LUCKA 5: Kenneth Mikko

Om verket
”Jelena från Archangelsk visade mig foton från sovjettiden, då hon var ung och anlitades som fotomodell. Nu, i sextioårsåldern ville hon återuppliva känslan och bad mig fotografera henne i olika situationer. Vi genomförde ett par kreativa sessioner. Jelena kom med en stor resväska full med kläder och rekvisita. Hennes lekfullhet och fantasi var inspirerande. Vi hade kul och tillsammans skapade vi en hel del bilder. I fjol, ett halvår efter sista fotograferingen gick Jelena bort.”
 
Om konstnären
Fotografen Kenneth Mikkos projekt rör sig fritt mellan olika teman, men de har ofta en geografisk hemvist. Det arktiska landskapet och de olika nordliga kulturerna som utvecklats på våra höga breddgrader återkommer i såväl fotoböcker som utställningar. I österled har mindre kända territorier som finsk-ugriska Komirepubliken, pomorernas Archangelsk och tundrorna uppe i Nenets genomkorsats och fått sina visuella representationer.

Med basen i Haparanda har Mikko också undersökt Tornedalen, senast i en bok om bastubadandets magi och i utställningen Dalen. Boendet vid en diffus och tvetydig riksgräns inbjuder också till en dragning mot verfremdungseffekter, där det nära och vardagliga ges nya dimensioner och betydelser. Mikkos foton har genom åren gått mot allt större format, som ger betraktaren en närmast fysisk förnimmelse av människor i olika iscensatta situationer. 

Jelena

Kenneth Mikko

Kontakt
070 621 39 07
kenneth.mikko@gmail.com
www.kennethmikko.com

Verk
Titel: Jelena
Teknik: Fotografi
Mått: B ca 290 cm, H ca 230 cm
Pris: 12 000 kr ink moms

Vill du köpa verket, kontakta konstnären direkt.