnärssamtal i Jokkmokk

Bild: Eva-Stina Sandling; Mormor och jag spinner Bild: Eva-Stina Sandling; Mormor och jag spinner

I Jokkmokks kommun bor några av Norrbottens mest etablerade samtidskonstnärer idag. I höst kommer de att presentera sig själva och sina arbeten i en serie föreläsningar på Gamla Apoteket.

Först ut är Anders Sunna som kommer att berätta om sitt konstnärskap, koncessionsrenskötsel och politik i föreläsningen; Got Democrazy? Anders Sunna är en av Norrbottens mest lysande unga konstnärer idag med utställningar runt om i Sverige och internationellt. Sunna valde att flytta till Jokkmokk efter att studierna på Konstfack var avklarade.

Eva Stina Sandling är bosatt i Porsi utanför Vuollerim sedan många år. Hon har ett brett konstnärskap där hon har arbetar med textila material, blandtekniker och större offentliga gestaltningar. På senare tid har hon arbetat alltmer med bilderboksberättande. Eva Stina Sandling visar bilder och föreläser om sitt konstnärskap och hur gick det gick till när hon som ung bestämde sig för att satsa på att bli konstnär.

Helena Adolfsson flyttade till Kvikjokk efter avslutad utbildning på Konstfack. Hon kommer att berätta om sitt måleri där hon arbetar med att fånga en stämning, ett ögonblick. Det är ett sökande utifrån de små detaljerna som bildar en helhet. Motiven är mestadels hämtade från naturen vid Kvikkjokk som är en del av hennes vardag.

Sist ut av de fyra konstnärerna är Katarina Pirak Sikku som har rönt stora framgångar de senaste åren. Hon har varit nominerad till DNs kulturpris 2015 för utställningen ”Nammaláhpán” om rasbiologiska institutets undersökningar av samer under nittonhundratalets första hälft. 2017 köpte Moderna Museet in hennes verk Gállok/Kallak. Katarina är utbildad vid konsthögskolan i Umeå och bosatt i centrala Jokkmokk, hon kommer att prata om ”Konsten att sätta sin egen konstnärsagenda”.

Torsdagar 18.30, Gamla Apoteket, Jokkmokk, Fri entré
31:a Augusti – Anders Sunna
28:e September- Eva Stina Sandling
26:e oktober – Helena Adolfsson
16:e November – Katarina Pirak Sikku

Arrangör
Resurscentrum för konst i samarbete med Gamla Apoteket med hjälp av bidrag från KUPP, Jokkmokks Kommun.

 

ANDERS SUNNA: GOT DEMOCRAZY?

Anders Sunna berättar om sitt konstnärskap, koncessionsrenskötsel och politik samt visar massor av bilder.
Datum: 31 Augusti, kl 18.30 - ca 20.00
Lokal: Gamla Apoteket, Jokkmokk

Arrangör: Resurscentrum för konst i samarbete med Gamla Apoteket med hjälp av bidrag från KUPP, Jokkmokks Kommun.

EVA STINA SANDLING: EFTERSÖK MED HJÄLP AV BILDER OCH TANKAR LÄNGS KONSTENS STICKSPÅR

Bild: Mormor och jag spinner Bild: Mormor och jag spinner

Eva Stina Sandling har ett brett konstnärskap där hon har arbetar med textila material, blandtekniker och större offentliga gestaltningar. På senare tid har hon arbetat alltmer med bilderboksberättande. Eva Stina Sandling visar bilder och föreläser om sitt konstnärskap och hur gick det gick till när hon som ung bestämde sig för att satsa på att bli konstnär.
Datum: 28 sep kl 18.30, Fri entré, Gamla Apoteket, Jokkmokk

HELENA ADOLFSSON: ÖGONBLICK

Helena Adolfsson flyttade till Kvikjokk efter avslutad utbildning på Konstfack. Hon kommer att berätta om sitt måleri där hon arbetar med att fånga en stämning, ett ögonblick. Det är ett sökande utifrån de små detaljerna som bildar en helhet. Motiven är mestadels hämtade från naturen vid Kvikkjokk som är en del av hennes vardag.
Datum: Torsdag 26 okt 2017, kl 18.30, Gamla Apoteket, Fri entré

KATARINA PIRAK SIKKU: KONSTNÄRSAGENDA

Katarina Pirak Sikku har rönt stora framgångar de senaste åren. Hon har varit nominerad till DNs kulturpris 2015 för utställningen "Nammaláhpán" om rasbiologiska institutets undersökningar av samer under nittonhundratalets första hälft. 2017 köpte Moderna Museet in hennes verk Gállok/Kallak. Katarina är utbildad vid konsthögskolan i Umeå och bosatt i centrala Jokkmokk, hon kommer att prata om "Konsten att sätta sin egen konstnärsagenda".
Datum: Torsdag 16 nov 2017 kl 18.30, Gamla Apoteket, Fri entré